Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Swipe.to/6548kv. swipe.to/6548kv Fakti par smēķēšanu 24% 68% 90% 51% pusaudžu regulāri lieto tabakas izstrādājumus skolēnu (13 – 15 gadi) ir pamēģinājuši.

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Swipe.to/6548kv. swipe.to/6548kv Fakti par smēķēšanu 24% 68% 90% 51% pusaudžu regulāri lieto tabakas izstrādājumus skolēnu (13 – 15 gadi) ir pamēģinājuši."— Prezentācijas transkripts:

1

2 swipe.to/6548kv

3 Fakti par smēķēšanu 24% 68% 90% 51%
pusaudžu regulāri lieto tabakas izstrādājumus skolēnu (13 – 15 gadi) ir pamēģinājuši lietot tabakas izstrādājumus pieaugušie ikdienas smēķētāji smēķēt sāka līdz 18 gadu vecumam smēķētāju dienā izsmēķē 1 – 14 cigaretes Cigarešu dūmos ir vairāk nekā 4000 ķīmisko vielu. Cigaretēs ir vielas, kas no organisma netiek izvadītas nekad. Cigarešu dūmos ir vairāk nekā 4000 ķīmisko vielu. No tām vairāk nekā 250 ir kaitīgas, un vairāk nekā 70 var izraisīt vēzi. Cigaretēs ir vielas, kas no organisma netiek izvadītas nekad, piemēram, darva nogulsnējas plaušās. Savukārt nikotīns, kas tiek uzņemts ar vienu cigareti, izvadās aptuveni minūtēs, kas arī rada nepieciešamību smēķēt vēl, radot noturīgu pieradumu. Arī alkoholam ir noteikts aptuvenais laiks, cik ātri tas tiek izvadīts no organisma – absolūtais alkohols organismā sašķeļas 1gr uz 1kg svara stundas laikā. Piemēram, 0,3 - 0,5l alus vajadzēs aptuveni stundu. Pietam, sievietes organismā ir vairāk tauku, vairāk ūdens un vairāk sieviešu hormonu, turklāt viņām ir mazāka ķermeņa masa, tas palielina iespēju ātrāk reibt nekā vīriešiem un ātrāk attīstīt atkarības slimību. 51% smēķētāju (jeb katrs otrais) dienā izsmēķē 1 – 14 cigaretes. 67,9% skolēnu vecumā no 13 līdz 15 gadiem ir pamēģinājuši tabakas izstrādājumus. 23,5% pusaudžu regulāri lieto tabakas izstrādājumus. Tas nozīmē, ka vidēji katrs ceturtais no klātesošajiem ikdienā smēķē. Pastāv risks saslimt ar plaušu vēzi, deguna dobuma vēzi, sirds slimībām un papildus saskarties ar tādām kaitēm kā klepus, pneimonija, bronhīts. Smēķēšana bojā šūnas, kas izklāj elpceļus un plaušas. Jau mirklī, kad jūs ieelpojat cigarešu dūmus (kas satur vairākas vēzi izraisošas vielas – kancerogēnus), nekavējoties sākas pārmaiņas plaušu audos. Sākumā organisms ir spējīgs tikt galā ar šūnu bojājumiem un salabot tos, taču ar katru nākamo reizi bojājums kļūst nopietnāks, izraisot pārmaiņas šūnās un veicinot to pārtapšanu par vēža šūnām. Plaušu vēža risks pieaug ar laiku un ir atkarīgs no izsmēķēto cigarešu skaita. 90% no pieaugušajiem ilgstošajiem smēķētājiem sāka smēķēt jau pirms 18 gadu vecuma. Tabakā esošais nikotīns izraisa pieradumu un atkarību no tās lietošanas pat nelielā laika periodā.

4 Visi izstrādājumi smēķēšanai ir kaitīgi
E-cigarete jeb veips, Iqos Šņaucamā tabaka jeb snuff Zelējamā tabaka, košļājamā tabaka, snus u.c. Pastāv dažādi smēķēšanas veidi un ir radītas dažādas ierīces un izstrādājumi smēķētājiem. E-cigarete jeb veips, Iqos – iegādāties drīkst tikai no 18 gadiem Šņaucamā tabaka jeb snuff - pietam, šīs vielas Latvijā nav atļautas Zelējamā tabaka, košļājamā tabaka, snus – arī šīs vielas Latvijā nav atļautas Arī ūdenspīpe u.c. Visiem šiem smēķēšanas izstrādājumiem un ierīcēm ir viena kopīga lieta – tie visi ir kaitīgi! Nikotīns ir psihoaktīva viela, kas rada atkarību, jo iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu (CNS), tādējādi, primāri radot draudus psihiskajai veselībai. Savukārt tabaka un citas tajā esošās vielas degšanas procesa rezultātā kļūst bīstamas organismam (kancerogēnas).

5 Sekas – nespēja vai grūtība pieņemt lēmumu!
Iemesli smēķēšanai Izplatītākie iemesli: Emocionālās grūtības Problēmas ar pašvērtējumu Sarežģījumi savstarpējās attiecībās Sekas – nespēja vai grūtība pieņemt lēmumu! Izplatītākie iemesli, kāpēc smēķē, ir saistīti ar grūtībām galvenajās dzīves sfērās: Emocionālās grūtības, piemēram, „mani nepieņem, nesaprot, nosoda, nepieņem ģimene, vecāki nesaprot”, lielu iespaidu atstāj vardarbība. Problēmas ar pašvērtējumu – pārlieku liela kritika pret sevi vai sevis pārvērtēšana, grūtības paust vēlmes un vajadzības, līdz ar to arī izvirzīt mērķus, Sarežģījumi savstarpējās attiecībās – nespēja paust viedokli un konstruktīvi risināt konfliktus. Šādi risinot psiholoģiskās grūtības, cilvēks var kļūt psiholoģiski atkarīgs no šī kaitīgā ieraduma. Jo tas ir vienkāršākais veids, kā tūlīt un tagad mazināt psiholoģisko diskomfortu ar ķīmisku vielu lietošanu. Ilūzija – tūlītējs efekts, kas vilina, tā vietā, lai ieguldītu reālu darbu un sasniegtu reālus rezultātus, kas pārsvarā ir ilgtermiņā. Līdzīgi ir arī ar citu atkarību izraisošo vielu lietošanu – tā saistīta ar cilvēka sajūtām, noskaņojumu un reakciju pret notiekošo. Attiecīgi - šīs grūtības izraisa sekas: nespēja vai grūtības pieņemt lēmumu – palielinās iespējamība, ka piedāvājumam pamēģināt uzsmēķēt nevar atteikt.

6 Lēmumu pieņemšana 01 02 03 Lēmums
Gan darīšana, gan nedarīšana vienmēr ir lēmums, kuram ir konkrēts rezultāts Lēmums 01 Katram lēmumam nepieciešama motivācija Motivācija 02 Vissvarīgākais kritērijs ir laiks Laiks 03 Gan darīšana, gan nedarīšana vienmēr ir lēmums, kuram ir konkrēts rezultāts. Motivācija -> lēmuma pieņemšana. Cilvēka rīcību motivē emocijas. Tas, kā mēs izjūtam situāciju un dažādus notikumus, nosaka mūsu izvēli rīkoties vai nerīkoties noteiktā veidā. Vissvarīgākais kritērijs ir laiks. Vienmēr ir jāizvirza konkrēts laiks, kurā/līdz kuram lēmums jāpieņem un jāuzsāk konkrētas darbības. Konkrēta laika definēšana un darbību uzsākšana ir vienīgais rādītājs, vai cilvēks ir vai nav pieņēmis lēmumu. Veselīga lēmumu pieņemšana ir: Racionāla (pārdomāta un apzināta iepretī iracionālai un impulsīvai) – „izlēmu/rīkojos šādi, jo....” Atbildīga (paredzot un uzņemoties atbildību par savas izvēles sekām sev un citiem) – „es saprotu, ka manam lēmumam/rīcībai būs šādas sekas.... ” Pēc iespējas mazāk noslogota ar pārāk intensīviem iekšējiem konfliktiem (kad prāts konfliktē ar jūtām) Ņem vērā! Pieņemot lēmumus, ar iekšējām pretrunām, šaubām un nedrošību sastopas pilnīgi visi, jo iekšējie konflikti ir ikvienam. Tāpēc, ja arī tevi piemeklē nedrošības sajūta vai šaubas, tas nav iemesls padoties. Pretrunas iespējams saprast un risināt.

7 Bez intensīviem iekšējiem konfliktiem
Veselīga lēmumu pieņemšana ir: Racionāla Atbildīga Bez intensīviem iekšējiem konfliktiem Ņem vērā! Pieņemot lēmumus, ar iekšējām pretrunām, šaubām un nedrošību sastopas pilnīgi visi, jo iekšējie konflikti ir ikvienam.

8 Vērtīgi! 01 02 03 04 05 Dod sev laiku pārdomām
Aprunājies un konsultējies 03 «Kā šādā situācijā rīkotos viņš/viņa?» Izvairies no „neproduktīvas ieciklēšanās” un atgriezies pie sava lēmuma citā brīdī 04 Veic fiziskas aktivitātes 05 + un – Bieži vien ar lēmumu kaut ko sākt vai pārtraukt darīt ir par maz. Nepieciešams saprast – kāpēc tas ir svarīgi, ko tu no tā iegūsi un kāds ir tev piemērotākais ceļš uz jauno ieradumu vai prom no nevēlamā ieraduma. Tāpēc, pirms ieraduma maiņas vai lēmuma pieņemšanas vienmēr ir vērtīgi: Dod sev konkrētu laiku pārdomām. Šajā laikā vajag ļaut vaļu domāt, izsvērt, šaubīties, saskarties ar visu emocionālo gammu, kas saistās ar lēmuma pieņemšanu. Aprunājies un konsultējies ar draugiem, ģimeni, uzticības personu Var mēģināt identificēties ar kādu svarīgu personu: ”Kā šādā situācijā rīkotos viņš/viņa?” Veic fiziskas aktivitātes, kas mobilizē ķermeni un prātu. Piemēram, skriešana, dejošana, vingrošana. Izsver + un –, tos, piemēram, uzrakstot Ja neizdodas rast risinājumu un pieņemt lēmumu, laikus apstājies un izvairies no „neproduktīvas ieciklēšanās” jeb situācijas, kad domas atkārtojas un palielina satraukumu un bažas. Nosaki sev konkrētu laiku, kurā atgriezīsieties pie lēmuma pieņemšanas. Kā teicienā – „rīts gudrāks par vakaru”.

9 Ieradumi piemīt visiem
Ieraduma maiņa Veidošanās Jauna ieraduma veidošanās laiks variē no 66 dienām līdz apmēram 8 mēnešiem Jauns ieradums Tie veidojas audzināšanas procesā un ieradumus var veidot un pārveidot apzināti 01 02 03 04 bieži atkārtota darbība, ko sākat darīt «automātiski» Ieradums izvēle ir vienmēr, kamēr esi pie veselā saprāta un neatrodies komā. Ieradumi piemīt visiem Lai saprastu, kā esošos ieradumus mainīt un izveidot jaunus, parunāsim, kas vispār ir ieradumi. Ieradums = bieži atkārtota darbība, ko sākat darīt «automātiski». Ieradums ir nepieciešamība veikt kāda noteikta veida darbību. Ieradumi veidojas kādu darbību, atkārtojot atkal un atkal. Tie veidojas audzināšanas procesā – pateicoties ieradumiem, mēs 40% laika varam apzināti nedomāt, ko un kāpēc darām, piemēram, rakstot vai tīrot zobus, un ieradumus var veidot un pārveidot apzināti, tad šis process saistīts ar motivāciju uz kādu noteiktu mērķi vai pārmaiņām, piemēram, sākšu vingrot, lai iegūtu labāku fizisko formu un pārliecību par savu izskatu. Ieradumi piemīt visiem. Daži ieradumi mums palīdz – ēdot, nedomājam par ēdiena nokošanu, sakošļāšanu un norīšanu. Daži ieradumi mums kaitē, piemēram, paaugstināta uztraukuma apstākļos tiek notiesāts lielāks saldumu daudzums. Tomēr daži no ieradumiem ir katastrofāli, tajā skaitā arī ilgstoša smēķēšana un alkohola lietošana. Arī izvēle ir vienmēr, kamēr esi pie veselā saprāta un neatrodies komā. Jauna ieraduma veidošanās laiks variē no 66 dienām (apmēram 2 mēneši) līdz 254 dienām (apmēram 8 mēneši).

10 Jo smēķēšana kaitē tavai veselībai, izskatam, spējām un naudas makam!
Kāpēc mainīt ieradumu uzsmēķēt? Jo smēķēšana kaitē tavai veselībai, izskatam, spējām un naudas makam!

11 Veselībai Fiziskā veselība Psihiskā veselība Paātrināta sirdsdarbība
Elpas trūkums, mokošs klepus un astma Paātrināta sirdsdarbība Trauksme, nemiers Garastāvokļa svārstības Plaušu vēža un citu audzēju risks Miega kvalitāte Depresija Dzirdes zudums Risks fiziskajai veselībai: Paātrināta sirdsdarbība, līdz ar to arī palielināta svīšana Elpas trūkums, mokošs klepus un astma Dzirdes zudums Plaušu vēža un citu audzēju risks Un citi Risks psihiskajai veselībai: Trauksme, nemiers Garastāvokļa svārstības Depresija Miega kvalitāte

12 Izskatam Zobu dzeltēšana un bojāšanās Paātrināta ādas novecošanās
Pastiprināta matu izkrišana Nepatīkamais aromāts Paātrināta ādas novecošanās Zobu dzeltēšana un bojāšanās Pastiprināta matu izkrišana Nepatīkamais aromāts – elpa, mati, drēbes un viss pārējais Un citi

13 Spējām Emocionālās spējas Fiziskās spējas Spēja socializēties
Noskriet krosiņu vai aizelsties pirmajā aplī Būt pašpārliecinātam vai baidīties, ka tevi pieķers un sodīs Emocionālās spējas Fiziskās spējas Izklaidēties ar draugiem, ar ko ir kopīgas intereses, vai kopā uzpīpēt, tikai lai būtu, ar ko runāt Koncentrēties kontroldarbam vai domāt par cigareti Spēja socializēties Spēja izvirzīt prioritātes Fiziskās spējas: Noskriet krosiņu / aizelsties pirmajā aplī Emocionālās spējas: Būt pašpārliecinātam / baidīties, ka tevi pieķers un sodīs Spēja socializēties: Izklaidēties ar draugiem, ar kuriem ir kopīgas intereses / kopā uzpīpēt, lai netiktu atstumts no kompānijas Spēja izvirzīt prioritātes: Koncentrēties kontroldarbam / domāt par cigareti

14 Nedēļā šāda atkarība izmaksā 11,20 €
Naudas makam Cilvēks, kurš ir atkarīgs no smēķēšanas, divās dienās izsmēķē vidēji 1 cigarešu paciņu, kas vidēji maksā 3,20€. Nedēļā šāda atkarība izmaksā 11,20 € Mēnesī – 48,00 € 2 mēnešos – 96,00 € Pusgadā – 288,00 € Cilvēks, kurš ir atkarīgs no smēķēšanas, izsmēķē vidēji 1 cigarešu paciņu divās dienās, kas vidēji maksā 3,20€. Nedēļā šāda atkarība izmaksā 11,20 €. Foto – kino biļete un popokorns Mēnesī – 48,00 €. Foto – Longboard skrituļdēlis 2 mēnešos – 96,00 €. Foto – Festivāla „Positivus” biļete / stilīga Fjallraven soma Pusgadā – 288,00 €. Foto – elektriskā ģitāra

15 Palīdzēs: No-Cotine! Quit smoking Craving To Quit! Kwit QuitNow!
Smoke Free Flamy

16 Palīdzēs: SLIMĪBU PROFILAKSES UN KONTROLES CENTRS
Konsultatīvais tālrunis smēķēšanas atmešanas jautājumos – VALSTS BĒRNU TIESĪBU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA Bērnu un jauniešu uzticības tālrunis – KRĪŽU UN KONSULTĀCIJU CENTRS «SKALBES» Diennakts krīzes tālrunis – Palīdzēs: SPKC, Konsultatīvais tālrunis smēķēšanas jautājumos – VALSTS BĒRNU TIESĪBU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA, Bērnu un jauniešu uzticības bezmaksas diennakts tālrunis – KRĪŽU UN KONSULTĀCIJU CENTRS «SKALBES», Diennakts krīzes tālrunis –

17 Uzdevums – iegūsti jaunu ieradumu
Apzinies, ko tu no tā iegūsi! Sāc ar vienkāršu ieradumu! Atalgo sevi! Turpini, kur apstājies! Uzturies pozitīvā kompānijā un vidē! Bet ikvienu no šiem ieradumiem iespējams mainīt. Tāpēc es jums uzdošu uzdevumu! Ņemot vērā visu, ko pastāstīju, jums ir izvēle atbrīvoties no vecā ieraduma vai iegūt jaunu, pozitīvu. Katram no jums ir spēks pateikt nē... (populārākie atbilžu varianti) un arī smēķēšanai, sekojot pāris vienkāršiem soļiem. Apzinies, ko tu no tā iegūsi. Ja brīžiem paliek grūti, atgādini sev, kāpēc tev tas ir svarīgi. Sāc ar vienkāršu ieradumu! Jo ieradums vienkāršāks un vairāk saistīts ar pozitīvām izjūtām, jo ātrāk un vieglāk tas izstrādājas. Jo sarežģītāks ieradums, jo mazāk pozitīvu emocionālu reakciju tas sagādā, jo ilgāk tas izstrādājas. Ieteikumi: Atalgo sevi! Pozitīvs emocionālais fons veicina ieraduma izveidošanos un nostiprināšanos, savukārt negatīvs – to kavē. Uzturies pozitīvā kompānijā un vidē! Saskaroties ar stresu, mēs neapzināti atgriežamies pie jau esošiem, ierastiem, „drošiem” un nostiprinātiem paņēmieniem. Turpini, kur apstājies. Ja neizdodas un atgriezies pie negatīvā ieraduma, nepadodies vilšanās sajūtai, atceries ieguvumus un atsāc jaunā ieraduma veidošanu no vietas, kur apstājies. Iemācies pazīt un novērot, kad un cik ilgi Tev ir tieksme (parasti tā ilgst dažas minūtes). Pārvari to, atliekot smēķēšanu uz kādu laiku, sāc darīt ko citu. Uzraksti iemeslus, kādēļ vēlies atmest smēķēšanu, un piestiprini lapu redzamā vietā. Nosaki atmešanas datumu un iepriekšējā vakarā izmet cigarešu krājumus un visus priekšmetus, kas saistīti ar smēķēšanu. Izstāsti draugiem, ka esi nolēmis atmest smēķēšanu! Palūdz saviem draugiem un paziņām nesmēķēt Tavā klātbūtnē un nepiedāvāt Tev cigaretes. Maini ieradumus. Piemēram, ja Tu vienmēr smēķē ejot uz skolu, izvēlies citu maršrutu un nesmēķē. Izvairies no vietām, kur smēķē. Nesamazini izsmēķēto cigarešu skaitu, atmet uzreiz. Ja smēķēsi mazāku cigarešu daudzumu, darīsi to intensīvāk (līdz pirksti deg). Labs palīgs ir fiziskas vai radošas nodarbes. *Avots: “Pasmēķēju un pietiek” Metodiskais materiāls darbam grupās. Rīgas atkarības profilakses centrs, 2006, (69.lpp).*

18 SPĒKS PATEIKT NĒ!

19 ESF projekts „Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” (identifikācijas Nr /16/I/001)


Lejuplādēt ppt "Swipe.to/6548kv. swipe.to/6548kv Fakti par smēķēšanu 24% 68% 90% 51% pusaudžu regulāri lieto tabakas izstrādājumus skolēnu (13 – 15 gadi) ir pamēģinājuši."

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma