Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Ministru kabineta noteikumu projekts par sabiedrības līdzdalības kārtību attīstības plānošanas procesā INGA BITE Politikas koordinācijas departamenta Valsts.

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Ministru kabineta noteikumu projekts par sabiedrības līdzdalības kārtību attīstības plānošanas procesā INGA BITE Politikas koordinācijas departamenta Valsts."— Prezentācijas transkripts:

1 Ministru kabineta noteikumu projekts par sabiedrības līdzdalības kārtību attīstības plānošanas procesā INGA BITE Politikas koordinācijas departamenta Valsts pārvaldes attīstības politikas nodaļas vadītāja Tālr.: E-pasts:

2 Politikas plānošanas sistēmas attīstības pamatnostādnes
Politikas mērķis Sekmēt politikas plānošanas kvalitātes uzlabošanos, plašāk izmantojot ES iniciatīvā „Labāks regulējums” identificētos plānošanas instrumentus, kā arī veicinot lielāku Saeimas, Valsts prezidenta kancelejas, plānošanas reģionu un vietējo pašvaldību pārstāvju, kā arī sociālo partneru un nevalstisko organizāciju līdzdalību rīcībpolitikas plānošanas procesā. 2

3 Politikas plānošanas sistēmas attīstības pamatnostādnes
Līdzdalības princips – rīcībpolitikas plānošanas procesā tiek iesaistītas nevalstiskās organizācijas, sociālie partneri, privātais sektors, reģionālā un vietējās pārvaldes līmeņa pārstāvji, Saeimas un Valsts prezidenta kancelejas, kā arī citu publiskās pārvaldes institūciju pārstāvji, ārvalstu institūcijas, kā arī sabiedrība tiek informēta par iecerētajām iniciatīvām to izstrādes sākumposmā. 3 3

4 Attīstības plānošanas sistēmas likums
11.panta piektā daļa Ministru kabinets, ciktāl likumā nav paredzēts citādi, nosaka visu līmeņu, veidu un termiņu attīstības plānošanas dokumentus, tajos ietveramo saturu, to izstrādāšanas, apstiprināšanas, aktualizācijas, spēka zaudēšanas kārtību un darbības termiņu, kā arī attiecīgo pārskatu sniegšanas un sabiedrības līdzdalības kārtību. 4 4

5 Kārtība attiecas uz valsts pārvaldes institūcijām (tiešo valsts pārvaldi, pašvaldībām, plānošanas reģioniem) Sabiedrības līdzdalību īsteno sabiedrības pārstāvji – juridiskas personas (biedrības, nodibinājumi, politiskās partijas u.tml.) un fiziskas personas 5 5

6 Līdzdalība iespējama jebkurā no attīstības plānošanas posmiem
problēmu konstatēšanā; politikas alternatīvu noteikšanā un izvērtēšanā; ietekmes novērtējuma veikšanā; lēmuma pieņemšanā lēmējinstitūcijas noteiktajā kārtībā; politikas ieviešanā; attīstības plānošanas dokumenta ieviešanas novērtēšanā.

7 Līdzdalības veidi Izsakot viedokli (mutvārdu, rakstisku);
Iesaistoties darba grupā; Piedaloties sabiedriskajā apspriedē; Piedaloties publiskajā apspriešanā; Sagatavojot atzinumu attīstības plānošanas dokumentam pirms lēmuma pieņemšanas lēmējinstitūcijas noteiktajā kārtībā; Sniedzot viedokli lēmējinstitūcijas noteiktajā kārtībā lēmuma pieņemšanas procesā; Līdzdarbojoties politikas ieviešanā normatīvajos aktos noteiktā kārtībā; Izvērtējot attīstības plānošanas rezultātus, iesaistoties diskusiju grupās, forumos un citās līdzdalības aktivitātēs.

8 Jaunas normas, kas regulē līdzdalības veidus
Sabiedrības pārstāvju iesaistīšana darba grupā – iespējams noteikt kritērijus, atklāta procedūra; Sabiedriskās apspriedes organizēšanas kārtība; Publiskās apspriešanas organizēšanas kārtība.

9 Institūcijas pienākumi
Nosaka mērķgrupas Sagatavo paziņojumu: 1) Informāciju par plānoto attīstības plānošanas dokumentu: - politikas jomu un nozari; - izstrādes termiņus; - attīstības plānošanas mērķi; - plānotos sabiedrības līdzdalības veidus, ja iespējams, norādot datumu, laiku un vietu. 2) Atbildīgās amatpersonas kontaktinformāciju; 3) Paziņojumā norādītās informācijas precizēšanas un izplatīšanas kārtību. Paziņojumus par atsevišķām sabiedrības iesaistīšanas iniciatīvām (diskusijām, sabiedriskajām apspriedēm un citām sabiedrības iesaistīšanas aktivitātēm), institūcija publicē savā mājas lapā ne mazāk kā 14 dienas iepriekš

10 Sabiedrības pārstāvja pienākums
Institūcijas paziņojumā noteiktajos termiņos rakstveidā informēt institūciju par savu interesi iesaistīties attīstības plānošanas procesā, norādot vēlamo līdzdalības veidu un pilnīgu kontaktinformāciju Uzņemties atbildību par saviem ierosinājumiem un sniegto viedokli Būt konsekventiem gan iesaistē, gan nostājā

11 Sabiedrības līdzdalības rezultāti
Iesniedzot politikas plānošanas dokumenta projektu izskatīšanai lēmējinstitūcijā, tam pievieno sabiedrības pārstāvju sniegtos viedokļus. Sabiedrības pārstāvju viedokļus institūcija apkopo tabulā, kurā norāda: - iesniedzēju; - iesniegtā viedokļa būtību; - atzīmi, vai viedoklis ir ņemts vai nav ņemts vērā; - pamatojumu, ja viedoklis nav ņemts vērā.

12 Ministru kabineta kārtības rullis
noteikumi Nr.300 17. Ministrija ir atbildīga par sabiedrības informēšanu par Ministru kabinetā izskatāmo projektu saturu un būtiskajām izmaiņām. Kārtību, kādā ministrija sagatavo, noformē un izplata informāciju sabiedrībai par Valsts sekretāru sanāksmē, Ministru kabineta komitejā un Ministru kabinetā izskatāmo projektu un par pieņemtajiem lēmumiem, nosaka Ministru kabineta instrukcija.

13 Ministru kabineta kārtības rullis
82. Ja Valsts sekretāru sanāksmē nolemj, ka pieteiktajam projektam nepieciešams rīkot publisko apspriešanu, atbildīgā ministrija to rīko saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sabiedrības līdzdalības kārtību attīstības plānošanas procesā.

14 Ministru kabineta kārtības rullis
92. Ja cita institūcija, kas nav norādīta Valsts sekretāru sanāksmes protokolā kā atzinuma sniedzēja, ir sniegusi atzinumu par izsludināto projektu, ievērojot šo noteikumu 88.punktā paredzēto termiņu atzinumu sniegšanai par attiecīgo izsludināto projektu, atbildīgā ministrija vērtē arī šo atzinumu, kā arī uzaicina attiecīgās institūcijas pārstāvi piedalīties saskaņošanas procesā. Ja ar minēto institūciju saskaņošanas procesā netiek panākta vienošanās, atbildīgā ministrija izvērtē nepieciešamību virzīt izsludināto projektu izskatīšanai attiecīgi Valsts sekretāru sanāksmē vai Ministru kabineta komitejas sēdē vai sagatavo to iesniegšanai noteiktā kārtībā Ministru kabinetā, norādot iesniedzēja pavadvēstulē informāciju par citas institūcijas uzturēto iebildumu.

15 Paldies par uzmanību! Jautājumi? 15
INGA BITE, Valsts pārvaldes attīstības politikas nodaļas vadītāja, tālr.: ; e-pasts: Brīvības bulvāris 36, Rīga, LV-1520 Tālr.: , fakss: E-pasts: 15


Lejuplādēt ppt "Ministru kabineta noteikumu projekts par sabiedrības līdzdalības kārtību attīstības plānošanas procesā INGA BITE Politikas koordinācijas departamenta Valsts."

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma