Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

LIKUMSAKARĪBAS UN DARBĪBU SECĪBA

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "LIKUMSAKARĪBAS UN DARBĪBU SECĪBA"— Prezentācijas transkripts:

1 LIKUMSAKARĪBAS UN DARBĪBU SECĪBA
Lineāri algoritmi LIKUMSAKARĪBAS UN DARBĪBU SECĪBA 4.24. stunda

2 Pārbaudes darba rezultāti pa uzdevumiem
Skolotājs izlabo datu tabulas punktus atbilstoši pārbaudes darba rezultātiem. Ieteicams paslavēt par uzdevumiem ar augstāko apguves līmeni un analizēt kļūdas uzdevumiem ar zemāku apguves līmeni.

3 Stundas mērķis Attīstīt prasmes analizēt uzdevumus, saskatot tajos likumsakarības un darbību secību

4 Stundas uzdevumi Mācīties saskatīt likumsakarības objektu sistēmā vai kopā Mācīties saprast uzdevuma nosacījumus Attīstīt prasmes saskatīt darbību secību uzdevumā

5 Dators un citas programmvadāmas ierīces
Atvieglo cilvēka ikdienu Palīdz risināt dažādus uzdevumus un problēmas Daudzus darbus var veikt ātrāk un ērtāk Dators un citas programmvadāmas ierīces Saistot ar iepriekšējo tēmu «Interneta izmantošana», aicina skolēnus atbildēt, ķā informāciju varētu iegūt, ja nebūtu interneta, analizēt, vai informāciju būtu iegūt vieglāk vai sarežģītāk. Sarunu virzīt uz to, ka dators un citas ierīces atvieglo cilvēka ikdienu, palīdz atrisināt dažādus uzdevumus. Akcentē, ka, lai varētu izmantot dažādas ierīces, ir jāiemācās tās vadīt un kādam ir jāuzraksta instrukcijas šīm ierīcēm. Jāprot vadīt ierīces Kādam jāizdomā instrukcijas ierīcēm

6 Cilvēks – dators (atšķirības)
Domā un pieņem lēmumus pats, var izdomāt un uzrakstīt komandas datoram Dators Nespēj pats «domāt», tikai precīzi izpilda iepriekš izveidotas komandas (instrukcijas) Daudz jāmācās Vispirms aicināt skolēnus izteikties, vai dators spēj pats «domāt». Paskaidro, ka dators, atšķirībā no cilvēka, izpilda uzdevumus tikai un vienīgi pēc cilvēku izdomātām komandām (instrukcijām). Lai šādas instrukcijas varētu izveidot, cilvēkam ir daudz jāmācās, jāprot analizēt dažādas situācijas, jāprognozē rezultāts un jāplāno darbības, lai šo rezultātu sasniegtu. Uzsvērt, ka skolēni sāks mācīties, kā veidot komandas (instrukcijas) datoram. Jāplāno darbību secība Jāattīsta loģiskā domāšana Jāprognozē rezultāts Jāsaskata likumsakarības

7 Uzdevuma nosacījumi I Jānītim jānopērk Lieldienām olas. Mamma lika pirkt L izmēra, noteikti baltās un lētākās olas. Veikalā tiek piedāvātas 6 dažādu veidu olas. Kuras viņam jāizvēlas, lai būtu ievēroti visi mammas norādījumi? Lai sekmīgi atrisinātu kādu uzdevumu, ir jāsaprot uzdevuma nosacījumi. Kad iegūts rezultāts, tam jāatbilst visiem nosacījumiem. Apskata piemēru par olu pirkšanu. Pilns uzdevuma teksts: Pirms Lieldienām mamma sūta Jānīti uz veikalu nopirkt olas. Viņa pamāca, ka noteikti jāpērk L izmēra un baltas olas. Ja veikalā ir olu izvēle, tad jāapskatās, kuras ir lētākas, un jāpērk tās. Jānītis aizgāja uz veikalu un secināja, ka veikalā tiek piedāvātas 6 dažādu veidu olas. Kuras viņam jāizvēlas, lai būtu ievēroti visi mammas norādījumi? Aicina skolēnus nosaukt uzdevuma nosacījumus, pēc tam demonstrē slaidā un kopīgi nonāk pie pareizās atbildes: 1) jāizvēlas L izmēra olas (tātad, nebūs otrā un piektā kastīte); 2) jāpērk baltās (tātad, nebūs arī trešā un sestā kastīte); 3) jāiegādājas lētākās (atlikušas pirmā un ceturtā).

8 Uzdevuma nosacījumi II
Jānītim jānopērk Lieldienām olas. Mamma lika pirkt L izmēra, noteikti baltās un lētākās olas. Veikalā tiek piedāvātas 6 dažādu veidu olas. Kuras viņam jāizvēlas, lai būtu ievēroti visi mammas norādījumi? Demonstrē, ka atbildi šādā uzdevumā var iegūt, ne tikai izslēdzot tos objektus, kuri neapmierina uzdevuma nosacījumus, bet uzreiz izvēloties tos objektus, kas apmierina kādu nosacījumu. Piemēram: L izmēra ir 1., 3. un 4., no tām baltās ir 1. un 4., savukārt lētākās no šīm divām ir 4.

9 Likumsakarības dabā – āboli ābelē
Uzplaukst lapas Zied ziedi Veidojas ābolu aizmetņi Āboli aug lielāki Āboli nogatavojas Pirms demonstrē slaida saturu, aicina skolēnus atbildēt, vai pavasarī ābelei var būt āboli? Pārrunas virza uz to, ka dabā daudzi procesi norisinās pēc noteiktām likumsakarībām, ievērojot noteiktu secību. Piemēram, lai ābelē nogatavotos āboli, secīgi norisinās šādi procesi (demonstrē slaida tekstu). Tāpat, lai izpildītu dažādus uzdevumus, ir jāspēj saskatīt likumsakarības tajos.

10 Virknes piemērs Adot cimdu, tiek veidota krāsaina josliņa
Kādā krāsā būs attēlā redzamās baltās rūtiņas Aicina skolēnus saskatīt likumsakarību, kā cimda rakstā tiek veidota krāsainā josliņa un atbildēt uz jautājumu: pēc kādas likumsakarības krāsainā josliņa jāada?

11 Vingrinājums 4K_07_01_V1 I 1.uzdevums. Saskati likumsakarības dotajā virknē. Kura figūra virknē būs nākošā? Atkarībā no izvēlētās darba formas aicina atvērt datni vai izdala darblapas. Kopīgi apspriež, kāda likumsakarība izmantota, veidojot doto virkni, un kura figūra jāliek tukšajā lauciņā.

12 Vingrinājums 4K_07_01_V1 II 2.uzdevums. Saskati likumsakarību spēļu kartītēs. Kuras krāsas un cik puķītes jāattēlo pēdējās kartītes tukšajā lauciņā, lai izpildītos tā pati likumsakarība. Aicina pildīt vingrinājuma 2. uzdevumu.

13 Vingrinājums 4K_07_01_V1 III
3.uzdevums. Kurš dzīvnieks iederas dotajā kopā? Aicina pildīt vingrinājuma 3. uzdevumu, saskatīt likumsakarību dotajā dzīvnieku kopā (attēloti mājdzīvnieki).

14 Darbību secība Akcentēt, ka bieži, lai iegūtu vajadzīgo rezultātu, nepieciešams izpildīt darbības noteiktā secībā. Kā piemēru var apskatīt sviestmaizes pagatavošanu un pajautāt – vai sviesta uzsmērēšanu varētu veikt kā pēdējo darbību (parasti vispirms uzsmērē sviestu, pēc tam liek uz maizes desu, nevis otrādi). Apspriež, ka desu varētu sagriezt arī pirms sviesta uzsmērēšanas, bet sviests noteikti būtu jāuzsmērē pirms desas uzlikšanas uz maizes.

15 Vingrinājums 4K_07_01_V2 – darbību secība
1.uzdevums. Sanumurē uzrakstītās darbības pareizā secībā, lai varētu pagatavot ievārījumu. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Atkarībā no izvēlētās darba formas aicina atvērt datni vai izdala darblapas. Aicina sakārtot darbības pareizā secībā, pēc tam demonstrē rezultātu un kopīgi pārrunā.

16 Vingrinājums 4K_07_01_V2 – pēdējā darbība un rezultāts
2.uzdevums. Kādas varētu būt pēdējās darbības un kāds būs izpildīto darbību rezultāts? Paņemt kartupeļus. Nomizot kartupeļus. Sagriezt kartupeļus šķēlītēs. Uzlikt uz plīts pannu. Ieliet pannā eļļu. Iebērt pannā kartupeļus. ??? Aicina izpildīt vingrinājuma 2. uzdevumu, nosaukt iespējamās darbības un rezultātu. Pārrunāt, kā jāaizdedzina gāzes plīts deglis vai jāieslēdz elektriskā plīts, lai vispār kartupeļus varētu uzcept. Cept, līdz gatavi. Rezultāts: Cepti kartupeļi

17 Vingrošanas pauze Pacelt brīvo roku Veidot apli ar roku Pietupties
Ņaudēt kā mazam kaķēnam Atlaist klasesbiedra roku Aplaudēt Pietupties Čiepstēt kā cālītim Piecelties Izstiept brīvo roku uz priekšu Atlaist klasesbiedra roku Aplaudēt Aicina pāros sadoties rokās un nostāties tā, lai var redzēt ekrānu. Katram no pāra jāpilda tikai tās darbības, kas parādās attiecīgi viņa pusē.

18 Kopsavilkums Cilvēki izdomāja dažādas ierīces, lai atvieglotu savu ikdienu Dators darbības veic pēc cilvēka izveidotām komandām Pildot dažādus uzdevumus Jāsaskata likumsakarības Jāprognozē rezultāts Jāplāno darbību secība

19 Mājas darbs – 4K_07_01_U3 1. uzdevums. 2. uzdevums. 3. uzdevums.
Atkarībā no izvēlētās darba formas, izdala darblapas vai norāda datnes nosaukumu. Izskaidro mājas darba uzdevumu izpildes nosacījumus.


Lejuplādēt ppt "LIKUMSAKARĪBAS UN DARBĪBU SECĪBA"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma