Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

GRĀMATVEŽU ATBILDĪBA UN KOMPETENCE - CEĻĀ UZ NOZARES SAKĀRTOŠANU

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "GRĀMATVEŽU ATBILDĪBA UN KOMPETENCE - CEĻĀ UZ NOZARES SAKĀRTOŠANU"— Prezentācijas transkripts:

1 GRĀMATVEŽU ATBILDĪBA UN KOMPETENCE - CEĻĀ UZ NOZARES SAKĀRTOŠANU
IESPĒJAMĀS LIKUMDOŠANAS IZMAIŅAS GRĀMATVEŽU ATBILDĪBAS PALIELINĀŠANAI Finanšu ministrija Arta Priede Rīgā,2014.gada 15.maijā

2 Grāmatvedības kārtošanas atbildības regulējums šobrīd
Likums «Par grāmatvedību» Par grāmatvedības kārtošanu un visu saimniecisko darījumus apliecinošo dokumentu orģinālu, kopiju vai datu attēlu saglabāšanu ir atbildīgs – uzņēmuma vadītājs, kuram jāorganizē grāmatvedības kātošana atbilstoši likumam Par grāmatvedību. Piemēram, uzņēmuma vadītājs kapitālsabiedrībā ir valde Gada pārskatu likums nosaka, ka kapitālsabiedrības gada pārskatu paraksta valde

3 Atbildība par likuma "Par grāmatvedību" pārkāpumiem
Pie atbildības likumos paredzētajā kārtībā tiek saukti uzņēmumu vadītāji, kuri ir pieļāvuši: -likuma «Par grāmatvedību» un citu spēkā esošo grāmatvedības normatīvo aktu pārkāpumus, - grāmatvedības datu ļaunprātīgu sagrozīšanu, -oficiāli noteikto pārskatu neiesniegšanu vai -grāmatvedības dokumentu nozaudēšanu, . Uzņēmuma vadītājs ir atbildīgs par zaudējumiem, kas, pārkāpjot likuma noteikumus viņa vainas dēļ, nodarīti -uzņēmumam, -valstij (pašvaldībai) vai -trešajai personai

4 Atbildība par likuma "Par grāmatvedību" pārkāpumiem
Krimināllikums 217.pants. Grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšana (1) Par uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai), iestādei vai organizācijai likumos noteikto grāmatvedības dokumentu, gada pārskatu, statistikas pārskatu vai statistiskās informācijas slēpšanu vai viltošanu – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. (2) Par tādām pašām darbībām, ja tās radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm,  – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. (3) Par šā panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. 218.pants. Izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas (2) Par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā, –soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

5 Atbildība par likuma "Par grāmatvedību" pārkāpumiem
Latvijas administratīvo pārkāpumu kodekss 166.6 pants. Grāmatvedības, pārskatu iesniegšanas un statistiskās informācijas noteikumu neievērošana Par normatīvajos aktos noteikto grāmatvedības kārtošanas nosacījumu neievērošanu, gada pārskatu neiesniegšanu attiecīgajos normatīvajos aktos noteiktajos termiņos vai nepilnīgu iesniegšanu attiecīgajām valsts institūcijām – uzliek naudas sodu fiziskajām personām vai valdes loceklim no 70 līdz 430 euro, atņemot valdes loceklim tiesības ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās vai bez tā. Par izvairīšanos iesniegt šā panta pirmajā daļā norādītos dokumentus – uzliek naudas sodu fiziskajām personām vai valdes loceklim no 140 līdz 350 euro, atņemot valdes loceklim tiesības ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās vai bez tā. Par šā panta pirmajā vai otrajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarījusi politiskā organizācija (partija) vai politisko organizāciju (partiju) apvienība, — uzliek naudas sodu politiskajai organizācijai (partijai) vai politisko organizāciju (partiju) apvienībai no 70 līdz 430 euro.

6 Kompetenta persona grāmatvedības jautājumos
uzņēmuma vadītājam grāmatvedības darba organizācijā jāievēro šādi priekšnoteikumi: 1. grāmatvedības kārtošanas funkcija ir atdalīta no pārējām uzņēmuma saimnieciskās darbības funkcijām; 2. grāmatvedības kārtošanu veic konkrētos grāmatvedības jautājumos kompetenta persona – grāmatvedis vai ārpakalpojumu grāmatvedis, 3. jānoslēdz attiecīgs rakstveida līgums, ar personu, kura veic grāmatvedības kārtošanu 4. līgumā noteikti šīs personas pienākumi, tiesības un atbildība grāmatvedības kārtošanas jautājumos (MK noteikumi Nr.585) (pieļauj kapitālsabiedrībām (SIA), kurās ir vairāki valdes locekļi pie minētajiem nosacījumiem, grāmatvedības darbu organizēt, uzdodot veikt grāmatvedības kārtošanu šīs kapitālsabiedrības valdes loceklim)

7 MK noteikumi Nr.585 grāmatvedību var kārtot pats:
70.1 1. individuālā uzņēmuma, zemnieku vai zvejnieku saimniecības īpašnieks; cita fizisko persona, kura veic saimniecisko darbību; individuālais komersants; 70.1 4. kapitālsabiedrības vadītājs, kurš ir kapitālsabiedrības vienīgais īpašnieks – vienīgais valdes loceklis.

8 MK noteikumi Nr.585 69.1 1. grāmatvedis – fiziska persona, kuras kvalifikācija atbilst Ministru kabineta 2010.gada 18.maija noteikumos Nr.461 "Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību" minētajai grāmatveža ceturtā vai trešā līmeņa kvalifikācijai un kuras kompetenci apliecina attiecīgs izglītības dokuments (diploms vai apliecība), tomēr neaizliedzot par grāmatvedi strādāt arī tādai fiziskajai personai, kuras kompetenci attiecīgajos grāmatvedības jautājumos apliecina pieredze vai grāmatveža kompetences sertifikāts; 69.1 2. ārpakalpojumu grāmatvedis – persona, kura, pamatojoties uz rakstveida līgumu ar uzņēmumu (izņemot darba līgumu), apņemas sniegt vai sniedz klientam grāmatvedības pakalpojumus.

9 Grāmatvežu atbildība Grāmatvedības pakalpojumu sniedzējs var brīvprātīgi apdrošināt savu civiltiesisko darbību; Latvijas normatīvie akti grāmatveža profesionālo darbību nereglamentē; Latvijā reglamentēta ir zvērināta revidenta profesija, kā arī zvērināta revidenta profesionālā darbība; Latvijā brīvprātīga grāmatvežu sertificēšana (kopš 2000.gada) - Latvijas Republikas grāmatvežu asociācija; - SIA Grāmatvežu sertifikācijas centrs; -citas institūcijas , kuras organizē grāmatvežu apmācības pēc pašu noteiktiem kritērijiem Latvijā brīvprātīga ārpakalpojumu sniedzēja licencēšana? (cik esam gatavi to ieviest? Kādi būs plusi tiem uzņēmumiem, kas tos izvēlēsies ?)

10 Grāmatvežu ārpakalpojumu sniedzēju licencēšanas būtiskākie trūkumi
Obligāta grāmatvedības pakalpojumus sniedzošo komercsabiedrību licencēšana, kā arī to uzraudzība prasītu arī valsts administratīvās kapacitātes palielināšanu, lai izveidotu piemērotu licencēšanas un kontroles sistēmu Pamatojoties uz Eiropas Kopienas dibināšanas līguma nosacījumiem, dalībvalsts nevar izvirzīt prasības, kas varētu tieši vai netieši diskriminēt citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņu tiesības veikt uzņēmējdarbību Brīvās pakalpojumu sniegšanas likums pieļauj, ka pakalpojumu sniegšanas ierobežojumu var noteikt, ja tas ir pamatots ar sabiedrības interešu ievērošanu, nav diskriminējošs un ir samērīgs. Par grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju licencēšanas priekšrocībām, trūkumiem un turpmāko rīcību jau 2010.gadā LGAA konferencē tika aktualizēts šis jautājums 2013.gada 5.jūnija Finanšu ministrijas organizēja „Forumu par šī brīža situāciju grāmatvedības nozarē, tās attīstību un grāmatvedības profesionālo organizāciju”

11 Grāmatvežu atbildība Finanšu ministrija 2013.gada sākumā veica aptauju par to, kurās ES dalībvalstīs ir noteikta grāmatvežu atbildība. No saņemtajiem aptaujas rezultātiem ir secināms, ka ir dažāda pieeja šajā jautājumā, t.i. atbildības sadalījums un prasības dažādās ES valstīs ir atšķirīgas un tas ir noteiktas nacionālajos normatīvajos aktos: Piemēram: par grāmatvedības kārtošanu atbildīgs ir vadītājs - Beļģijā, Čehijā, Igaunijā, Vācijā, Zviedrijā un Itālijā (ja nav biržā kotēts uzņēmums); atbildība ir dalīta starp uzņēmuma vadību un grāmatvedi – Bulgārijā, Itālijā (ja ir biržā kotēts uzņēmums), Lietuvā un Polijā.

12 Grāmatvežu atbildība Problēmas:
Atsevišķos gadījumos grāmatvedības kārtotāja kompetence nenodrošina grāmatvedības kārtošanas kvalitāti, jo neatkarīgi no darba rezultāta par to atbildīgs ir uzņēmumu vadītājs. Grāmatveža darbs nav novērtēts, tas tiek uzskatīts kā administratīvais slogs. Risinājumi Noteikt finanšu (gada) pārskata sagatavotāju līdzatbildību. Vai būtu nepieciešams normatīvajos aktos noteikt, ka par grāmatvedības kārtošanu uzņēmumā un gada pārskata sastādīšanu ir atbildīgs ne tikai uzņēmuma vadītājs, bet arī galvenais grāmatvedis (grāmatvedis) vai grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzējs, kas sagatavo konkrēto gada pārskatu? Noteikt, ka gada pārskatu paraksta ne tikai uzņēmuma vadītājs (valde, vadības institūcija, izpildinstitūcija, īpašnieks), bet arī persona, kura ir sagatavojusi gada pārskatu. Vai grāmatvedis vai ārpakalpojuma sniedzējs ir gatavs parakstīties uz sagatavoto gada pārskatu?

13 Jaunās grāmatvedības direktīvas pārņemšana
Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2013/34/ES par noteiktu veidu uzņēmumu gada finanšu pārskatiem, konsolidētajiem finanšu pārskatiem un saistītiem ziņojumiem, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2006/43/EK un atceļ Padomes Direktīvas 78/660/EEK un 83/349/EEK (turpmāk – Jaunā Grāmatvedības direktīva) (pieņemta 2013.gada 26.jūnijā /stājās spēkā ) Jaunā Grāmatvedības direktīva jāpārņem 2 gadu laikā, t.i., līdz

14 Jaunās grāmatvedības direktīvas pārņemšana
Svarīgākās izmaiņas uzņēmumu/uzņēmumu grupas (koncernu) dalījums kategorijās (mikrouzņēmums, mazs uzņēmums, vidējs uzņēmums, liels uzņēmums) (Mazās grupas, vidējās grupas, lielās grupas) Finanšu pārskatu apjoms (mazajiem uzņēmumiem - bilance, peļņas vai zaudējumu aprēķins, pielikums) Atzīšanas un novērtēšanas prasības

15 Jaunās grāmatvedības direktīvas pārņemšana
Mazie uzņēmumi DV nedrīkst pieprasīt mazajiem uzņēmumiem papildus pārskatu iekļaušanu vai citu informāciju papildus tai, kas pieprasīta direktīvā; izņēmums: Nodokļu normatīvajos aktos iekļautas informācijas atklāšanas prasības nodokļu iekasēšanas nolūkam; DV Eiropas Komisijai paziņo jebkādu papildu informāciju, ko tās prasa pēc šīs direktīvas transponēšanas Maza uzņēmuma finanšu pārskats nav jāpakļauj revidenta pārbaudei, bet Direktīva neaizliedz pieprasīt finanšu pārskatu revīziju; (ņemot vērā finanšu pārskatu lietotāju īpašos apstākļus un vajadzības) Direktīva neaizliedz DV uzlikt pienākumu gada pārskatu parakstīt arī grāmatvedim vai ārpakalpojumu sniedzējam.

16 Jaunās grāmatvedības direktīvas pārņemšana
Izveidota Finanšu ministrijas darba grupa, kurā piedalās pārstāvji no šādām iestādēm un NVO: Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācija Latvijas Grāmatvedības ārpakalpojumu asociācija Latvijas Darba devēju konfederācija Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu asociācija ISO sertificēto grāmatvežu asociācija Latvijas Universitāte Valsts ieņēmumu dienests Valsts kase Ekonomikas ministrija Finanšu ministrija

17 Paldies par uzmanību!


Lejuplādēt ppt "GRĀMATVEŽU ATBILDĪBA UN KOMPETENCE - CEĻĀ UZ NOZARES SAKĀRTOŠANU"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma