Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Sociālā uzņēmējdarbība – sociālās nevienlīdzības samazināšanai

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Sociālā uzņēmējdarbība – sociālās nevienlīdzības samazināšanai"— Prezentācijas transkripts:

1 Sociālā uzņēmējdarbība – sociālās nevienlīdzības samazināšanai
Reinis Uzulnieks, Labklājības ministrija Saeimas un nevalstisko organizāciju forums, 2015.gada 29.maijs

2 Tiesiskā regulējuma izveide (I)
2013.gadā Labklājības ministrijā tika izveidota ar iekļaujošas sociālās uzņēmējdarbības attīstību saistīto jautājumu risināšanu darba grupa. Darba grupas uzdevums bija sagatavot un izstrādāt priekšlikumus sociālās uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā. Darba grupā pārstāvēti gan nozaru ministriju pārstāvji, gan nevalstiskā sektora eksperti ar pieredzi sociālās uzņēmējdarbības jomā, un arī paši sociālie uzņēmēji un pētnieki. Darba grupā notikušas daudzas diskusijas par sociālās uzņēmējdarbības iespējamiem tiesiskā regulējuma risinājumiem Latvijā. Savstarpējā sadarbība notikusi arī citos formātos – konsultācijas un dalība starpinstitūciju saskaņošanas procesā, izstrādājot plānošanas dokumentus, kā arī regulāras tikšanās un komunikācija ar nevalstisko sektoru.

3 Tiesiskā regulējuma izveide (II)
2014.gada 14.oktobrī Ministru kabinets atbalstīja LM izstrādāto koncepciju “Par sociālās uzņēmēj­darbības ieviešanas iespējām Latvijā”. Rīkojums Nr. 618 paredz LM izstrādāt un uzsākt projekta īstenošanu, nosakot prasības un atlases kritērijus sociālās uzņēmējdarbības veicējiem. Š.g. 19.maijā Saeimas Nodarbinātības apakškomisijas sēdē tika pieņemts lēmums izveidot atsevišķu darba grupu sociālās uzņēmējdarbības tiesiskā regulējuma izstrādei. Darba grupu plānots izveidot pie Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas, likumprojekta izstrāde sāksies 2015.gada septembrī. No gada decembrim Labklājības ministrija uzsāks īstenot projektu - ES struktūrfondu darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” specifiskā atbalsta mērķa „Palielināt nelabvēlīgākā situācijā esošu bezdarbnieku iekļaušanos darba tirgū” pasākumu «Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai» (turpmāk - pasākums «Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai»)

4 Pasākuma «Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai» dokumentu sagatavošanas un saskaņošanas process
Dokumentu izstrāde pasākuma “Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai” īstenošanai. LM sagatavots sākotnējais novērtējums, projektu iesniegumu vērtēšanas kritēriji un to piemērošanas metodika, MK noteikumu projekts par sociālo uzņēmējdarbību. MK noteikumu projekts izsludināts valsts sekretāru sanāksmē (VSS) š.g. 12.martā, šobrīd starpinstitūciju saskaņošanas procesā. Dokumentu (sākotnējā novērtējuma, projektu iesniegumu vērtēšanas kritēriju un to piemērošanas metodikas) izskatīšana ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda gada plānošanas perioda Uzraudzības komitejas apakškomitejas sēdē š.g. 26.martā, atkārtoti izskatīts 28.maijā.

5 Informācija par projektu
Projekts tiks īstenots: ES struktūrfondu darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” specifiskā atbalsta mērķa „Palielināt nelabvēlīgākā situācijā esošu bezdarbnieku iekļaušanos darba tirgū” pasākumu «Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai» ietvaros. Projekta īstenošanas laiks: 2016.gada janvāris gada decembris. Kopējās izmaksas: euro, 85% no projekta ESF finansējums ( euro), 15% finansējums no valsts budžeta (2 988 031 euro) Projekta īstenotājs: Labklājības ministrija Projekta partneris: AS "Attīstības finanšu institūcija Altum"

6 Projekta indikatīvais finansējums (no 2016.-2022.gadam)
Kopējās izmaksas: euro Pirmajā ieviešanas gadā plānots mazāks finansējums (indikatīvi 12% no pasākuma finansējuma), otrajam, trešajam un ceturtajam gadam finansējums kopā plānots indikatīvi 18% apmērā, savukārt no projekta īstenošanas piektā līdz septītajam gadam (ieskaitot) finansējums indikatīvi tiek plānots 12% apmērā gadam indikatīvi kopējās izmaksas euro, tai skaitā ESF finansējums euro un valsts budžeta līdzfinansējums euro. No gada līdz 2019.gadam ik gadu kopējās izmaksas būs indikatīvi euro, tai skaitā ESF finansējums euro un valsts budžeta līdzfinansējums euro. No 2020.gada līdz 2021.gadam ik gadu kopējās izmaksas būs indikatīvi euro, tai skaitā ESF finansējums euro un valsts budžeta līdzfinansējums euro gadam kopējās izmaksas būs indikatīvi euro, tai skaitā ESF finansējums euro un valsts budžeta līdzfinansējums euro.

7 Projekta mērķis Projekta mērķis ir noteikt un pārbaudīt optimālus risinājumus sociālo uzņēmumu izveidei un attīstībai, vienlaicīgi palielinot nodarbinātības iespējas, jo sevišķi nelabvēlīgākā situācijā esošām personām.

8 Pasākuma ieviešanas mehānisms

9 Starpnozaru uzraudzības padomes izveide;
Projekta īstenošana Starpnozaru uzraudzības padomes izveide; Sadarbības partnera piesaiste un kapacitātes stiprināšana; Sociālo uzņēmumu (projekta dalībnieku) reģistra izstrādes pilotēšana; Projekta dalībnieku atlase un atbalsta sniegšana esošajiem un potenciālajiem sociālajiem uzņēmumiem (kritēriji, metodika piemērošanai); Atbalstāmo darbību īstenošana; Sabiedrības informēšanas un izglītošanas pasākumi; Projekta novērtējums un priekšlikumi tiesiskā ietvara izveidei un atbalsta pilnveidošanai (pamatojoties uz starprezultātiem). Padomes funkcijas būs saistītas ar projekta uzraudzību, konsultāciju un rekomendāciju sniegšanu par nepieciešamajām izmaiņām reģistram, atlases kritērijiem un to piemērošanas metodikai, atbalsta instrumentiem, atbalsta sniegšanas nosacījumiem un panākto progresu. Sadarbības partneris veiks piemērotāko atbalsta veidu noteikšanu un atbalsta sniegšanu sociālās uzņēmējdarbības veicējiem (t.sk. vērtējot sociālās uzņēmējdarbības veicēja atbilstību valsts atbalsta piešķiršanas nosacījumiem Sociālo uzņēmumu - pasākuma dalībnieku Reģistrs: sociālā uzņēmuma statusa piešķiršanai un šādu uzņēmumu atpazīšanai tiks izveidots Reģistrs. Pēc lēmuma pieņemšanas par sociālā uzņēmuma statusa piešķiršanu projekta ietvaros saimnieciskās darbības veicējam (komersantam, biedrībai, nodibinājumam) tie tiks reģistrēti Reģistrā. Projekta dalībnieku atlase un atbalsta sniegšana - atlases kritēriju skaidrojums un piemērošanas metodika tiks noteikta atlases kritēriju piemērošanas metodikā, kas tiks izstrādāts projektā. Sabiedrības informēšanas kampaņa, sabiedrības izpratnes veidošanas pasākumi (informēšanas un izglītošanas pasākumi: konferences, diskusijas, semināri u.c.) par sociāliem uzņēmumiem, to raksturīgiem specifiskiem kritērijiem; atbalsta sistēmas veidošanas pasākumiem; speciālistu konsultācijas un apmācības esošajiem un potenciālajiem sociālās uzņēmējdarbības veicējiem un uzņēmumu darbiniekiem. Projekta vidusposma izvērtējums (par projekta īstenošanu laika posmā no gada 1.janvāra – gada 31.decembrim) - būtiskākie jautājumi ietvers sociālo uzņēmumu identificēšanas sistēmas (reģistra), atbalsta instrumentu veidu un noteikumu ieviešanu, to efektivitāti/izvērtējumu un priekšlikumus.

10 Projekta mērķa grupas Komersanti, biedrības un nodibinājumi;
Nelabvēlīgākā situācijā esošie bezdarbnieki: - ilgstošie bezdarbnieki; - gados vecāki bezdarbnieki (54+ gadi); - bezdarbnieki, kuriem ir apgādājamie; - bezdarbnieki ar invaliditāti. Sociālās uzņēmējdarbības mērķis ir risināt sociālu, sabiedrībai nozīmīgu problēmu, veicot saimniecisko darbību un ieguldot peļņu noteiktā mērķa sasniegšanai. Sociālās uzņēmējdarbības mērķis var būt arī šo minēto mērķa grupu integrācija darba tirgū (darba integrācijas sociālais uzņēmums)

11 Sociālo uzņēmumu pazīmes vai kritēriji (I)
Izmēģinājumprojekta ietvaros tiks sagatavoti un vērtēti sociālo uzņēmumu atlases kritēriji, kas pamatā balstīsies uz sekojošo: 1. Sociālā mērķa prioritāti: uzņēmuma mērķis (noteikts statūtos) ir risināt sabiedrībai nozīmīgu sociālo problēmu, radot izmērāmu sabiedrisko labumu. 2. Peļņas reinvestēšanu: uzņēmumu peļņa tiek novirzīta sociālo problēmu risināšanai, sociālo mērķu sasniegšanai, t.sk. labdarībai.

12 Sociālo uzņēmumu pazīmes vai kritēriji (II)
3. Darbinieku iesaisti: sociālajos uzņēmumos, kuru mērķis ir sabiedrībai svarīgas sociālas problēmas risinājums ir vai tiks nodarbināti darbinieki, ar kuriem nodibinātas darba tiesiskās attiecības; darba integrācijas sociālajos uzņēmumos tiek nodarbināti (vai darba integrācijas procesā iesaistīti) riska grupu darba ņēmēji. Darba integrācijas uzņēmumu galvenais mērķis ir riska grupu nodarbinātība – integrācija darba tirgū (nodibinot darba attiecības ar darba integrācijas uzņēmumu vai integrējot atklātā darba tirgū). Projekta dalībnieku atlases procesā ar papildus punktiem tiks vērtēti tādi aspekti kā mazapdzīvotu teritoriju problēmu risinājumi, depopulācija, ilgstošs bezdarbs, pakalpojumu pieejamības uzlabošana, sabiedrības novecošanās, neredzīgu cilvēku nodarbinātība u.c., kas tiks noteikti atlases kritēriju piemērošanas metodikā.

13 Atbalstāmās darbības Projekta tiks izstrādāts projektu dalībnieku atlases un atbalsta sniegšanas ietvars un detalizēta metodika atlases kritēriju piemērošanai. Iespējamie atbalsta instrumenti: Atbalsts sociālās uzņēmējdarbības uzsākšanai. Atbalsts sociālās uzņēmējdarbības paplašināšanai. Atbalsts darba vietu izveidei noteiktām mērķa grupām. Projekta sadarbības partneris ALTUM veiks piemērotāko atbalsta veidu noteikšanu un atbalsta sniegšanu sociālās uzņēmējdarbības veicējiem: Atbalsts sociālās uzņēmējdarbības uzsākšanai (ietvers dotāciju uzņēmējdarbības uzsākšanai); Atbalsts sociālās uzņēmējdarbības paplašināšanai (ietvers dotāciju jau esošiem uzņēmumiem uzņēmējdarbības paplašināšanai, pārstrukturizācijai un tml.) Atbalsts darba vietu izveidei mērķa grupām: ilgstošie bezdarbnieki; gados vecāki bezdarbnieki (vecāki par 54 gadiem); bezdarbnieki, kuriem ir apgādājamie; bezdarbnieki ar invaliditāti. Atbalsts saimnieciskās darbības veicējiem varētu ietvert atbalsta sniegšanu biznesa ideju izvērtēšanai un biznesa plānu sagatavošanai un/vai izvērtēšanai (t.sk. sociālo mērķu sasniegšanas vērtēšanu), konkrēta atbalsta piešķiršanu, atbalsta sniegšanu paplašināšanās gadījumā, produktu un pakalpojumu kvalitātes pilnveidošanā, biznesa plānu izstrādē un vērtēšanā, inventāra iegādē, jaunu darba vietu veidošanā, investīcijas uzņēmuma cilvēkresursu attīstībai, kapacitātes celšanai, mērķa grupu pārstāvju nodarbināšanai, darbaspēka izmaksām u.c.

14 MK Noteikumu projekta saskaņošanas process
Š.g. 14. maijā LM rīkotajā sanāksmē ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem tika panākta vienošanās jautājumā par Biedrību un nodibinājumu tiesībām veikt sociālo uzņēmējdarbību. FM priekšlikums paredz sekojošo: Atbalsta iespējas arī biedrībām un nodibinājumiem, kas saskaņā ar spēkā esošo tiesisko regulējumu veic uzņēmējdarbību pieļaujamās saimnieciskās darbības ietvaros. Ja projekta dalībnieka - biedrības, nodibinājuma gūtie ienākumi pārsniedz 50 % no kopējiem pārskata gada ienākumiem (kopējā apgrozījuma), tad biedrībai vai nodibinājumam projektā būs divas iespējas: Biedrība, nodibinājums izvēlas komercuzņēmuma juridisko darbības formu un pārreģistrējas komercreģistrā komersanta statusā (kļūstot par saistību un tiesību pārņēmēju) vai izveido jaunu komercuzņēmumu, kurš turpina uzsākto projektu. Biedrība, nodibinājums pārtrauc dalību projektā un atmaksā projekta ietvaros saņemto ES fondu atbalstu. Līdz ar to biedrībām un nodibinājumiem pārsniedzot pieļaujamās saimnieciskās darbības ietvarus, pastāv izvēles iespēja – dibināt uzņēmumu, iegūt jaunu statusu, vai arī saglabāt iepriekšējo un atmaksāt saņemto atbalstu.

15 Turpmāk plānotais 2015.gada II ceturksnī turpinās MK noteikumu projekta pasākuma "Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai" starpinstitūciju saskaņošanas process. 2015.gada III ceturksnī – ESF projekta izstrāde. 2016.gada I ceturksnī - projekta uzsākšana. Izstrādājot sākotnējo novērtējumu, projektu iesniegumu vērtēšanas kritērijus un to piemērošanas metodiku, MK noteikumu projektu par sociālo uzņēmējdarbību, projektā kļūs skaidrākas jautājumu detaļas, kas jāiestrādā likumprojektā. Līdzšinējā sadarbība, kas notikusi ar iekļaujošas sociālās uzņēmējdarbības attīstību saistīto jautājumu risināšanu darba grupā, turpināsies gan ESF projekta, gan likumprojekta izstrādes gaitā.

16 PALDIES!


Lejuplādēt ppt "Sociālā uzņēmējdarbība – sociālās nevienlīdzības samazināšanai"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma