Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Ieteicamās atbildes uz jautājumiem:

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Ieteicamās atbildes uz jautājumiem:"— Prezentācijas transkripts:

1

2 Ieteicamās atbildes uz jautājumiem:
Ko vēsta animācijas filmas nosaukums “Ne tikai sauklis”? Tas nozīmē, ka Godīgās tirdzniecības sistēma var izmainīt kopienu dzīvi. Lai to garantētu, Godīgās tirdzniecības sistēmā ir noteikti standarti un fermeru darbs tiek pastāvīgi kontrolēts. Nosauciet, kādi Godīgās tirdzniecības principi ir minēti animācijas filmiņā? Garantē godīgu cenu fermeriem un strādniekiem. Nē bērnu darbam Garantē labākus darba apstākļus fermās Attīsta fermeru kopienas Respektē vidi Neizmanto ĢMO Ierobežo agroķīmijas izmantošanu Veicina bioloģisko lauksaimniecību

3

4 Godīgās tirdzniecības principi nav:
b) Lētākas cenas lielveikalos d) Sieviešu darba neizmantošana h) Tirgus iespēju radīšana starptautiskām kooperācijām j) Mazāk konkurējoši produkti tirgū l) Dārgākas cenas lielveikalos

5 Diskusijā izmantojiet atsauces uz iepriekšējo lekciju par Godīgo tirdzniecību – par kakao, kafiju, cukuru un banānu industriju.

6 Pamata informācija Ražotāji attīstības valstīs bieži vien saņem tik mazu samaksu par audzētajiem produktiem, ka tā pat nesedz ražošanas izmaksas. Ražotāju ienākumi tāpēc ir nedrošo un lielā mērā atkarīgi no svārstībām pasaules tirgū. Minimālā garantētā cena nosedz ražošanas izmaksas un nodrošina algu iztikai audzētājiem. Fermeri, kuri ir Godīgās tirdzniecības sistēmā sertificētas organizācijas biedri, saņem garantētu Godīgās tirdzniecības minimālo cenu, kuru nosaka Godīgās tirdzniecības standarti. Tā fermeri tiek pasargāti no cenu svārstībām pasaules tirgū, jo vienmēr saņem minimālo garantēti cenu, neskatoties uz tirgus svārstībām. Kad tirgus cena pārsniedz Godīgās tirdzniecības minimālo cenu, tiek maksāta tirgus cena.

7 Pamata informācija Bērnu darbs, bieži vien ekspluatējošs, joprojām ir karsts jautājums daudzās attīstības valstīs. Bērni bieži strādā ilgas stundas, pārnēsā smagumus utt. Turklāt darbs liedz tiem iet uz skolu, mācīties lasīt un rakstīt un iegūt izglītību. Godīgās tirdzniecības sistēma nodrošina, ka netiek izmantots piespiedu darbs vai bērnu, kas jaunāki par 15 gadiem, darbs. Tas nenozīmē, ka bērnus nedrīkst iesaistīt darbā, viņi, piemēram, var mācīties gatavot tradicionālos rokdarbus un viņu izgatavoto pārdod. Tādas aktivitātes nekaitē bērnu labklājībai un vienmēr tiek uzraudzītas.

8 Pamata informācija Drošība un veselīgi darba apstākļi attīstības valstīs vienmēr bijuši un joprojām ir degošs jautājums. Godīgās tirdzniecības sistēma apzinās, ka ekspluatācija ir nabadzības un nevienlīdzības simptoms, nevis cēlonis. Tāpēc Godīgās tirdzniecības organizācijas pievērš ciešu uzmanību apstākļiem ražotāju fermās, kā arī strādā pie tā, lai veicinātu izpratni un uzlabotu veselības un drošības praksi. Tiek nodrošināti apmierinoši darba apstākļi, tostarp tiesības uz drošu un higiēniski vidi, darba stundas nav pārmērīgi garanas un netiek pielauta nežēlīga un necilvēcīga izturēšanās pret strādniekiem. Turklāt netiek pieļauta diskriminācija pēc rases, nacionalitātes, reliģijas, vecuma, invaliditātes, ģimenes stāvokļa, seksuālās orientācijas, piederības arodbiedrībai vai politiskā piederība.

9 Pamata informācija Trešās pasaules valstīs produktu audzēšana bieži vien ir kaitīga videi, jo tiek izmantoti daudz pesticīdi un citas ķīmiskas vielas. Tur joprojām lieto pesticīdus, kuri aizliegti Eiropas Savienībā un ASV. Fairtrade international ir pesticīdu saraksts, kurus nedrīkst lietot Fairtrade produktu audzēšanā, kā arī prasība visiem cilvēkiem, kuri strādā ar pesticīdiem iziet apmācību par pareizu to izmantošanu. Godīgās tirdzniecības ražotāji tiek rosināti maksimāli izmantot vietējos izejmateriālus, samazināt pesticīdu lietošanu, uzturēt augsnes auglību, izmantot ūdens resursus racionāli un samazināt atkritumus. Ģenētiski modificētu organismu izmantošana ir aizliegta.

10 Pamata informācija: Godīgās tirdzniecības sistēma tiecas nodrošināt, lai sievietēm vienmēr samaksā par viņu devumu ražošanas procesā, un, tad, kad sievietes veic to pašu darbu, ko vīrieši, viņām samaksā tādu pašu atlīdzību. Tāpat tiek nodrošināti atbilstoši apstākļi grūtniecēm un sievietēm, kuras baro ar krūti. Ugandas kafijas audzētājs: “Kā sievietei Godīgās tirdzniecības sistēma man ļoti palīdz. Kafija tiek pārvadāta ar kravas auto, tāpēc mums tā nav jāpārnēsā uz mugurām. Mēs arī labāk saprotam kafijas biznesu un Godīgā tirdzniecība iemācījusi mums uzlabot kafijas kvalitāti. Tā arī palīdz sievietēm pārdot kafiju, mums tagad ir labs tirgus. Godīgā tirdzniecība arī dod sievietēm brīvību izteikties.” (Jennipher Wettaka, Gumutindo Coffee Co-operative, Mount Elgon, Uganda)

11 Pamata informācija Daudzi mazie ģimenes biznesi, asociācijas vai kooperatīvi ir izslēgti no lielā tirgus vai arī var tajos piedalīties caur starpniekiem. Godīgās tirdzniecības sistēma atbalsta tradicionālās ražošanas formas un Godīgās tirdzniecības pircēji sadarbojas ar mazajiem ražotājiem, kas citādāk būtu izslēgti no tirgus. Godīgā tirdzniecība arī saīsina tirdzniecības ķēdes un starpnieku skaitu, tā panākot lielāku gala iepirkuma cenu ražotājiem. Cukura audzētājs Paragvajā: 1975. gadā mēs bijām pavisam necils kooperatīvs, bet tagad Manduvira Kooperatīvs Paragvajā ir izaudzis par vadošo bioloģiskā un Godīgās tirdzniecības cukura ražotāju un eksportētāju pasaulē. “Kad mēs sākām, mums nebija nekā, un Godīgā tirdzniecībā mums palīdzēja nodibināt kontaktus tirgū. Cilvēki no Vācijas un Šveices ieradās pie mums un teica – jūs varat vairāk! Tagad mums ir 28 dažādi klienti un mēs pārdodam mūsu cukuru visā pasaulē. (Andrés González Aguilera, Manduvira vadītājs)

12 Pamata informācija Papildu iepirkuma cenai, Godīgās tirdzniecības sistēmā ir atsevišķs maksājums, kas paredzēts ražotāju kopienu sociālajai un ekonomiskajai attīstībai – uzlabojumiem veselības, izglītības un citās iestādēs, darba efektivitātei utml. Fermeri un audzētāji paši izlemj, kā iztērēs šo prēmiju. Viņi atskaitās par naudas izmantošanu Godīgās tirdzniecības organizācijai. Prēmiju bieži vien investē sociālā attīstībā, un visa kopiena gūst labumu, ne tikai Godīgās tirdzniecības fermeri un viņu ģimenes. Banānu ražotājs no Peru: Banānu ražotāji no Asociación de Bananeros Orgánicos Solidarios (BOS) Peru Godīgās tirdzniecības sertifikātu ieguva gadā. Viņi investējuši prēmiju biznesa attīstībā, kā arī, lai palīdzētu saviem dalībniekiem iegūt veselības apdrošināšanu, stipendijas bērniem, formas jaunatnes futbola komandai un mikrokredītu aizdevumus.

13 Pamata informācija Godīgās tirdzniecības organizācijas ir godīgas pret iesaistītajām pusēm, darbiniekiem, dalībniekiem un partneriem. Pārvaldība ir caurredzama, organizācijas atskaitās un komunikācijas kanāli ir atvērti visos piegādes ķēdes līmeņos.

14 Pamata informācija Bieži vien ražotājiem attīstības valstīs nav pamata menedžmenta prasmju, kas ļautu viņiem būt vairāk pašpietiekamiem un mazāk atkarīgiem no komplicētās pasaules tirdzniecības sistēmas. Godīgā tirdzniecība palīdz ražotājiem iemācīties menedžet darbu, uzlabot ražošanas spējas un saprast tirgu, tādējādi viņiem ir vairāk kontroles pār savu dzīvi.

15 Pamata informācija Godīgā tirdzniecība rūpēja spar mazo ražotāju un vides labklājību, nevis par peļņas maksimizāciju. Godīgās tirdzniecības darbības ņem vērā visas ražošanas izmaksas – ieskaitot dabas resursu aizsardzību un fermeru vajadzību pēc nākotnes ieguldījumiem. Tādas izmaksas atspoguļotas cenās un samaksas noteikumos – piemēram, nodrošināts, ka pasūtījumi tiek apmaksāti laicīgi, un, ja nepieciešams, tiek veikta 50% priekšapmaksa, kas palīdz mazajiem ražotājiem izvairīties no bankrota. Tirdzniecības attiecības tiek uzturētas ilgtermiņā un balstītas solidaritātē un savstarpējā cieņā. Ilgtermiņa sadarbības līgumi dod ražotājiem stabilitāti.

16 Pamata informācija Neformāls Godīgās tirdzniecības tīkls ietver starptautisko Fairtrade sistēmu, Pasaules Godīgās tirdzniecības organizāciju (WFTO) un Eiropas Godīgās tirdzniecības asociāciju (EFTA). Starptautiskā Godīgās tirdzniecības sistēma uztur Godīgās tirdzniecības sertifikācijas sistēmu un tās zīmi. Tā ietver šādas organizācijas: trīs ražotāju tīkli (Āfrikā, Latīņamerikā un Karību salās, Āzijā un Klusajā okeānā) 25 Godīgās tirdzniecības organziācijas (to skaitā nacionālās Godīgās tirdzniecības organziācijas, kas licencē Godīgās tirdzniecības sertifikācijas zīmi produktiem un popularizē Godīgo tirdzniecību savā teritorijā) Fairtrade International (FLO) – nosaka standartus FLO-CERT – neatkarīga sertifikācijas organziācija Godīgās tirdzniecības sistēma pārstāv 1.3 miljonus fermeru un viņu strādnieku gandrīz 70 valstīs. Pasaules Godīgās tirdzniecības organziācija ir globāla institūcija, kas pārstāv vairāk kā 400 dalīborganizācijas 5 reģionos: Āfrikā, Āzijā, Eiropā, Latīņamerikā un Ziemeļamerikā un Klusā Okeāna valstīs, kurās ir vēlētas globālas un vietējas valdes, un kura sekmē tirgus pieejamību, ietekmējot politiku, lobejot, veicot kampaņas, mārketingu un uzraudzību. Eiropas Godīgās tirdzniecības asociācija (EFTA) ir asociācija, kas apvieno 10 godīgās tirdzniecības importētājus no 9 Eiropas valstīm (Austrija, Beļģija, Vācija, Itālija, Nīderlande, Spānija, Šveice un Apvienotā Karaliste). Tās mērķis ir atbalstīt biedru organizāciju darbu, veicināt sadarbību un koordināciju. Importētājiem arī ir liela nozīme, lai veidotu izpratni par Godīgo tirdzniecību un tirdzniecības taisnīgumu. Lielākie EFTA dalībnieki ir Gepa Vācijā un CTM Altromercato Itālijā. Īsa godīgās tirdzniecības vēsture: 1958 – ASV tiek atvērts pirmais “Godīgās tirdzniecības” veikals. 1967 – Nīderlandē nodibināta Godīgās tirdzniecības importētājorganizācija “Fair Trade Original” 1988 – pirmais Godīgās tirdzniecības marķējums Max Haavelar (Nīderlande). 1997 – Nodibināta Fairtrade Labelling Organization International (FLO) 2002 – pirmo reizi lieto sertifikācijas zīmi Godīgā tirdzniecība (FAIRTRADE), lai identificētu Godīgās tirdzniecības produktus. 2002 – Pirmo reizi svin Pasaules godīgās tirdzniecības dienu. 2004 – nodibināta Pasaules Godīgās tirdzniecības organziācija.

17 Pamata informācija Godīgās tirdzniecības sertifikācijas sistēmas kontroli garantē divas atsevišķas organizācijas – viena nosaka standartus (FLO) un atsevišķa sertifikācijas institūcija (FLO-Cert), kas uzrauga ražtāju un tirgotāju atbilstību Godīgās tirdzniecības standartiem. Citiem vārdiem, pārbauda visu piegādes ķēdi no lauka līdz veikala plauktam. FLO arī palīdz ražotājiem iegūt Godīgās tirdzniecības sertifikātu un tirgotājiem licences, kas ļauj lietot Fairtrade zīmi uz produkta.

18

19 Background information
Godīgās tirdzniecības produktus var iegādāties.... PIEVIENOJIET VALSTIJ ATBILSTOŠU INFORMĀCIJU

20 Vairāk informācijas par Godīgo tirdzniecību
Fairtrade International - World Fair Trade Organization (WFTO) - WFTO Europe - wfto-europe.org European Fair Trade Association - Fair for Life certification programme - Daži zīmoli, kuri izmanto Fairtrade principus: Adini Online – Altromercato – Bio Partenaire piederošais ORGANIC FAIR TRADE - GEPA – The Fair Trade Company - nomads Fair Trade Clothing – Rapunzel piederošais HAND IN HAND - The Body Shop Community Fair Trade -


Lejuplādēt ppt "Ieteicamās atbildes uz jautājumiem:"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma