Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Līniju salaidumi Rasēšana PIKC „Daugavpils Būvniecības tehnikums”

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Līniju salaidumi Rasēšana PIKC „Daugavpils Būvniecības tehnikums”"— Prezentācijas transkripts:

1 Līniju salaidumi Rasēšana PIKC „Daugavpils Būvniecības tehnikums”
Mācību priekšmets: Rasēšana  Specialitāte: Apdares darbu tehniķis 1. kurss Līniju salaidumi Metodiskā izstrādne Pedagogs: Viktors Ivanovs

2 ANOTĀCIJA VIKTORS IVANOVS LĪNIJU SALAIDUMI
Mērķis: Attīstīt ģeometrisko loģiku, telpisko domāšanu un iztēli. Uzdevumi: Veidot praktiskās iemaņas līniju salaidumu rasēšanā. Mērķauditorija: Apdares darbu tehniķis, 1.kurss. Metodiskās izstrādnes praktiskais pielietojums: Līniju salaidumu konstruēšanas paņēmieni nepieciešami detaļu rasēšanā mašīnbūves un celtniecības rasējumos. Uzskates un citi mācību līdzekļi: Rasēšanas papīrs (A4), rasēšanas instrumenti.

3 SATURS Salaidumi………………………………………………………….……………..4
Divu taišņu salaidums ar dotā rādiusa loku……………………...5 Riņķa līnijas un taisnes salaidums ar dotā rādiusa loku…...8 Literatūras saraksts……………………………………………….…….…..9

4 Salaidumi Vienas taisnes vai līknes laidenu pāreju citā taisnē vai līknē sauc par salaidumu. Lai konstruētu salaidumu, jāatrod centrs, ap kuru velk salaiduma loku, t.i., salaiduma centrs, un punkti, kuros viena līnija pāriet citā līnijā, t.i., salaiduma punkti.

5 Divu taišņu salaidums ar dotā rādiusa loku
Dotas taisnes, kas veido taisnu, šauru un platu leņķi, un salaiduma loka rādiuss R. Jākonstruē šīm taisnēm salaidumi ar dotā rādiusa loku. Visos trīs gadījumos izmanto salaiduma konstruēšanas vispārīgu paņēmienu.

6 1. Atrod punktu O – salaiduma centru. Tam jāatrodas attālumā R no dotajām līnijām (taisnēm). Šādam nosacījumam atbilst divu taišņu krustpunkts, kuras novilktas paralēli dotajām taisnēm attālumā R no tām.

7 2. Atrod salaiduma punktus. No salaiduma centra (O) velk perpendikulus pret dotajām taisnēm. Perpendikulu un doto taišņu krustpunkti ir salaiduma punkti. Novelk loku ar rādiusu R starp salaiduma punktien.

8 Riņķa līnijas un taisnes salaidums ar dotā rādiusa loku
Dota riņķa līnija ar rādiusu R, taisnes nogrieznis AB un salaiduma loka rādiuss R1

9 . 1. Ap punktu 0 novelk palīgloku ar rādiusu R+R1. Attālumā R1 no taisnes AB novelk tai paralēlu taisni līdz krustpunktam ar palīgloku. Punkts 01 ir salaiduma centrs. 2. Savienojot punktus 0 un 01 , atrod salaiduma punktu M. Novelkot no punkta 01 perpendikulu pret taisni AB, atrod otro salaiduma punktu N. 3. Savienojot ar rādiusa R1 loku salaiduma punktus M un N, izveidojas riņķa līnijas un taisnes laidena pāreja.

10 Literatūras saraksts Čukurs J., Vronskis O. Tehniskā grafika. Rīga: RaKa, 2011. Vinogradovs V., Višņepoļskis I. Rasēšana, 1.daļa: Mācību grāmata vidusskolām. Rīga: Zvaigzne, 1988.


Lejuplādēt ppt "Līniju salaidumi Rasēšana PIKC „Daugavpils Būvniecības tehnikums”"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma