Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Rakstnieka Mārtiņa Kalndruvas (Krīgers) dzimtās mājas

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Rakstnieka Mārtiņa Kalndruvas (Krīgers) dzimtās mājas"— Prezentācijas transkripts:

1 Rakstnieka Mārtiņa Kalndruvas (Krīgers) dzimtās mājas
Kuldīgas novada, Īvandes pagasta “Pladas”

2 Atrašanās vieta - Kuldīgas novada, Īvandes pagasts “Pladas”.
Mārtiņa Kalndruvas dzimtās mājas 60-tajos gados

3 Palikušas tikai atmiņas…
“Pladas” mūsdienās

4

5 Trīs brāļi Krīgeri 60-tajos gados
Vidū rakstnieks Mārtiņš Kalndruva (Krīgers). Pa kreisi Fricis Krīgers. Labajā pusē Jēkabs Krīgers.

6 Īvandes pagasta novadniekam
Mārtiņa Kalndruvas (Krīgers) 80.dzimšanas dienā, 1996.gada 9.novembrī Īvandes pagasta padome atklāja piemiņas akmeni muižas parkā, kas atrodas netālu no viņa dzimtajām mājām “Pladām”.

7 1916.gadā 9.novambrī Īvandes pagasta „Pladās” dzimis rakstnieks Mārtiņš Kalndruva (Krīgers), vairāk nekā 10 stāstu grāmatu autors. Savos darbos talantīgais rakstnieks rāda Kursas lauku ļaudis, viņu ikdienišķās attiecības, sadzīves konfliktus, izceļ lauku cilvēku pašaizliedzību darbā. Par savu dzimto vietu rakstnieks saka: „Mans dzimtais apvidus ir visskaistākais latviešu zemē un, ne mirkli nešaubos teikt – visā plašajā pasaulē. Te katra pļava un lauks, katrs uzkalns un birztala, katrs zilais apvārsnis un mākonis, kas tam pāri kāpj, mani it kā sveicina, it kā uzrunā ar mīļu balsi. Es saprotu šo valodu, un tā man dārga. Ja esmu kaut ko nelielu uzcēlis, kaut ko labu padarījis, tad tur, dzimtajā pusē, ir pamata akmeņi. Tikai uz šī pamata stāvēdams, es jo dziļi jūtu, cik pasaule ir skaista, cik neaptverami bagāta.„ Iznākuši krājumi „Avots”, „Cilvēka sirds”, „Es, mans draugs un Minks”, „Gravā pogo lakstīgalas”, „Kursas stāsti”, „Nemierīgais cilvēks”, „Tepat visapkārt”, „Tīrumā”. Vairākos stāstos īvandnieki atpazīst savus līdzcilvēkus. Izdota atmiņu grāmata „Pēdas gar krastu” 2-vās daļās. 1-mā daļa veltīta Īvandei. Sava novadnieka piemiņai Mārtiņa Kalndruvas 80. dzimšanas dienā, 1996.gadā 9.novembrī Īvandes pagasta padome atklāja piemiņas akmeni muižas parkā, kas atrodas netālu no viņa dzimtajām mājām „Pladām”.

8 Mārtiņš Kalndruva 1916.gada 9.novembrī Īvandes pagasta „Pladās” dzimis rakstnieks Mārtiņš Kalndruva (Krīgers) „ Pladu ”apkārtne glabā viņa bērnības un jaunības dienu pēdu rakstus. Vilkulejas grīslis un smilgas, mazā Mārtiņa ganu gaitu vieta, kur nākamais rakstnieks sacer savu pirmo daiļradi. Mārtiņš Kalndruva mācījies Īvandes pamatskolā, Padures sešgadīgajā skolā, tad sākās augstskolas un dzīves skolas gadi… Un ne jau viegli un gludi minami tie bija mūsu rakstniekam ! Mārtiņa Kalndruvas stāstu varoņi ir noskatīti starp dzimtās puses ļaudīm. Savos darbos viņš rāda lauku ļaudis, viņu ikdienišķās attiecības, izceļ lauku cilvēku pašaizliedzīgo darbu Par savu dzimto vietu rakstnieks saka: „Mans dzimtais apvidus ir visskaistākais latviešu zemē un, ne mirkli nešaubos teikt-visā plašajā pasaulē.” Sava novadnieka piemiņai Mārtiņa Kalndruvas 80.dzimšanas dienā, gada 9. novembrī, Īvandes pagasta padome atklāja piemiņas akmeni muižas parkā, kas atrodas netālu no viņa dzimtajām mājām.

9 (Dzimis 1916. gada 9. novembrī)
Mārtiņš Kalndruva. (Dzimis gada 9. novembrī) Īvandes pagasta „Pladu” apkārtne glabā viņa bērnības un jaunības dienu pēdu rakstus. Vilkulejas grīslis un smilgas, mazā Mārtiņa ganu gaitu vieta, kur nākamais rakstnieks sacer savu pirmo literāro jaunradi, viņu izvadīja pasaulē. Tad sākās augstskolas un dzīves skolas ceļi… Un ne jau viegli un gludi minami tie bija mūsu rakstniekam! Bieži domās viņš bija Īvandes pusē, „Pladās”, kaut arī pats tur nevarēja nokļūt. Tas deva spēku. Kalndruvas darbu varoņi arī noskatīti starp dzimtās puses ļaudīm, stāstu valoda mierīga, vienkārša, skaista kā bērnībā mātes dziedātā tautasdziesma, kā pati daba, kuru viņš tik ļoti mīlēja. Rakstnieka Mārtiņa Kalndruvas piemiņu glabā avotiņš Ēdolē pie Kraukļukalna, viņa skolas ceļš uz Īvandes pamatskolu un Padures sešklasīgo skolu. Prozaiķa darbos var un ilgi varēs smelties ne vien zināšanas par stāstnieka dzimto novadu un tā ļaudīm, bet arī nenovērtējamās ētiskās vērtības. Rakstnieks guldīts Ventspils Meža kapos. © Gunta Zingberga Īvandes pagasta bibliotēkas vadītāja.


Lejuplādēt ppt "Rakstnieka Mārtiņa Kalndruvas (Krīgers) dzimtās mājas"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma