Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Mendeley Latvijas Bibliotekāru Biedrības Jauno Speciālistu Sekcijas

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Mendeley Latvijas Bibliotekāru Biedrības Jauno Speciālistu Sekcijas"— Prezentācijas transkripts:

1 Mendeley Latvijas Bibliotekāru Biedrības Jauno Speciālistu Sekcijas
Mūsdienās, meklējot informāciju, lietotājs parasti sastopas ar ļoti lielu dokumentu plūsmu. Tas ne tikai bieži vien apgrūtina sadzīviskās informācijas meklēšanu, bet arī lielā mērā var palēnināt zinātnisko darbību, kuras veikšanai ir nepieciešams vienlaicīgi strādāt ar dažādiem, iepriekš atlasītiem avotiem un meklēt jaunus. Taču, attīstoties tehnoloģijām, rodas arī jauni risinājumi. Viens no šādiem risinājumiem ir informācijas organizēšanas rīks “Mendeley”, kura lietošana var padarīt pētniecisko procesu patīkamāku un vienkāršāku, jo tas ar dažādu funkciju klāsta palīdzību ļauj pārvaldīt informāciju ērtāk un ātrāk. Latvijas Bibliotekāru Biedrības Jauno Speciālistu Sekcijas vadītāja Elīna Sniedze

2 Semināra gaita Ievads Mendeley Web Mendeley Desktop Mendeley Mobile
Praktiskais darbs 2 daļas(apuveni min) Izvērtējums un laiks jautājumiem (15 min)

3 Kas ir Mendeley? Brīvpieejas datubāze;
rīks informācijas organizēšanai un vieglākai apstrādei; profesionālais sociālais tīkls. KAS IR MENDELEY - “Mendeley” ir bezmaksas rīks, kas ir paredzēts darbam ar .pdf dokumentiem. Teorētiski tas atbalsta darbu arī ar citiem dokumentu formātiem, piemēram, .doc, taču iespējamās darbības, kas ir vērstas uz dokumenta apstrādi, ir ierobežotas. Bezmaksas aplikāciju var ielādēt no “Mendeley” tīmekļa vietnes, kur tā tiek piedāvāta tādām operētājsistēmām kā Windows, Linux un iOS.

4 Kādam nolūkam to lieto? Bibliogrāfijas saraksta izveidei un tā ērtai rediģēšanai; Dokumentu importēšanai no citām zinātniskajām programmatūrām; Dokumentu meklēšanai un atlasei; Personīgo dokumentu piekļuvei no jebkuras vietas, strādājot on-line režīmā; Citēšanai un atsauču ieveitošanai Word dokumentos; Profesionālā tīkla paplašināšanai.

5 Mendeley Web Mendeley Web ir darba virsma, kura ir pieejama lietotājam tīmeklī, savukārt Mendeley Desktop ir aplikācija, kura tiek ielādēta lietotāja datorā. lai arī kur lietotājs veiktu izmaiņas, šīs darba virsmas jebkurā brīdī var sinhronizēt. Papildus ir pieejama “Mendeley” versija iPhone un iPad ierīcēm, kuru arī var sinhronizēt ar pārējām darba virsmām.

6 Reģistrācija Iespējama gan vienkārši aizpildot prasītos informācijas laukus, gan arī vēl vienkaršāk – izmantojot Facebook.

7 Profils PROFILS - Kad reģistrācija ir veikta, lietotājs var sākt izmantot dažādas “Mendeley” funkcijas. Līdzīgi sociālajiem tīkliem arī šeit lietotājs var pievienot un rediģēt informāciju par sevi. Tā kā “Mendeley” ir rīks, kas ir paredzēts zinātniskiem nolūkiem, arī profila aizpildīšana iekļauj sevī tādus punktus kā zinātniskais grāds, pētnieciskās intereses, publikācijas (citi lietotāji tās var ielādēt), apbalvojumi, CV un tamlīdzīgi. Kopumā šī funkcija ir paredzēta komunikācijai un sadarbībai ar citiem pētniekiem un zinātniekiem, kā arī dokumentu koplietošanai. Taču, ja lietotājs nevēlas to darīt, tad viņš var slēpt visu informāciju par sevi un lietot “Mendeley” tikai personīgiem nolūkiem. Pārējās piedāvātajās sadaļās ir iespējams sekot līdzi izmaiņām savu grupu un kontaktu profilos, kā arī atstāt īsus komentārus vai jautājumus līdzīgi Twitter.

8 Bibliotēka BIBLIOTĒKA Taču visnozīmīgākā funkcija ir lietotāja zinātniskās bibliotēkas veidošana, kurā var atlasīt izvēlētos rakstus vai saites uz tiem un kārtot tos mapēs. Savai bibliotēkai ir iespējams pievienot rakstus no turpat esošās “Mendeley” datubāzes vai arī tos var eksportēt no daudzām citām datubāzēm.

9 Publikāciju meklēšana
. Publikācijām var arī nebūt pieejams pilnteksta .pdf dokuments. Tādā gadījumā “Mendeley” piedāvās saglabāt datus par publikāciju (autors, nosaukums, lapu skaits, publicēšanas gads u.c.), kuri tiks saglabāti bibliotēkā.

10 Grupas Mendeley web piedāvā iespēju izveidot savu grupu, vai piedalīties jau esošajās...

11 Mendeley Desktop Mendeley Web nesniedz iespēju atlasītos dokumentus apstrādāt. Šim nolūkam ir paredzēta Mendeley Desktop aplikācija, kura tiek ielādēta lietotāja datorā. Tā struktūra ir līdzīga Mendeley Web. Kā jau tika minēts iepriekš, ar Mendeley Web palīdzību var papildināt savu bibliotēku ar dokumentiem un to bibliogrāfiskiem aprakstiem no dažādām datubāzēm. Mendeley Desktop aplikācijā var arī ielādēt dokumentus tieši no sava datora, kā arī importēt no Zotero, EndNote vai Refworks un eksportēt uz savu EndNote, BibTeX vai RIS bibliotēku. Lai atvieglotu jaunu dokumentu pievienošanas procesu, ir iespējams “uzraudzīt” kādu konkrētu mapi lietotāja datorā – visi jaunie dokumenti, kas tajā parādīsies, tiks automātiski importēti “Mendeley”. Savukārt, sinhronizējot savu Mendeley Web darba virsmas profilu ar Mendeley Desktop, visa lietotāja atlasītā informācija abās darba virsmās vienādojas, un darbu var turpināt jebkurā no tām, nezaudējot informāciju.

12 Publikācijas apstrāde
Nozīmīgākā un vērtīgākā Mendeley Desktop funkcija, veicot pētniecisko darbu un rakstot jaunus zinātniskos darbus, ir iespēja apstrādāt dokumentus vienuviet, veidojot dažādas piezīmes. Izvēloties kādu dokumentu no bibliotēkas, tiek piedāvātas vairākas funkcijas – teksta iezīmēšana, piezīmju pievienošana u.c. Tā kā, izstrādājot kādu zinātnisko darbu, nepieciešams analizēt vairākus dokumentus un nepārtraukti tos salīdzināt, un pētnieka darbgalds parasti ir pārpildīts ar dažādām piezīmēm, plāniem, citātiem no teksta un tamlīdzīgi, šī funkcija būtiski atvieglo informācijas organizēšanu un ir izmantošanas vērta – visi dokumenti, piezīmes, citāti, plāni tiek glabāti vienuviet un ir ērti lietojami. Savukārt, izmantojot Mendeley Desktop vairs nav nepieciešamības vienlaicīgi vērt vaļā vairākus .doc vai .pdf dokumentus, paralēli atsevišķā dokumentā saglabājot visas piezīmes – to visu var darīt vienas programmas ietvaros.

13 Bibliotēkas organizēšana
VIDEO

14 Atsauces un bibliogrāfijas saraksts
Ātri, ērti un vienkārši! ATSAUCES - Vēl viena funkcija, kuru piedāvā “Mendeley” un kura tiek plaši izmantota, ir bibliogrāfisko norāžu veidošana. Tās ir var veidot pēc “Mendeley” integrēšanas attiecīgajā teksta redaktorā – Microsoft Word. - VIDEO

15 Papildinājums video Video tiek rādīts, ka Mendeley rīks atrodas aiz sadaļas view jaunā sadaļā, taču pašlaik tas lielākoties arodams sadaļā REFERENCES.

16 Mendeley Mobile Lietotāju ērtībai tika izstrādāta arī speciāla aplikācija iPhone un iPad ierīcēm. Tā ir pieejama AppStore bez maksas. iPhone un iPad versijas ir gandrīz vienādas, šīs aplikācijas izmantošana ļauj piekļūt saviem dokumentiem, ja lietotājs nav pie datora. Visa informācija automātiski sinhronizējas ar lietotāja profilu. Izvēloties kādu dokumentu, parādās daļēja informācija par to (priekšskatījums, anotācija, atslēgvārdi u.c.), taču ne tik detalizēti kā Mendeley Desktop, un tiek piedāvāts lasīt dokumentu .pdf formātā. Kā arī ir iespējams izveidot piezīmes tāpat kā Mendeley Desktop.

17 Praktiskais darbs (Mendeley Web)
Reģistrēties un ierakstīt galveno informāciju savā profilā. Izmēģināt atrast kādu citu lietotāju un uzaicināt. Meklētājā atrast 3 -5 publikācijas par jums aktuālu tēmu, un saglabāt tās savā bibliotēkā. Pievienot bibliotēkai kādu savu failu.

18 Praktiskais darbs (Mendeley Desktop)
Instalēt Mendeley Desktop un izmēģināt atrast iepriekš pievienotās publikācijas. Izmēģināt teksta apsrtādes funkcijas – iezīmēšana, komentāru pievienošana. Instalēt Microsoft Word Plug-in un pievienot iepriekš atlasītās publikācijas kā atsauces. Izveidot bibliogrāfijas sarakstu.

19 Izvērtējums Vai bija viegli atrast publikācijas par jums interesējošo tēmu? Kādas priekšrocības un trūkumus saskatāt, izmēģinot Mendeley? Vai plānojiet arī turpmāk lietot Mendeley?

20 Jautājumi?

21 Paldies par uzmanību! Elīna Sniedze LBB JSS vadītāja


Lejuplādēt ppt "Mendeley Latvijas Bibliotekāru Biedrības Jauno Speciālistu Sekcijas"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma