Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Kazu artrīts /encefalīts

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Kazu artrīts /encefalīts"— Prezentācijas transkripts:

1 Kazu artrīts /encefalīts
Autors: Rota Viļuma «Kazu dienas 2017» Dzīvnieku dabaspēju un ģenētiskās kvalitātes popularizēšana LAD Līgums Nr

2 Slimības apraksts kazu artrīts/encefalīts (KAE) ir lēni progresējošas un neatgriezeniskas infekcijas slimības, kam raksturīgi elpošanas (Medi forma), dažreiz arī centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi (Visna forma), mastīts, locītavu iekaisumi, novājēšana.

3 Slimības inficēšanās avoti
Jaundzīvnieki – izēdinot slimas kazu mātes pirmpienu, pienu ar traukiem, kuros ir bijis ieliets slimo kazu piens. Gatavojot barību veseliem dzīvniekiem, trauki nav izmazgāti ar inficētu dzīvnieku asinīm aptraipīti instrumenti, vakcinējot, ķirurģiskās manipulācijās u. c., vaļējas brūces un ievainojumi Pieauguši dzīvnieki inficējas kontakta ceļā caur gļotādām (laizoties), ar izdalījumiem no elpošanas ceļiem

4 Netiešs infekcijas izplatīšanās ceļš (ar kopēja apaviem un apģērbu, ar gaisu un citādi) praktiski nav iespējams!!! Novērots, ka inficētā kazu ganāmpulkā klīniski saslimst 10% dzīvnieku gadā. Riska faktori šo infekciju izplatībā ir noturīgi un ilgstoši inficēti dzīvnieki, dzīvnieku turēšana brīvās grupās, ģenētiska uzņēmība.

5 Turpmāk ganāmpulka seroloģisko izmeklēšanu iesaka veikt reizi gadā.
Ganāmpulku papildina tikai ar neinficētiem (seroloģiski negatīviem) dzīvniekiem, vēlams – no seroloģiski negatīviem ganāmpulkiem;  jērus un kazlēnus atdala no inficētas mātes tūlīt pēc piedzimšanas (nedod mātes pirmpienu vai dod govs pirmpienu) un audzē atsevišķi no citām inficētajām aitām un kazām.

6 Slimības ierobežošanas pasākumi
Infekcijas profilakses pamatā ir ļoti stingra sanitāri higiēnisko prasību ievērošana.  Līdzekļi slimības ārstēšanai un specifiskajai profilaksei (vakcīnas) pagaidām vēl nav izstrādāti! divas reizes gadā, veicot seroloģiskos izmeklējumus, atrod un pēc iespējas ātrāk likvidē visus pozitīvos (inficētos) dzīvniekus un to pēcnācējus, kas jaunāki par vienu gadu. Seroloģiski negatīvos dzīvniekus tur izolēti no inficētajiem, nepieļaujot tiešu kontaktu ar tiem.

7 Izmeklēšanu turpina tik ilgi, līdz divas reizes pēc kārtas iegūst negatīvus rezultātus.
Pirms jaunu dzīvnieku ievietošanas ganāmpulkā, izturot karantīnā, iesaka veikt divreizēju seroloģisko izmeklēšanu (ar 30 dienu starplaiku), lai atklātu inficētus dzīvniekus inkubācijas periodā.

8

9


Lejuplādēt ppt "Kazu artrīts /encefalīts"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma