Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

ES dalībvalstu sadarbība ar Eiropas Kopienu Tiesu

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "ES dalībvalstu sadarbība ar Eiropas Kopienu Tiesu"— Prezentācijas transkripts:

1 ES dalībvalstu sadarbība ar Eiropas Kopienu Tiesu
2004.gada 15.novembris

2 Tēmas Tiesas struktūra Prasību veidi un tiesas process Sprieduma sekas
Latvijas Republikas pārstāvība Tiesā

3 Eiropas Kopienu Tiesa I
Eiropas Kopienu Tiesas (turpmāk - EKT; Tiesa) struktūra un kompetence noteikta: EK Līguma 4. nodaļā (220. – 245. pants); EKT Statūtos; EKT Reglamentā (Rules of Procedure).

4 Eiropas Kopienu Tiesa II
Kompetence: Nodrošina ES tiesību aktu interpretāciju un piemērošanu; Tikai EKT var atzīt ES tiesību aktu par spēkā neesošu (C-314/85 Foto Frost); Prejudiciālo nolēmumu lietas (234.p.); Izsaka viedokli par starptautiskajiem līgumiem (piemēram, Opinion 2/94, ); Apelācijas instance Pirmās Instances Tiesas izskatītajās lietās.

5 Eiropas Kopienu Tiesa III
Tiesas sastāvs: 25 tiesneši (1 no katras dalībvalsts), ieceļ dalībvalstu valdības uz 6 gadiem; Ģenerāladvokāts (Advocate General): Francijai, Vācijai, Spānijai, Lielbritānijai un Itālijai ir pastāvīgie ģenerāladvokāti, pārējās valstis nominē rotācijas kārtībā; Sniedz neatkarīgus secinājumus par Tiesā izskatāmajām lietām; Atšķirīga viedokļa izteikšanas funkcija; Secinājumi Tiesai nav saistoši.

6 Eiropas Kopienu Tiesa IV
Lietu numuri: C - lietas numurs/gads (Eiropas Kopienu Tiesa); T – lietas numurs/gads (Pirmās Instances Tiesa). Statistika 2003. gada laikā: EKT izskatīja 455 lietas, no tām 308 lietās tika pasludināts spriedums, 147 lietās – pieņemts lēmums; Tiesā tika saņemta 561 jauna lieta (2002. gadā lietas); Tiesas process prejudiciālo nolēmumu lietās un strīdus procesu (direct actions) lietās vidēji ilgst 25 mēnešus; Tiesas process apelāciju lietās ilgst 28 mēnešus (salīdzinot – 19 mēnešus gadā). La Cour de Justice – Eiropas Kopienu Tiesa Tribunal de Premiere Instance – Pirmās Instances Tiesa

7 Pirmās Instances Tiesa (PIT)
Kompetence: Eiropas Kopienu “administratīvā tiesa”, galvenā funkcija ir nodrošināt fizisko un juridisko personu tiesisko aizsardzību; Kompetence tajās pašās lietās kā EKT, arī prejudiciālo nolēmumu lietās tajās nozarēs, kas noteiktas ar Tiesas Statūtiem; Izskata darba strīdu lietas starp Kopienas iestādēm un ierēdņiem; 25 tiesneši (vismaz 1 no katras dalībvalsts – EKL 224. p.);

8 Prasību veidi Prejudiciālo nolēmumu procedūra (EKL 234.p.);
Prasība pret dalībvalsti, kas pārkāpusi Līguma noteikumus: - Komisija pret dalībvalsti (EKL 226.p.); - Dalībvalsts pret dalībvalsti (EKL 227.p.); Prasība par Kopienas iestāžu pieņemto tiesību aktu anulēšanu (EKL 230.p.); Prasība par bezdarbību pret Kopienas iestādi (EKL 232.p.); Prasība pret Kopienas iestādi par zaudējumu atlīdzību (EKL 235.pants un 288.panta otrā daļa).

9 Prejudiciālo nolēmumu procedūra
Tiesa var sniegt prejudiciālus nolēmumus par: Līguma un Kopienas iestāžu tiesību aktu interpretāciju; Kopienas iestāžu tiesību aktu spēkā esamību; Ar Padomes lēmumu dibinātu iestāžu statūtu interpretāciju, ja minētie statūti to paredz; Jautājums var attiekties tikai uz Kopienas tiesību interpretāciju vai spēkā esamību. Nacionālās tiesas var lūgt interpretēt Kopienu tiesības; Dalībvalsts augstākās instances tiesai ir jānodod Tiesai jautājumi par tiesību interpretāciju; pretējā gadījumā tiek pārkāpts EKL 10.pants.

10 Prasība pret dalībvalsti I
Komisija pret dalībvalsti (EKL 226. p.): Vispirms tiek konstatēts iespējamais pārkāpums. Komisijai ir plaša rīcības brīvība, kad uzsākt, turpināt un izbeigt prasību par pienākumu neizpildi. Ja Eiropas Kopienu Komisija (turpmāk – Komisija) uzskata, ka dalībvalsts nav izpildījusi kādu EKL paredzētu pienākumu, tā sniedz argumentētu atzinumu par attiecīgo jautājumu, vispirms dodot valstij iespēju iesniegt savus apsvērumus; Ja Komisijas noteiktajā termiņā attiecīgā valsts neizpilda šā atzinuma prasības, Komisija var vērsties Tiesā.

11 Prasība pret dalībvalsti II
Dalībvalsts pret dalībvalsti (EKL 227. p.): Dalībvalsts ierosina procesu pret otru dalībvalsti par Līgumā noteiktu saistību neizpildi; Pants tiek izmantots ļoti reti (piem., C-141/78 Francija/Lielbritānija - strīds par zvejniecību; C-145/04 Spānija/Lielbritānija – ES pilsonība); Indivīds nevar tieši vērsties Tiesā pret dalībvalsti lietā par saistību neizpildi

12 Prasība pret Kopienas institūcijām I
Var apstrīdēt šādus tiesību aktus (EKL 230.panta pirmā daļa): Eiropas Parlamenta un Padomes kopīgi pieņemtos tiesību aktus; Padomes aktus; Komisijas aktus; Eiropas Centrālās bankas aktus (izņemot ieteikumus un atzinumus, bet var, piemēram, par sankciju noteikšanu); Eiropas Parlamenta aktus, kas rada tiesiskas sekas trešajām personām.

13 Prasība pret Kopienas institūcijām II
Priviliģētie prasītāji (EKL 230.panta otrā daļa): Dalībvalstis; Eiropas Parlaments, ES Padome, Komisija; Var apstrīdēt gan regulas, gan direktīvas, gan lēmumus; Dalībvalstij nav jāpierāda tieša ieinteresētība. “Daļēji priviliģētie prasītāji” (EKL 230.panta trešā daļa): Eiropas Centrālā banka; Revīzijas palāta; Var apstrīdēt ES tiesību aktus tikai, ja tie skar šo institūciju prerogatīvas.

14 Prasība pret Kopienas institūcijām III
Nepriviliģētie prasītāji (EKL 230.panta ceturtā daļa): Jebkuras fiziskās un juridiskās personas; Var apstrīdēt tikai lēmumu, ja tas: Ir tieši adresēts prasītājam; Ir adresēts citai personai, taču prasītāju skar tieši un individuāli; vai Ir izdots regulas formā, adresēts citai personai, taču prasītāju skar tieši un individuāli.

15 Tiesas process I Tiesas Sekretariātam tiek iesniegts rakstisks prasības pieteikums (Statūtu 21. pants); Paziņojums par prasības pieteikuma saņemšanu tiek ievietots Oficiālajā Vēstnesī; Dalībvalstis un Kopienas iestādes drīkst iestāties lietā (Statūtu 40. pants); nav jāpierāda tieša ieinteresētība lietas iznākumā; Pieteikums par iestāšanos lietā - 6 nedēļas no publikācijas Oficiālajā Vēstnesī; Paziņojums par iestāšanos lietā. Procesa valoda: Kāda no oficiālajām ES valodām.

16 Motivācija Kāpēc dalībvalstis iestājas procesā EKT?
EKT loma ES tiesību attīstībā (amicus curiae); Prejudiciālā nolēmuma procedūra tiek izmantota arī, lai apstrīdētu dalībvalsts tiesību aktus; Valsts ārpolitikas interešu aizstāvība; “Uzbrukuma metode”; Samazinās dalībvalstu ietekme ES likumdošanas procesā; Sadarbība starp dalībvalstīm; Valstij nozīmīgu privāto interešu aizsardzība.

17 Kad iestāties? Ilgtermiņa attīstība pret īstermiņa interesēm;
Politiskā nozīme; Izredzes uzvarēt procesā; - Vai Tiesas nostāja nav paredzama? Vai neatklājam vairāk kā nepieciešams?

18 Tiesas process II Rakstiskā daļa: Prasības pieteikums (application);
Atbildes raksts (defence), jāiesniedz 1 mēneša laikā. Ja atbildētājs neiesniedz atbildes rakstu, spriedumu attiecībā uz šo pusi pieņem aizmuguriski (EKT Statūtu 41. pants); Prasītāja replika (reply); Atbildētāja iebilde (rejoinder) – termiņus iesniegšanai nosaka Tiesas priekšsēdētājs.

19 Tiesas process III Mutiskā daļa:
Lieta tiek izskatīta atklātā tiesas sēdē; Referējošā tiesneša ziņojums – apkopo pušu rakstveidā izklāstītos argumentus; Pušu argumentu mutiskā prezentācija; Ģenerāladvokāta viedoklis. Paātrinātais process (Tiesas Reglamenta 62.a pants) – ja nepieciešams lietas īpašās steidzamības dēļ (izmanto ļoti reti).

20 Tiesas process IV Spriedums: Paziņo atklātā tiesas sēdē;
Cenšas panākt, lai spriedums uz paziņošanas dienu jau būtu tulkots visās oficiālajās valodās; Spriedums ir saistošs no tā pasludināšanas dienas (Tiesas Reglamenta 65. pants); Tiesa vēl 2 nedēļu laikā pēc sprieduma pasludināšanas var labot tajā pieļautās kļūdas (Tiesas Reglamenta 66. pants).

21 Sprieduma sekas I Dalībvalstij jāveic nepieciešamie pasākumi sprieduma izpildei (EKL 228. panta 1.daļa); Ja dalībvalsts nepilda spriedumu, Komisija var ierosināt jaunu procesu par saistību neizpildi; Tiesa var noteikt soda naudu (lump sum) vai kavējuma naudu (penalty payment) atbilstoši Komisijas izstrādātiem noteikumiem (Memorandum on applying Article 228 (171) of the EC Treaty (96/C 242/07)); Pamata summa ir 500 EUR + koeficienti (C-278/01, Komisija/Spānija, jāmaksā EUR dienā par sprieduma neizpildi); C-304/02, Komisija/Francija – ģenerāladvokāta secinājumi: Francijai jāmaksā EUR EUR par katriem sešiem mēnešiem, kuru laikā spriedums nav izpildīts.

22 Sprieduma sekas II Komisija uzsver, ka kā ļoti nopietni pārkāpumi tiks uzskatīti diskriminācijas principa pārkāpumi un “uzbrukumi” pamattiesībām un 4 Līgumā noteiktajām pamatbrīvībām; Konstitūcijā paredzēts, ka Komisija soda naudu varēs prasīt jau līdz ar vēršanos Tiesā pirmo reizi (Konstitūcijas III-267.panta trešā daļa).

23 Sprieduma sekas III Tiesām ir pienākums piemērot Kopienu tiesības visās lietās starp nacionālajām institūcijām un fiziskām vai juridiskām personām, vai starp šādām personām un aizsargāt to tiesības, kas piešķirtas saskaņā ar Kopienu tiesībām.

24 Latvijas Republikas pārstāvība Tiesā I
Ministru kabineta 2004.gada 30.marta noteikumi nr.178 “Kārtība, kādā tiek sagatavota un apstiprināta Latvijas Republikas nostāja un nodrošināta Latvijas Republikas pārstāvība Eiropas Kopienu Tiesā”; Starpinstitūciju darba grupa - atbildīgo valsts pārvaldes iestāžu pārstāvji, atbild par nostājas sagatavošanu attiecīgajās lietās un informācijas aprites nodrošināšanu.

25 Latvijas Republikas pārstāvība Tiesā II
Pārstāvis Tiesā: Pārstāv Latvijas Republiku Tiesā; Vada starpinstitūciju darba grupu; Vada Tieslietu ministrijas Eiropas Kopienu Tiesas nodaļu; Sniedz pārskatu par savu darbu Ministru kabinetam; Var pieprasīt informāciju no valsts iestādēm, pašvaldībām un NVO.

26 Galvenās problēmas Procesa paātrināšana;
Tiesnešu zināšanas par dalībvalstu tiesību sistēmu īpatnībām; Procesuālo dokumentu tulkošana; Sadarbība starp dalībvalstīm un Komisiju; Ieinteresēto personu attieksme pret Tiesas procesu katrā dalībvalstī.

27 http://www.curia.eu.int http://www.tm.gov.lv
Informācijai:

28 Paldies par uzmanību!


Lejuplādēt ppt "ES dalībvalstu sadarbība ar Eiropas Kopienu Tiesu"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma