Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

© Architecture: Art & Build + Atelier d’architecture Paul Noël

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "© Architecture: Art & Build + Atelier d’architecture Paul Noël"— Prezentācijas transkripts:

1 © Architecture: Art & Build + Atelier d’architecture Paul Noël
Laipni lūdzam!

2 Kas ir EESK?

3 Līguma par Eiropas Savienību 13. pants
Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komiteja ir konsultatīva struktūra, kas pārstāv organizētu pilsonisko sabiedrību “Eiropas Parlamentam, Padomei un Komisijai palīdz Ekonomikas un sociālo lietu komiteja un Reģionu komiteja, kuras pilda padomdevējas funkcijas.” Līguma par Eiropas Savienību 13. pants

4 KO NOZĪMĒ “ORGANIZĒTA PILSONISKĀ SABIEDRĪBA”?
To veido visas grupas un organizācijas, kurās cilvēki sadarbojas: Darba devēji Darba ņēmēji Daudzveidība Eiropā (t. sk. lauksaimnieki, patērētāji, NVO, arodapvienības utt.) Viņi aizstāv savas intereses un pārliecību, bieži darbodamies kā vidutāji starp politikas veidotājiem un iedzīvotājiem.

5 Ko EESK dara?

6 EESK izvērtē tiesību aktu priekšlikumus un izstrādā atzinumus,
Daudzās jomās Eiropas Parlamentam, ES Padomei un Eiropas Komisijai, izstrādājot jaunus tiesību aktus par plašu jautājumu klāstu, ir juridisks pienākums konsultēties ar EESK šādās jomās: Rūpniecība Enerģētika Transports Ieguldījumi Vide EESK izvērtē tiesību aktu priekšlikumus un izstrādā atzinumus, panākot vienošanos starp Komitejas locekļiem. EESK pieņem arī pašiniciatīvas atzinumus par tematiem, kurus Komitejas locekļi uzskata par svarīgiem no ES pilsoņu viedokļa. Komiteja sagatavo arī izpētes atzinumus, ko lūdz izstrādāt ES likumdevēji, kad vēlas uzzināt pilsoniskās sabiedrības viedokli. Diskriminācijas aizliegums un Savienības pilsonība Sabiedrības veselība Veselības aizsardzība un drošība Lauksaimniecība un zivsaimniecība Izglītība, arodmācības, jaunatne un sports Sociālā politika Pētniecība un tehnoloģiju attīstība un kosmoss Kopējais kodolenerģijas tirgus Nodarbinātība Eiropas transporta tīkli Kopīgi konkurences noteikumi Nodokļi un tiesību aktu tuvināšana Ekonomiskā, sociālā un teritoriālā kohēzija Personu brīva pārvietošanās un pakalpojumu un kapitāla brīva aprite Patērētāju aizsardzība Eiropas Sociālais fonds

7 VIDEO “ATZINUMA DZĪVES CIKLS”
Lai izprastu dažādos EESK atzinuma sagatavošanas posmus, noskaties animācijas video, kas atrodams EESK tīmekļa vietnes sadaļā “Par mums”.

8 PĀRSKATS PAR ATZINUMIEM UN CITA VEIDA DARBU
Aktuālākie atzinumi =portal.en.documents Atzinumu meklēšana Search/Pages/opinionssearch.aspx?culture=EN

9 Galīgo atzinumu nosūta ES iestādēm
DARBA METODES Ar Komiteju var konsultēties gan Eiropas Parlaments, gan ES Padome, gan Eiropas Komisija. Ir dažādu veidu atzinumi: obligāti, pašiniciatīvas un izpētes atzinumi. Atzinuma sagatavošanai specializētā nodaļa parasti izveido izpētes grupu, un tai ir ziņotājs. Lai nonāktu pie kopsaucēja, sanāksmēs notiek konstruktīvas debates. Notiek balsošana: vispirms specializētās nodaļas sanāksmē, tad plenārsesijā. Galīgo atzinumu nosūta ES iestādēm un publicē “ES Oficiālajā Vēstnesī”.

10 DARBA RITMS 9 plenārsesijas gadā
Specializētās nodaļas parasti rīko sanāksmes vienu reizi mēnesī Katra izpētes grupa rīko 1–3 sanāksmes, lai sagatavotu savu atzinuma projektu Locekļiem un dažādajām struktūrvienībām palīdz ģenerālsekretariāts

11 Kas ir EESK locekļi?

12 ASAMBLEJA AR 350 LOCEKĻIEM NO VISĀM ES DALĪBVALSTĪM
pēc katras dalībvalsts ieteikuma uz atjaunojamu piecu gadu termiņu locekļus ieceļ Padome locekļi nesaņem atalgojumu, tomēr tiek segti viņu ceļa un uzturēšanās izdevumi locekļi neuzturas Briselē visu laiku; vairums no viņiem turpina darbu savā valstī

13 24 darba valodas EESK LOCEKĻU SKAITS NO KATRAS DALĪBVALSTS 9 6 12 7 9
21 12 24 12 5 9 12 12 24 15 7 9 12 21 24 12 12 24 darba valodas 5 5

14 tiek ievēlēts uz divarpus gadu pilnvaru termiņu
EESK PREZIDIJS tiek ievēlēts uz divarpus gadu pilnvaru termiņu priekšsēdētājs Luca Jahier (IT) Grupa “Daudzveidība Eiropā” priekšsēdētāja vietniece (komunikācijas jautājumos) Isabel Caño Aguilar (ES) Darba ņēmēju grupa priekšsēdētāja vietniece (budžeta jautājumos) Milena Angelova (BG) Darba devēju grupa

15 Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komiteju veido trīs grupas:
Darba devēju grupa, Darba ņēmēju grupa un grupa “Daudzveidība Eiropā”. Visām trim grupām ir jānonāk pie kopsaucēja, lai EESK atzinumi patiešām atspoguļotu ES iedzīvotāju ekonomiskās un sociālās intereses.

16 grupa “Daudzveidība Eiropā”
GRUPAS Grupu priekšsēdētājus ievēlē uz divarpus gadu pilnvaru termiņu Darba devēju grupa Priekšsēdētājs Jacek Krawczyk (PL) Darba ņēmēju grupa Priekšsēdētājs Oliver Röpke (AT) grupa “Daudzveidība Eiropā” Priekšsēdētājs Arno Metzler (DE)

17 Grupu priekšsēdētājus ievēlē uz divarpus gadu pilnvaru termiņu
GRUPAS Grupu priekšsēdētājus ievēlē uz divarpus gadu pilnvaru termiņu Valstu uzņēmēju apvienību pārstāvji, kas darbojas rūpniecībā, tirdzniecībā, pakalpojumu nozarē un lauksaimniecībā Valstu arodbiedrību apvienību, konfederāciju un nozaru federāciju pārstāvji Citi pilsoniskās sabiedrības pārstāvji un ieinteresētās personas, galvenokārt no ekonomikas, pilsoniskajām, profesionālajām un kultūras aprindām

18 STRUKTŪRVIENĪBAS: 6 SPECIALIZĒTĀS NODAĻAS
EESK ir 6 specializētās nodaļas, kas nodarbojas ar dažādiem ES darba aspektiem. Katrs no locekļiem darbojas vismaz vienā specializētajā nodaļā atbilstīgi savai pieredzei un zināšanām. Specializētajās nodaļās locekļi veic sākotnējo darbu, lai sagatavotu atzinuma projektus par ES tiesību aktu priekšlikumiem. Tas ir process, kura laikā visiem dažādajiem dalībniekiem sarunu ceļā jānonāk pie kopsaucēja.

19 STRUKTŪRVIENĪBAS: 6 SPECIALIZĒTĀS NODAĻAS
ECO INT TEN REX NAT SOC Ekonomikas un monetārā savienība, ekonomiskā un sociālā kohēzija Vienotais tirgus, ražošana un patēriņš Transports, enerģētika, infrastruktūra un informācijas sabiedrība Ārējās attiecības Lauksaimniecība, lauku attīstība un vide Nodarbinātība, sociālās lietas un pilsoniskums Stefano Palmieri (IT) Darba ņēmēju grupa Ariane Rodert (SE) grupa “Daudzveidība Eiropā” Pierre Jean Coulon (FR) Darba ņēmēju grupa Dilyana Slavova (BG) grupa “Daudzveidība Eiropā” Maurizio Reale (IT) Darba devēju grupa Christa Schweng (AT) Darba devēju grupa

20 CITAS STRUKTŪRVIENĪBAS
CCMI ESG VTNC IANC DTNC Sadarbības grupa Rūpniecības pārmaiņu konsultatīvā komisija Eiropas pusgada grupa Vienotā tirgus novērošanas centrs Ilgtspējīgas attīstības novērošanas centrs Darba tirgus novērošanas centrs “Strukturēta sadarbība ar ES līmeņa pilsoniskās sabiedrības organizācijām un tīkliem”

21 Kāpēc mums ir vajadzīga EESK?

22 EESK MUMS IR VAJADZĪGA TĀPĒC, KA...
tas ir vienīgais veids, kā Eiropas interešu grupas var oficiāli un organizēti paust viedokli par ES tiesību aktu priekšlikumiem bez pilsoniskās sabiedrības līdzdalības nevar pastāvēt demokrātija: līdzdalības demokrātija ir aptvertas visas jomas, kas ietekmē mūsu ikdienas dzīvi (nodarbinātība, veselība, patērētāju tiesības, lauksaimniecība, cīņa pret organizēto noziedzību utt.)

23 Tātad EESK ir tāds kā lobijs?
Nekādā ziņā! Komiteja ir vienīgā institucionalizētā, Eiropas līmeņa tikšanās vieta un forums dialogam, kurā iespējams vienoties par kopsaucēju starp dažādām interesēm. Turpretī lobiji, kā zināms, pauž tikai vienas puses viedokli.

24 Protokolā par Eiropas Komisijas un EESK sadarbību noteikts, ka Komisijai regulāri jāsniedz rakstiskas atsauksmes par EESK atzinumiem.

25 Te daži piemēri, kā EESK atzinumi ietekmē ES politiku

26 EIROPAS NĀKOTNE 2017. gada martā Eiropas Komisija nāca klajā ar Balto grāmatu par Eiropas nākotni, kurā ierosināja piecus dažādus ES turpmākās virzības scenārijus. Aprīlī Komisijas priekšsēdētājs Jean-Claude Juncker aicināja EESK paust organizētas pilsoniskās sabiedrības viedokli. EESK sarīkoja debates visās 27 dalībvalstīs un pēc tam kā atbildi sagatavoja rezolūciju par Eiropas nākotni. Tajā EESK  uzsvēra, ka visu ES iedzīvotāju labad dalībvalstīm ir jāuzlabo savstarpējā sadarbība;  pilsoniskās sabiedrības vārdā pauda atbalstu Eiropas integrācijas centienu turpināšanai;  mudināja Eiropas Savienību neaizmirst sociālo dimensiju un turpināt strādāt ar tādām iniciatīvām kā Eiropas sociālo tiesību pīlārs.

27 PALIEC SVEIKA, PLĀNOTĀ NOVECOŠANĀS!
Plānotā novecošanās ir tīša uzņēmējdarbības stratēģija, kas patērētājus spiež ātrāk nomainīt nolietotus vai novecojušus izstrādājumus, tādējādi nepārprotami kaitējot videi, izšķērdējot vērtīgos resursus utt. EESK ir nolēmusi cīnīties pret plānoto novecošanos un par šo jautājumu ir izstrādājusi pašiniciatīvas atzinumu. Minētais atzinums bija pirmais kādas ES iestādes dokuments, kurā tika skatīts šis svarīgais jautājums. Vēlāk tam pievērsās Eiropas Parlaments, kas gandrīz vienprātīgi nobalsoja par rezolūciju. Tā rezultātā šis jautājums kļuva par vienu no Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta prioritātēm.

28 ENERĢĒTISKĀS NABADZĪBAS PROBLĒMA
Enerģētiskā nabadzība — tā ir mūsdienīgu enerģētikas pakalpojumu nepieejamība. Šādā situācijā ir gandrīz 50 miljoni Eiropas mājsaimniecību, kuras pat nevar atļauties segt visus izdevumus par apgaismojumu, ēdiena gatavošanu, mājokļa apkuri vai dzesēšanu. Enerģētiskās nabadzības paveids ir apkures nabadzība, kad mājsaimniecība ar zemiem ienākumiem dzīvo tādā namā, kuru ar saprātīgām izmaksām nav iespējams uzturēt siltu (šāda definīcija sniegta Apvienotās Karalistes likumā “Par siltiem mājokļiem un enerģijas saglabāšanu” (“Warm Homes and Energy Conservation Act”)). EESK bija pirmā ES iestāde, kas 2001. gadā norādīja uz šāda veida nabadzības risku  gadā Komiteja pieņēma pašiniciatīvas atzinumu, kurā aicināja izveidot ES Enerģētiskās nabadzības novērošanas centru  gadā Eiropas Komisija nodibināja ES Enerģētiskās nabadzības observatoriju (novērošanas centru) un uzaicināja EESK kļūt par dalībnieci konsorcijā, kas atbild par šo struktūru.

29 Ja vēlies zināt vairāk Pārlapo 60 gadus ilgo EESK vēsturi,
un ieraudzīsi Eiropas nākotnei veltītu pilsoniskās sabiedrības darbu Pirms 60 gadiem — 1958. gada 19. maijā — Komiteja sanāca uz savu pirmo plenārsesiju. EESK tīmekļa vietnē var atrast digitālu publikāciju ar bagātīgu multivides saturu (piem., video un infografikas materiālu), kas parāda Komitejas 60 gadus ilgo darbu, kuru Eiropas veidošanā veikusi pilsoniskā sabiedrība visā savā daudzveidībā. Šī digitālā publikācija atspoguļo Komitejas panākumus un sasniegumus, tās pozitīvo devumu un tās redzējumu par Eiropas nākotni.

30 DAUDZVALODĪBA KOMITEJĀ
Eiropas pilsoņiem ir tiesības sazināties ar ES iestādēm un saņemt ES tiesību aktus kādā no 24 oficiālajām Eiropas Savienības valodām. Daudzvalodībai ir svarīga nozīme arī EESK iekšienē: gan starpiestāžu mutiskās tulkošanas dienests, gan iekšējā Tulkošanas direkcija gādā par to, lai Komitejas locekļi varētu strādāt savā valodā gan mutiski, gan rakstiski. Tādā veidā Komitejas locekļi var vairāk ietekmēt ES lēmumus un politiku, to tuvinot Eiropas pilsoņu viedoklim. Visa pamatā ir izmaksu efektivitāte: Tulkošanas direkcijas izmantotā relejvalodu sistēma ļauj samazināt valodu kombināciju skaitu no 552 līdz 134. Katra no relejvalodām — franču, angļu un vācu — atbild par savu valodu grupu (līdz pat 7 valodām). Piemēram, ja teksts ir jātulko no maltiešu valodas īru valodā, šo darbu var veikt ar angļu valodas tulkojuma starpniecību. Dokumentus, kas sākotnēji tapuši itāļu vai spāņu valodā, paredzēts tulkot bez starpniekvalodas palīdzības, tomēr abas šīs valodas pie relejvalodām nepieder.

31 552 kombinācijas 134 kombinācijas Iepriekš Mūsu “relejvalodu” sistēma
CS BG HU CS DA NL FR DE Iepriekš PT EL RO EN IT ES BG ET EL FI FR 552 kombinācijas FI GA GA EN HR MT HU SK IT SL LT ES LV DA MT ET NL PL 134 kombinācijas HR PT LT DE RO LV SK PL SL SV SV

32 ĒDIENKARTĒ — BIOLOĢISKĀ PĀRTIKA saules paneļi 150 m2 platībā
SASNIEGUMI VIDES JOMĀ EESK ir cieši apņēmusies uzlabot savas darbības un savu ēku ietekmi uz vidi. EMAS (vides vadības un audita sistēma) ir instruments, ar ko samazināt organizāciju radīto ietekmi un nostiprināt to ilgtspēju. ĒDIENKARTĒ — BIOLOĢISKĀ PĀRTIKA ZAĻĀ ENERĢIJA PĀRTIKAS ZIEDOŠANA PAPĪRS ATKRITUMI saules paneļi 150 m2 platībā - 41% kopš 2009. g. - 50% kopš 2010. g. 4500 sviestmaižu Pavel Trantina Dažādu interešu grupa (CZ) 11%

33 Uzzini, ko vēl EESK ir nesen panākusi Ienāc mūsu tīmekļa vietnē un
lejupielādē brošūru

34 Runa ir par Eiropu, runa ir par TEVI!
Ienāc mūsu tīmekļa vietnē un meklē mūs arī sociālajos medijos

35 Runa ir par Eiropu, runa ir par TEVI!
Informācija EESK locekļiem Atzinumu meklēšana Search/Pages/opinionssearch.aspx?culture=EN Plašāk par mūsu darbu Plenārsesiju kopsavilkumi Documents#/boxTab1-2

36 Runa ir par Eiropu, runa ir par TEVI!
Stažēšanās traineeships Nāc strādāt kopā ar mums! EPSO

37 Eiropas Komisija ES Padome Eiropas vēstures nams EESK Eiropas Reģionu komiteja “Parlamentarium” Eiropas Parlaments

38 Runa ir par Eiropu, runa ir par TEVI!
Lūdzu, sniedz mums atsauksmes par savu apmeklējumu un aizpildi novērtējuma veidlapu.


Lejuplādēt ppt "© Architecture: Art & Build + Atelier d’architecture Paul Noël"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma