Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Finanšu ministrijas redzējums publisko iepirkumu regulējuma efektīvai izmantošanai, lai savlaicīgi apzinātu un mazinātu būvniecības izmaksas 28.03.2019.

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Finanšu ministrijas redzējums publisko iepirkumu regulējuma efektīvai izmantošanai, lai savlaicīgi apzinātu un mazinātu būvniecības izmaksas 28.03.2019."— Prezentācijas transkripts:

1 Finanšu ministrijas redzējums publisko iepirkumu regulējuma efektīvai izmantošanai, lai savlaicīgi apzinātu un mazinātu būvniecības izmaksas

2 Kur rodas sadārdzinājums?
Plānošana Iepirkums Līguma izpilde Ekspluatācija Izmaksu pieaugums

3 Kāpēc iepirkuma rezultāti neatbilst plānotajiem? Iemesli
Nepietiekama plānošana Tirgus situācijas ignorēšana Neatbilstošas prasības

4 Kāpēc iepirkuma rezultāti neatbilst plānotajiem? Veicinošie faktori
Laika trūkums Zināšanu trūkums Apzināta rīcība

5 Kāpēc iepirkuma rezultāti neatbilst plānotajiem? Sekas
Vajadzības nenodrošināšana Zema konkurence Augstas izmaksas Aizliegtās vienošanās

6 1. Vai, kad un ko pirkt? Kad pirkt? Ko pirkt? Vai pirkt? Vajadzība
Laiks Ko pirkt? Nauda Vai pirkt? Personāls

7 Iepirkumu skaits

8 Iepirkumu līgumcenas

9 Pārtrauktie iepirkumi

10 Būvdarbu un ES fondu projektu īpatsvars (iepirkuma procedūras)

11 2. Prasību atbilstība / aktualitāte
Situācija – Pirms vairākiem gadiem sagatavotas tehniskās specifikācijas (būvprojekts): piedāvātā cena pārsniegs plānoto cenu, piedāvātie / izcenotie risinājumi neatbildīs normatīvu prasībām. FM priekšlikums: Ja tehniskās specifikācijas ir sagatavotas vai aktualizētas vairāk kā 12 mēnešus pirms iepirkuma izsludināšanas, tās ir atkārtoti aktualizējamas pirms konkrētā iepirkuma izsludināšanas.

12 3. Apspriede ar piegādātājiem
Situācija – Reālās tirgus situācijas nenoskaidrošana: zema konkurence, augstāka cena, novecojuši / neefektīvi risinājumi. FM priekšlikums: Pirms iepirkuma izsludināšanas rīkot apspriedi ar piegādātājiem. Pasūtītājs publicē kvalifikācijas prasības un tehniskās specifikācijas un dod 10 darbdienas to komentēšanai vai rīko apspriedi, kurā pārrunā prasības.

13 4. Pieejamā finansējuma publiskošana
Situācija – Pasūtītājs nenorāda pieejamo finansējumu, cerot uz izdevīgiem piedāvājumiem: nepamatoti lēti piedāvājumi, piedāvājumi, kas pārsniedz pasūtītāja finansiālās iespējas. FM priekšlikums: a) norādīt paredzamo līgumcenu informatīvos nolūkos, b) maksimālās pieļaujamās līgumcenas noteikšana nolikumā (bet ir jābūt atbilstoši tirgus cenai), c) metu konkursā norādīt maksimālo pieejamo finansējumu būvniecībai.

14 5. Opciju paredzēšana Situācija –
Pasūtītājs iepirkumā paredz iegādāties tikai un vienīgi visu norādīto preču pakalpojumu un būvdarbu apjomu (bez iespējas pārskatīt, atteikties): piedāvātā līgumcena pārsniedz pasūtītājam pieejamo finansējumu, atteikšanās no iepirkuma apjoma daļas -> finanšu korekcija vai sods. FM priekšlikums: Sarežģītu un apjomīgu projektu gadījumā paredzēt kārtas / posmus, kā arī iespēju noteiktos gadījumos, noteiktā secībā un noteiktā apjomā atteikties no kārtām / posmiem. Līdzīgi ar aprīkojumu – nepieciešamais un papildu (ekstras).

15 6. Iespēja apspriest piedāvājumu
Situācija – Parasti tiek piemērots atklāts vai retāk – slēgts konkurss, kas neparedz iespēju apspriest risinājumus ar piegādātājiem, precizēt izmaksu pozīcijas, vienoties par risinājumiem, attiecīgi: ja piedāvājums neatbilst kādai prasībai -> jānoraida; ja izmaksas pārsniedz pieejamo finansējumu -> nav iespējas diskutēt par risinājumiem. FM priekšlikums: Vairāk izmantot konkursa procedūru ar sarunām (piem., projektēšanai, apvienotajai projektēšanai un būvdarbiem) vai konkursa dialogu (piem., apvienotajai projektēšanai un būvdarbiem).

16 Iepirkumi ar vienu piedāvājumu

17 7. Rīcība viena piedāvājuma gadījumā
Situācija – Detalizētas (nereti pārmērīgas) atlases prasības, detalizēta tehniskā specifikācija (nereti atšķirīgus, bet mērķi nodrošinošus risinājumus izslēdzoša), vērtēšanas kritērijs – zemākā cena: nav konkurences (t.sk. aizliegtās vienošanās), augstāka cena, novecojuši / neefektīvi risinājumi. FM priekšlikums: Atlases prasību minimums, funkcionālas tehniskās specifikācijas, dzīves cikla izmaksu vērtēšana vai cenas un kvalitātes vērtēšana, izvēloties piedāvājumu. Pārtraukt iepirkumus, kuros viens piegādātājs.

18 Zemākās cenas izmantošana Eiropā
EE LV LT

19 8. Saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma izvēle
Situācija – Zemākā cena – tā ir vienkāršāk un drošāk: bet, vai lētāk ilgtermiņā? neveicina inovācijas, neveicina konkurenci, neveicina kvalitāti. FM priekšlikums: Izvērtēt savus iepirkumus un sākt ar dažiem iepirkumiem un dažiem kritērijiem – piemēram, dzīves cikla izmaksu vērtēšanu. Sākumā apvienotās projektēšanas un būvdarbu, enerģiju patērējošu preču un autotransporta iepirkumos atteikties no zemākās cenas vērtēšanas vispār.

20 Juridiskā departamenta direktors
Artis Lapiņš Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors


Lejuplādēt ppt "Finanšu ministrijas redzējums publisko iepirkumu regulējuma efektīvai izmantošanai, lai savlaicīgi apzinātu un mazinātu būvniecības izmaksas 28.03.2019."

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma