Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Normatīvie akti par dzīvnieku aizsardzību

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Normatīvie akti par dzīvnieku aizsardzību"— Prezentācijas transkripts:

1 Normatīvie akti par dzīvnieku aizsardzību
Helēna Ozoliņa Normatīvie akti par dzīvnieku aizsardzību

2 "Dzīvnieku aizsardzības likums" 09.12.1999. -1
Cilvēces ētiskais pienākums ir nodrošināt visu sugu dzīvnieku labturību un aizsardzību, jo katrs īpatnis pats par sevi ir vērtība. Cilvēkam ir morāls pienākums cienīt jebkuru radību, izturēties pret dzīvniekiem ar iejutīgu sapratni un tos aizsargāt. Nevienam nav atļauts bez pamatota iemesla nogalināt dzīvnieku, nodarīt tam sāpes, radīt ciešanas vai citādi kaitēt.

3 "Dzīvnieku aizsardzības likums" 09.12.1999. -2
dzīvnieka īpašnieks — juridiskā vai fiziskā persona, kurai pieder dzīvnieks; dzīvnieka turētājs — persona, kuras rīcībā un aprūpē atrodas dzīvnieks; labturība — dzīvnieka fizioloģisko vajadzību nodrošināšanas pasākumu kopums

4 "Dzīvnieku aizsardzības likums" 09.12.1999. -3
Dzīvniekus iedala : 1) lauksaimniecības dzīvnieki; 2) mājas (istabas) dzīvnieki; 3) sporta un darba dzīvnieki; 4) eksperimentos un zinātniskos nolūkos izmantojamie dzīvnieki; 5) savvaļas dzīvnieki; 6) atrakciju dzīvnieki.

5 "Dzīvnieku aizsardzības likums" 09.12.1999. -4
Aizliegta cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, tas ir: 1) dzīvnieka nogalināšana ; 2) dzīvnieka sakropļošana, mocīšana un spīdzināšana; 3) dzīvnieka atstāšana bez aprūpes; 4) dzīvnieka atstāšana bezpalīdzīgā stāvoklī; 5) dzīvnieka kaitināšana un uzrīdīšana 6)dzīvnieku cīņu organizēšana u.c.

6 "Dzīvnieku aizsardzības likums" 09.12.1999. -5
Dzīvnieka īpašniekam ir šādi pienākumi: 1) rūpēties par dzīvnieka veselību, labturību un izmantošanu atbilstoši tā sugai, vecumam un fizioloģijai; 2) rūpēties par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku; 3) nodrošināt, lai dzīvnieks netraucētu un neapdraudētu cilvēkus vai citus dzīvniekus; 4) nepieļaut nekontrolētu dzīvnieka vairošanos.

7 "Dzīvnieku aizsardzības likums" 09.12.1999. -6
Dzīvnieka īpašnieks nodrošina dzīvnieka reģistrēšanu un apzīmēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Bez pajumtes un īpašnieka aprūpes vai uzraudzības palicis dzīvnieks (izņemot medību suņus medību laikā) uzskatāms par klaiņojošu dzīvnieku. Par klaiņojošiem dzīvniekiem nav uzskatāmi sterilizēti kaķi, kas uzturas pilsētās un lauku apdzīvotās vietās dzīvojamo māju tuvumā.

8 "Dzīvnieku aizsardzības likums" 09.12.1999. -7
Jebkurai personai par klaiņojošu dzīvnieku nekavējoties jāpaziņo vietējās pašvaldības institūcijai. Vietējā pašvaldība, informējot Pārtikas un veterināro dienestu, organizē klaiņojošu dzīvnieku izķeršanu un, ja nepieciešams, arī likvidēšanu.

9 "Dzīvnieku aizsardzības likums" 09.12.1999. -6
Šā likuma prasību ievērošanu uzrauga un kontrolē: 1) Zemkopības ministrijas pakļautībā un pārraudzībā esošās iestādes: a) Pārtikas un veterinārais dienests — attiecībā uz šā likuma 3.pantā minēto dzīvnieku aizsardzību, b) Valsts meža dienests — attiecībā uz savvaļas (medījamo) dzīvnieku aizsardzību; c) Sanitārā robežinspekcija — attiecībā uz dzīvnieku importa, eksporta un tranzītpārvadājumu kontroli uz valsts robežas savas kompetences ietvaros; 2) Vides ministrijas pakļautībā esošās iestādes — attiecībā uz savvaļas dzīvnieku aizsardzību.

10 Registraciju veic veterinārārsti.
MK noteikumi Nr.277 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" spēkā ar Noteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku - suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku - reģistrācijas kārtību. Registraciju veic veterinārārsti. "Lauksaimniecības datu centrs" veic uzskaiti.

11 MK noteikumi Nr.277 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" spēkā ar Datubāzē iekļauj šādu informāciju: 1. par mājas (istabas) dzīvnieku: dzīvnieka suga; 1.2. dzimšanas datums vai vecums; vārds; dzimums; 1.5. dzīvnieka apraksts (šķirne, krāsa, īpašas pazīmes); datums, kad suns pēdējo reizi vakcinēts pret trakumsērgu;

12 MK noteikumi Nr.277 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" spēkā ar 1.7. dzīvnieka turēšanas vietas adrese; dzīvnieka identitātes numurs, kas norādīts dzīvniekam implantētajā mikro­shēmā; mikroshēmas lokalizācijas vieta; mikroshēmas ievades datums; tetovējums; Eiropas Savienības mājas (istabas) dzīvnieka pases (turpmāk - pase) numurs

13 MK noteikumi Nr.277 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" spēkā ar par dzīvnieka īpašnieku: 1. fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods vai juridiskās personas veids, nosaukums, reģistrācijas numurs; 2. tālruņa numurs; 3. e-pasta adrese; * dzīvnieka sterilizācijas datums; * dzīvnieka atrašanas vai pazušanas datums; * norāde par dzīvnieka nāvi vai eitanāziju; * veterinārārsta sertifikāta numurs.

14 MK noteikumi Nr.277 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" spēkā ar Mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieki var par maksu reģistrēt dzīvnieku un pakļaut to apzīmēšanai ar mikroshēmu pie pilnvarota veterinārārsta, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un mājas (istabas) dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību . Dzīvnieku aspzīmē, ievadot mikroshēmu kreisajā pusē kakla apvidū .

15 MK noteikumi Nr.277 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" spēkā ar . Suņa īpašniekam, kura suns ir dzimis pirms šo noteikumu spēkā stāšanās, bet nav apzīmēts ar mikroshēmu, ir pienākums līdz 2010.gada 1.janvārim reģistrēt suni un pakļaut to apzīmēšanai ar mikro­shēmu pie pilnvarota veterinārārsta. Līdz 2010.gada 1.janvārim suņa reģistrācija un apzīmēšana ir bez maksas.

16 MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" - 1 Noteikumi nosaka labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai un mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka un turētāja tiesības un pienākumus. Katra fiziskā vai juridiskā persona, kas ir mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs, ir personīgi atbildīga par dzīvnieka veselību un labturību.

17 MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" – 2 Mājas (istabas) dzīvnieku atļauts izmitināt nekustamā īpašuma koplietošanas telpās un teritorijā, ja saņemta rakstiska kop­īpašnieku un apsaimniekotāja piekrišana.

18 Prasības mājas (istabas) dzīvnieku pārvadāšanai
MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" - 3 Prasības mājas (istabas) dzīvnieku pārvadāšanai 1.Jāierobežo dzīvnieka pārvietošanos pa transportlīdzekļa salonu. 2. Jānodrošina nepieciešamo gaisa apmaiņu, individuālo platību un atpūtu . Sabiedriskajā transportā: 1. sunim ir uzlikts uzpurnis, suni tur pavadā vai pārvadā piemērotā somā, konteinerā vai būrī; 2. citus mājas (istabas) dzīvniekus pārvadā piemērotās somās, konteineros vai būros.

19 Īpašās prasības kaķa turēšanai
MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" - 4 Īpašās prasības kaķa turēšanai Kaķi drīkst atsavināt pēc 10 nedēļu vecuma sasniegšanas un divas nedēļas pēc pēdējās vakcinācijas. Kaķis, kas ir vecāks par sešiem mēnešiem, var brīvi uzturēties ārpus tā īpašnieka vai turētāja valdījumā vai turējumā esošās teritorijas, ja kaķis ir sterilizēts. Kaķim nodrošina: vienmēr brīvi pieejamu svaigu ūdeni; pilnvērtīgu barību.

20 MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" - 5 Ja kaķi tur slēgtā telpā, tam nodrošina: 1. kaķa tualeti; 2. kontaktēšanos ar cilvēku vismaz reizi divās dienās; 3. uzturēšanās platību, kas nav mazāka par pieciem kvadrātmetriem, ja kaķis ir vecāks par sešiem mēnešiem.

21 Īpašās prasības citu mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai
MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" - 6 Īpašās prasības citu mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai Mājas (istabas) putnus tur būros vai telpās. Rāpuļus un abiniekus tur terārijos un akvaterārijos vai īpaši aprīkotās telpās . Trušus, šinšillas un citus sīkos zīdītājus tur būros. Būri ir tā aprīkoti, lai dzīvnieki pēc vēlēšanās varētu paslēpties.

22 MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" - 7 Turot pārējos zīdītājus, ievēro šādas prasības: 1. būri tīra vismaz reizi nedēļā; 2. telpu, kur dzīvnieks tiek turēts, nodrošina pret caurvēju, vibrāciju un troksni. Zivis tur speciāli aprīkotos akvārijos .Akvāriju tīra vismaz reizi divās nedēļās, ja tajā nav ierīkotas automātiskās filtrācijas sistēmas.

23 MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" - 8 Prasības tirdzniecībai ar mājas (istabas) dzīvniekiem Pirms tirdzniecības uzsākšanas ar mājas (istabas) dzīvniekiem un reizi trijos gados pēc tirdzniecības uzsākšanas komersants iesniedz dienesta teritoriālajā struktūrvienībā rakstisku iesniegumu, lai saņemtu atļauju tirdzniecībai ar mājas (istabas) dzīvniekiem

24 MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" - 9 Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka un turētāja tiesības un pienākumi pienākumi: 1. nodrošināt, lai mājas (istabas) dzīvnieks (smaka, riešana vai gaudošana) netraucētu mājas vai apkārtnes iedzīvotājus; 2. uzticēt mājas (istabas) dzīvnieka vešanu ārpus īpašnieka teritorijas tikai personai, kas spēj kontrolēt un savaldīt dzīvnieku, un nodrošināt, lai mājas (istabas) dzīvnieks neapdraud cilvēkus un dzīvniekus;

25 MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" - 10 3. apdzīvotu vietu teritorijā savākt sava mājas (istabas) dzīvnieka ekskrementus; 4. sameklēt mājas (istabas) dzīvniekam citu īpašnieku, ja dzīvnieka turpmākā turēšana nav iespējama; 5. vakcinēt mājas (istabas) dzīvnieku Veterinārmedicīnas likumā noteiktajā kārtībā; u.c

26 īpašnieks vai turētājs nav tiesīgs :
MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" - 11 īpašnieks vai turētājs nav tiesīgs : izmantot vairošanai slimus mājas (istabas) dzīvniekus ; izmitināt mājas (istabas) dzīvnieku uz mājas balkona vai lodžijas ; . turēt mājas (istabas) dzīvnieku antisanitāros apstākļos ; lietot mājas (istabas) dzīvnieka apzīmēšanai līdzekļus, kas kaitē tā veselībai

27 MK noteikumi Nr.959 "Labturības prasības sporta, darba un atrakciju dzīvnieku turēšanai, apmācībai un izmantošanai sacensībās, darbā vai atrakcijās" -1 Dzīvnieku var izmantot sacensībās, darbā vai atrakcijās, ja tas nav guvis ievainojumu un nav slims. Atrakciju vai sacensību laikā dzīvnieka īpašnieks, kā arī pasākuma organizētājs nodrošina, lai dzīvnieks neradītu draudus citu dzīvnieku un cilvēku drošībai, veselībai un dzīvībai.

28 MK noteikumi Nr.959 "Labturības prasības sporta, darba un atrakciju dzīvnieku turēšanai, apmācībai un izmantošanai sacensībās, darbā vai atrakcijās“ -2 Dzīvnieka īpašnieks drīkst turēt, apmācīt un izmantot dzīvnieku sacensībās, darbā vai atrakcijās, ja: 1. nodrošināta dzīvnieka barošana, dzirdināšana un nepieciešamā aprūpe; 2. dzīvniekam ir nodrošinātas apmācības un iegūto prasmju uzturēšanas apstākļi; 3. tiek kontrolēta dzīvnieka rīcība un, ja nepieciešams, dzīvnieka īpašnieks spēj apturēt tā uzbrukumu cilvēkam vai citam dzīvniekam.

29 Suņi

30 Ja suns atrodas ārpus teritorijas, sunim jābūt uzliktai kaklasiksnai .
MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" -1 Pilsētās un ciemos, ja suns atrodas ārpus telpām tā īpašnieka teritorijā: 1. jānodrošina pilnīgu attiecīgās teritorijas norobežošanu no publiskai lietošanai paredzētās teritorijas , novēršot iespēju sunim izkļūt no tās; 2. pie ieejas ierīko zvanu , lai varētu sazināties ar teritorijas īpašnieku . Ja suns atrodas ārpus teritorijas, sunim jābūt uzliktai kaklasiksnai .

31 MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" -2 Ārpus pilsētām un ciemiem: 1. viensētās suni var turēt ārpus telpām nepiesietu un bez uzpurņa, ja tiek nodrošināts, ka tas neapdraud cilvēkus un dzīvniekus; 2. ja suns veic sargāšanas uzdevumu, tā uzturēšanās teritoriju norāda ar zīmi "Suns!"; 3. ārpus teritorijas suns bez pavadas un uzpurņa var atrasties pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību.

32 MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" -3 Suņa īpašnieks vai turētājs sabiedriskās vietās var īslaicīgi atstāt suni vienu, ja suns ir piesiets pavadā, kas nav garāka par metru, un ja tas netraucē personu un transportlīdzekļu kustību un neapdraud cilvēku vai dzīvnieku drošību.

33 Dzīvnieka īpašnieks nodrošina:
MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" -4 Dzīvnieka īpašnieks nodrošina: . pilnvērtīgu suņa ēdināšanu ne retāk kā reizi dienā; sunim vienmēr brīvi pieejamu svaigu ūdeni; tīrību suņa būdā vai mītnē un laukumā ; vismaz 30 minūšu ilgu pastaigu ne retāk kā reizi diennaktī ; vismaz divus centimetrus platu ādas kaklasiksnu u.c.

34 MK noteikumi Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" -5 Mācot suni, aizliegts izmantot fizisku spēku vai ierīces, kas sunim var izraisīt sāpes vai ciešanas. Sporta, atrakciju un darba suņus apmāca saskaņā ar normatīvajiem aktiem par labturības prasībām sporta, darba un atrakciju dzīvnieku turēšanai, apmācībai un izmantošanai sacensībām, darbam vai atrakcijām.

35 15.04.2008. MK noteikumi Nr.277 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība"
Suņa īpašniekam ir pienākums reģistrēt suni līdz sešu mēnešu vecumam un pakļaut to apzīmēšanai ar mikroshēmu pie pilnvarota veterinārārsta . . Ja suni reģistrē un apzīmē līdz sešu mēnešu vecumam, reģistrācija un apzīmēšana ir bez maksas. Par sešiem mēnešiem vecāku suņu reģistrācijas un apzīmēšanas izdevumus sedz suņa īpašnieks.

36 09.12.1999. likums "Dzīvnieku aizsardzības likums" 5.pants
Suni par bīstamu atzīst Pārtikas un veterinārā dienesta izveidota komisija. Komisijas lēmumu suņa īpašnieks vai turētājs mēneša laikā pēc tā spēkā stāšanās izpilda vai apstrīd, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektoram. Ģenerāldirektora pieņemto lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

37 09.12.1999. likums "Dzīvnieku aizsardzības likums" 5.pants-2
Bīstamu suni aizliegts turēt personai: 1) kura sodīta par uzbrukumu cilvēkam vai dzīvniekam, kā rezultātā ir bijusi apdraudēta cilvēka vai dzīvnieka veselība vai dzīvība; 2) kura pārkāpusi normatīvajos aktos noteiktās prasības, kas reglamentē ieroču, munīcijas, sprāgstvielu, spridzināšanas ietaišu, speciālo līdzekļu un pirotehnisko izstrādājumu izmantošanu; 3) par kuru saņemts narkologa vai psihiatra atzinums, ka šai personai ir psihiski traucējumi vai alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarība; 4) kura nevar norādīt pastāvīgu dzīvesvietu.

38 09.12.1999. likums "Dzīvnieku aizsardzības likums" 5.pants-3
Bīstama suņa īpašnieks vai turētājs nodrošina dzīvnieka sterilizāciju vai eitanāziju mēneša laikā pēc tam, kad stājies spēkā Pārtikas un veterinārā dienesta komisijas lēmums par suņa sterilizēšanu vai eitanāziju. Par suņa sterilizēšanu vai eitanāziju maksā suņa īpašnieks vai turētājs.

39 Iesniegumu izskata dienesta izveidota komisija.
MK noteikumi Nr.109 "Noteikumi par kritērijiem un kārtību, kādā suni atzīst par bīstamu un nosaka turpmāko rīcību ar to, kā arī par prasībām bīstama suņa turēšanai“ -1 Jebkura persona var iesniegt dienestā iesniegumu par suņa uzbrukumu (turpmāk - iesniegums). Mēneša laikā pēc iesnieguma iesniegšanas dienestā iesniedzējs vai jebkura persona, kas ir saistīta ar suņa uzbrukumu, var iesniegt dienestā ar suņa uzbrukumu saistītus pierādījumus. Iesniegumu izskata dienesta izveidota komisija.

40 MK noteikumi Nr.109 "Noteikumi par kritērijiem un kārtību, kādā suni atzīst par bīstamu un nosaka turpmāko rīcību ar to, kā arī par prasībām bīstama suņa turēšanai“ -2 Persona PVD iesniedz

41

42 MK noteikumi Nr.109 "Noteikumi par kritērijiem un kārtību, kādā suni atzīst par bīstamu un nosaka turpmāko rīcību ar to, kā arī par prasībām bīstama suņa turēšanai“ -4 Komisija atzīst par bīstamu suni, kurš: 1. nodarījis vidēja smaguma vai smagu miesas bojājumu cilvēkam vai izraisījis viņa nāvi; 2. uzbrucis citam dzīvniekam (mugurkaulniekam) un ievainojis to vai izraisījis tā nāvi; 3. ir agresīvs un rada draudus apkārtējiem cilvēkiem un citiem dzīvniekiem (mugurkaulniekiem).

43 MK noteikumi Nr.109 "Noteikumi par kritērijiem un kārtību, kādā suni atzīst par bīstamu un nosaka turpmāko rīcību ar to, kā arī par prasībām bīstama suņa turēšanai“ -5 Komisija var neatzīt suni par bīstamu , ja: 1. cietušais cilvēks vai dzīvnieks patvaļīgi iekļuvis privātpersonas teritorijā; 2. cietušais kaitinājis, mocījis vai citādi nežēlīgi izturējies pret suni vai uzbrucis tam; 3. cietušais ar savām darbībām apdraudējis sunim tiešā tuvumā esoša cilvēka dzīvību, veselību vai īpašumu vai cita dzīvnieka veselību vai dzīvību; 4. darba suns pildījis darba uzdevumu.

44 MK noteikumi Nr.109 "Noteikumi par kritērijiem un kārtību, kādā suni atzīst par bīstamu un nosaka turpmāko rīcību ar to, kā arī par prasībām bīstama suņa turēšanai“ -6 Komisija var noteikt šādu turpmāko rīcību ar bīstamo suni: 1. suņa apmācību; 2. suņa sterilizāciju; 3. suņa eitanāziju Dzīvnieku aizsardzības likumā noteiktajos gadījumos.

45 MK noteikumi Nr.109 "Noteikumi par kritērijiem un kārtību, kādā suni atzīst par bīstamu un nosaka turpmāko rīcību ar to, kā arī par prasībām bīstama suņa turēšanai“ -7 Ja bīstamu suni izved ārpus telpas vai norobežotas teritorijas: 1. tam ap kaklu ir aplikta atšķirības lente; 2. tam uz purna ir uzlikts uzpurnis, kura purna daļa ir slēgta un nepieļauj iespēju iekost cilvēkam vai dzīvniekam; 3. to ved izturīgā pavadā, kas nav garāka par 1,5 metriem.

46 MK noteikumi Nr.606 Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas noteikumi
Noteikumi nosaka prasības attiecībā uz klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanu. Izpildi uzrauga un kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests. Vietējā pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka par klaiņojošu dzīvnieku izķeršanu atbildīgo institūciju un tās darbību dzīvnieku izķeršanas koordinēšanā.

47 Savvaļas dzīvnieki

48 MK noteikumi Nr.185 "Noteikumi par prasībām savvaļas dzīvnieku turēšanai nebrīvē un savvaļas dzīvnieku kolekciju izveidošanai“-1 Nosaka prasības savvaļas dzīvnieku turēšanai nebrīvē zooloģiskajos dārzos, dzīvnieku parkos, akvārijos un terārijos (turpmāk — dzīvnieku kolekcija), kur savvaļas sugu dzīvniekus publiski demonstrē vairāk nekā septiņas dienas gadā, kā arī prasības savvaļas dzīvnieku kolekciju izveidošanai.

49 MK noteikumi Nr.185 "Noteikumi par prasībām savvaļas dzīvnieku turēšanai nebrīvē un savvaļas dzīvnieku kolekciju izveidošanai“-2 Lai izveidotu un uzturētu dzīvnieku kolekciju, nepieciešama Vides ministrijas Dabas aizsardzības pārvaldes izsniegta atļauja dzīvnieku kolekcijas izveidošanai un darbībai un Pārtikas un veterinārā dienesta izsniegta atļauja dzīvnieku kolekcijas izveidošanai un darbībai. Atļauju dzīvnieku kolekcijas izveidošanai un darbībai izsniedz laikposmam, kas nav ilgāks par pieciem gadiem.

50 MK noteikumi Nr.185 "Noteikumi par prasībām savvaļas dzīvnieku turēšanai nebrīvē un savvaļas dzīvnieku kolekciju izveidošanai“-3 Dzīvnieku kolekcijas īpašnieks dzīvnieku kolekcijā: 1. nodrošina pētījumus par dzīvnieku aizsardzību ; 2. nodrošina apstākļus, kuri apmierina attiecīgās sugas dzīvnieku vajadzības, kā arī nodrošina kvalitatīvu veterināro aprūpi; piedalās savvaļas dzīvnieku, saglabāšanas un reintrodukcijas programmās un vairošanā nebrīvē; 4. dokumentē informāciju par katru kolekcijas dzīvnieku un izstrādā dzīvnieku ciltsgrāmatas; 5. novērš dzīvnieku kolekcijas dzīvniekiem iespējas izbēgt

51 MK noteikumi Nr.180 "Dzīvnieku izcelsmes produktu ieguvei vai sugas selekcijai izmantojamo savvaļas dzīvnieku turēšanas kārtība iežogotās platībās“-1 Noteikumi nosaka kārtību, kādā iežogotās platībās (piemēram, briežu dārzos, savvaļas putnu fermās, kažokzvēru fermās) turami savvaļas dzīvnieki, kuri izmantojami dzīvnieku izcelsmes produktu ieguvei vai sugas selekcijai. Iežogotās platības tiek iedalītas: 1. intensīvajā audzēšanas zonā - iežogotas platības dzīvnieku turēšanai pļavu (zālāju vai kultivētu ganību) un krūmāju teritorijās; 2.ekstensīvajā audzēšanas zonā - iežogotas platības dzīvnieku turēšanai meža teritorijās, kurās pļavu platības ir ne mazāk kā viena septītā daļa no kopējās ekstensīvās zonas teritorijas.

52 MK noteikumi Nr.180 "Dzīvnieku izcelsmes produktu ieguvei vai sugas selekcijai izmantojamo savvaļas dzīvnieku turēšanas kārtība iežogotās platībās“-2 Medījamo sugu dzīvnieku turēšanai iežogotās platībās nepieciešama Valsts meža dienesta izsniegta atļauja, bet nemedījamo sugu dzīvnieku turēšanai iežogotās platībās nepieciešama Dabas aizsardzības pārvaldes izsniegta atļauja.

53 Lauksaimniecības dzīvnieki

54 02.01.2008. MK noteikumi Nr.5 "Lauksaimniecības dzīvnieku vispārīgās labturības prasības“ -1
Dzīvniekus tur lauksaimniecības mērķiem, ja pēc to genotipa (organisma iedzimtības faktoru kopuma) vai fenotipa (organisma ārējo un iekšējo struktūru un funkciju vai pazīmju un īpašību kopuma) šāda dzīvnieku turēšana nekaitē to veselībai un labsajūtai.

55 02.01.2008. MK noteikumi Nr.5 "Lauksaimniecības dzīvnieku vispārīgās labturības prasības“ -2
Lauksaimniecības dzīvniekus noteiktos laika intervālos baro ar to vecumam, sugai un fizioloģiskajām vajadzībām atbilstošu pilnvērtīgu barību un dzirdina ar svaigu ūdeni. Lauksaimniecības dzīvnieku novietnes automātisko un mehānisko aprīkojumu pārbauda ne retāk kā reizi dienā un konstatētos bojājumus nekavējoties novērš.

56 02.01.2008. MK noteikumi Nr.5 "Lauksaimniecības dzīvnieku vispārīgās labturības prasības“ -3
Lauksaimniecības dzīvniekiem nodrošina to sugai, fizioloģiskajām un etoloģiskajām vajadzībām nepieciešamo fizisko aktivitāti. Nepieļauj lauksaimniecības dzīvnieka turēšanu pastāvīgā tumsā. Ja dzīvnieku tur pastāvīgā mākslīgā apgaismojumā, tam nodrošina nepieciešamo atpūtu no šī apgaismojuma.

57 2. slimais vai savainotais lauksaimniecības dzīvnieks tiktu nošķirts,
MK noteikumi Nr.5 "Lauksaimniecības dzīvnieku vispārīgās labturības prasības“ -4 Lauksaimniecības dzīvniekus, kas tiek turēti āra apstākļos, aizsargā no nelabvēlīgiem laikapstākļiem un plēsējiem, kā arī nepieļauj draudus to veselībai un dzīvībai. Īpašnieks nodrošina, lai: 1. ne retāk kā reizi diennaktī tiktu pārbaudīta lauksaimniecības dzīvnieku veselība ; 2. slimais vai savainotais lauksaimniecības dzīvnieks tiktu nošķirts,

58 3. tiktu izvākti kūtsmēsli ;
MK noteikumi Nr.5 "Lauksaimniecības dzīvnieku vispārīgās labturības prasības“ -5 3. tiktu izvākti kūtsmēsli ; 4. reizi diennaktī tiktu izvākti bojātie barības pārpalikumi; 5. lauksaimniecības dzīvnieks netiktu pakļauts sāpēm, ciešanām un iespējai savainoties; 6. par lauksaimniecības dzīvnieku rūpētos atbilstošs skaits darbinieku ar attiecīgām prasmēm un profesionālajām iemaņām u.c.

59 Normatīvie akti MK noteikumi Nr.102 "Dējējvistu labturības prasības" MK noteikumi Nr.491 "Teļu labturības prasības" MK noteikumi Nr.152 "Cūku labturības prasības"


Lejuplādēt ppt "Normatīvie akti par dzīvnieku aizsardzību"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma