Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Ketogēnā diēta un tās pielietojums epilepsijas ārstēšanā

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Ketogēnā diēta un tās pielietojums epilepsijas ārstēšanā"— Prezentācijas transkripts:

1 Ketogēnā diēta un tās pielietojums epilepsijas ārstēšanā
RSKC uztura speciāliste Olga Ļubina

2 Normālā diēta & Ketogēnā diēta

3

4 Indikācijas Epilepsija;
Glikozes transportproteīna (Glut 1) deficīta sindroms. Diētu iesaka ievērot vismaz līdz pusaudžu gadiem; Piruvātdegidrogenāzes deficīta gadījumā; Refraktārās epilepsijas gadījumā bērniem.

5 Ratio Tauki : (Olbaltumvielas +Ogļhidrāti) 4:1 – 90% no kopēja %E
3.5:1 – 89% 3:1 – 87% 2.5:1 – 85% 2:1 – 82% 1.5:1 – 77% 1:1 – 69%

6 Iemesli diētas pārtraukšanai
Vairākumā gadījumu pastāv 3 mēnešu pārbaudes periods. Progresu izvērtē gan ambulatorās vizītes laikā, gan veicot izmeklējumus stacionārā un tiek lemts ar ģimeni par to, vai ir jāturpina ārstēšanu. Ja diēta nedod nekādu labumu, to ir nepieciešams pārtraukt. Vairāki iemesli diētas pārtraukšanai ir: Bērns un ģimene uzskata, ka ievērot diētu ir ļoti grūti un viņi nevēlās to turpināt, Diēta nav efektīva krampju kontrolē un nesasniedz sākotnēji uzstādītus mērķus, Blakusefekti pārsniedz dietas ieguvumus, piemērām, novērojams lēns progress, Nav līdzestības, Ja diēta tiek ievērota, tās efektivitāti nepieciešams pārskatīt ik pēc 6 mēnešiem.

7 Olbaltumvielas Rekomendējamais olbaltumvielu daudzums dienā ir balstīts uz augšanai nepieciešamiem drošiem daudzumiem (safe levels for growth) Kopumā, lai nodrošinātu normālu bērna augšanu ievērojot ketogēno diētu iesaka uzņemt g proteīna/kg/dnn.

8 Blaknes

9 Blaknes (2)

10 Pirms uzsākšanas Konsultācija pie neirologa
Neirologs nosūta uz ambulatoro konsultāciju pie uztura speciālista (RSKC, ceturtdienās, bezmaksas pieņemšanas laiki), Ģenētiskās analīzes, lai izslēgtu tauku vielmaiņas slimības – pašlaik nevar veikt Uztura speciālista konsultācijas laikā – anamnēze, blakusslimības antropometriskie radītāji, ēšanas paradumi, izskaidrota diētas būtība Pēc vizītes tiek sastādīts individuālais ēšanas plāns (4x maltītes ar noteikto uzturvērtību, uzturvielu attiecību, ratio), Pēc nepieciešamības – atkārtotā konsultācija pirms diētas uzsākšanas;

11 Uzsākšana stacionārā Sākam ar ratio 3:1, atkarīgi no tolerances, attiecība var tikt mainīta Stacionārā, vecāki gatavo paši ketogēno ēdienu 1.dnn – kontroles izmeklējumi 2.dnn – 2 keto ēdieni + 2 standarta diētas ēdieni 3.dnn – 3 keto ēdieni + 1 standarta diētas ēdieni 4.dnn – 4 keto ēdieni 5.dnn – 4 keto ēdieni, izrakstīšanās no nodaļas Kontroles vizītes Pēc nedēļas, mēneša un 3 mēnešiem – kontroles vizīte pie uztura speciālista

12 Diētiskā pārtika Iekļauti valsts apmaksātās diētiskas pārtikas iepirkumā Satur govs piena olbaltumvielas – neder pacientiem ar govs piena olbaltumu alerģiju

13 Tauku veidi Piesātinātie tauki – tiek izmantoti vienīgi enerģijas iegūšanai un tauku uzkrājumu radīšanai. Piesātinātie tauki organismā var veidoties no ogļhidrātiem. Pārveidojoties par taukiem, tiek izmantoti 23% no apēsto ogļhidrātu enerģijas. Nepiesātinātie tauki (mono- un poli-) izmantoti bioloģiski aktīvu vielu veidošanai. Ļoti svarīgi atcerēties par tām taukskābēm, kuras nepieciešams uzņemt ar uzturu: linolskābe, linolēnskābe, eikozānpentaēnskābe un arī arahidonskābe. Tās ir jāuzņem ar uzturu. Pārējās nepiesātinātās taukskābes organismā veidojas no minētajām trijām taukskābēm vai arī tiek uzņemtas ar uzturu.

14 MCT eļļa Vidēji garās taukskābes veicina lielāku ketonvielu sintēzi nekā garās taukskābes. MCT daudz efektīvāk uzsūcās gremošanas traktā un nonāk pa tiešo aknās caur portālo vēnu. Sakarā ar to tiek uzskatīts ka MCT ir labāks ketogēnais efekts nekā citām taukskābēm. MCT augstākais ketogēnais efekts samazina LCT tauku lietošanu uzturā (21%-25%). Produkti: Liquigen (50% MCT), MCT oil (95%) MCT oil – var izmantot arī ēdienu pagatavošanai

15 MCT dabā Kokoseļļa: >60%. Palmu kodolu eļļa: >50%.
Piena produkti: 10–12%.

16 Ogļhidrāti Ir galvenais enerģijas avots
1 g ogļhidrātu - 4 kcal, ~50% no dienā uzņemtām kcal ir jāuzņem ar ogļhidrātiem jeb ~275 grami OGH/dnn Ketogēnās diētas gadījumā -> 1000kcal 8 g pie 4:1 16 g pie 3:1 30 g pie 2:1 40–60 g pie 1:1

17 Ogļhidrāti (ātrie) Monosaharīdi Glikoze Augļi Ogas Dārzeņi Fruktoze
Galaktoze Raudzēti piena produkti

18 Ogļhidrāti (ātrie) Disaharīdi Saharoze (mājas cukurs) Glikoze+
fruktoze Medus, augļi, ogas Maltoze (iesala cukurs) glikoze Iesals, alus Laktoze (piena cukurs) galaktoze) Piens, jogurts

19 Ogļhidrāti (lēnie) Polisaharīdi Ciete Glikogēns Glikoze+glikoze
Maize, kartupeļi, griķi Inulīns Fruktoze+fruktoze+fruktoze... Topinambūri Celuloze nešķeļama Augu šķiedras

20 Šķiedrvielas Šķiedrvielām jābūt veselīgā uztura sastāvā, taču trūkst konkrētu datu par nepieciešamu šķiedrvielu daudzumu dienā bērniem. Bērniem jaunākiem par 2 gadiem nav rekomendēts iekļaut produktus ar augstu šķiedrvielu koncentrāciju, jo tas mazinās enerģijas uzņemšanu un uzturvielu uzsūkšanos. Ievērojot ketogēno diētu jāseko līdzi kopējam ogļhidrātu daudzumam, t.sk. šķiedrvielu daudzumam.

21 Šķiedrvielu uzsūkšanās

22 Ogļhidrātu uzsūkšanās ātrums:
cukurs un saldo dzērieni - uzsūcas visātrāk, vārīto kartupeļi- ļoti ātri, maizes un miltu produkti - ātri, augļi - vidēji ātri, piena ogļhidrāti - lēni, dārzeņu - ļoti lēni.

23 Glikēmiskais indekss (GI) ir metode, ar kuru novērtē ogļhidrātu uzsūkšanas ātrumu, pamatojoties uz pēcēšanas glikozes līmeni asinīs. Glikēmiskais indekss kalpo kā mērvienība, lai noteiktu, cik strauji ogļhidrātus saturoši produkti paaugstina glikozes līmeni asinīs. GI tiek vērtēts no 0 līdz 100, par 100 ņemts glikozes uzsūkšanas ātrums

24 Produkti ar zemu GI ir pākšaugi, dārzeņi, griķi, u.c.
Produkti ar augstu GI ir cukurs, baltmaize, augļu sula.

25 GI 90-110% - medus, kola, kukurūzas pārslas, vārīti rīsi
70-90% - baltmaize, cepumi, rozīnes 50-70% - banāni, v.kartupeļi, auzu pārslas, rupjmaize, mušļi 30-50% - piens, jogurts, augļi, saldējums, makaroni <30% - fruktoze, pupas, rieksti, dārzeņi

26 Kā samazināt GI Praktiskie paņēmieni:
Augstākā labuma milti -> pilngraudu milti Baltie rīsi -> brūnie rīsi, savvaļas rīsi Kartupeļu biezenis -> kartupeļu mundieris Apelsīnu sula -> apelsīns Pievienot dārzeņus, klijas, linsēklas

27 Saldinātāji Dabīgie cukuri Cukura aizstājēji (cukura spirti)
Mākslīgie saldinātāji Glik Malt Sahar Lakt Frukt Sorb Mann Ksil izomalts Aspartams(Canderel, Nutrasweet) Ciklamāts Saharīns Acesulfāms Taumatīns ↑↑↑ cukuru 1g=4kcal Atļauj līdz 30g/dienā ↑ cukuru 1g=2,4kcal ! caureja ne↑ cukuru 1g=0kcal -īts -oze

28 Saldinātāji Saldinātāji: saharīns, aspartāms, acesulfāms K, ciklamāts un sukraloze – nav uzturvērtības Daudzi cilvēki uzskata, ka saharīnam ir rūgta pēcgarša. Aspartāms zaudē savu saldinātāju īpašību – karsēšanas laikā Acesulfāms K ir siltumizturīgs un bez piegaršas. Sukraloze ir 600 reizes saldākā par saharozi; tas ir termiski stabila un var tikt izmantota ēdiena gatavošanai un cepšanai, un daudzi to uzskata par garšīgu.

29 Stēvija Stēvija ir aptuveni 300 reizes saldāka par cukuru
Nesatur ogļhidrātus un GI ir 0 Nesatur kalorijas Stēvija ir 100 % dabīgs produkts

30 Eritritols Cukura spirti, līdzīga ka ksilitols vai maltitols, taču atšķirībā no tiem, 90% uzsūcās tievajā zarnā, tāpēc šīm saldinātājam nav laksatīvas darbības. Saldā garša, bieži lieto kopā ar stēviju. Ļoti retos gadījumos lietojot lielos daudzumos var izraisīt slikto dūšu, vemšanu un alerģiskās reakcijas. Praktiski nav enerģētiskās vērtības (0,2kcal uz 1g), Neietekmē glikēmiju

31 Ketogēnā diēta & Skola Izraksts no RSKC uztura speciālista par nepieciešamību ievērot specifisku diētu un tās aprakstu. Nepieciešama ļoti augsta precizitāte ēdiena gatavošanas laikā, tāpēc uz doto brīdi b/d vai skola to nodrošināt praktiski nav spējīgs.

32 Pirkstiņēdiens

33 Pirkstiņēdiens

34 Ēdienreizes paraugs

35 Paldies par uzmanību! Jautājumi?


Lejuplādēt ppt "Ketogēnā diēta un tās pielietojums epilepsijas ārstēšanā"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma