Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Asins pārliešana Līga Gabrāne.

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Asins pārliešana Līga Gabrāne."— Prezentācijas transkripts:

1 Asins pārliešana Līga Gabrāne

2 LĪGA GABRĀNE Mērķis:mudināt studentus domāt par savu un par citu cilvēku veselību, iedvesmot iesaistīties donoru kustībā, lai palīdzētu slimiem cilvēkiem izveseļoties Uzdevumi: Sniegt priekštatu par asins pārliešanas attīstību Izprast donoru kustības būtību Iedvesmot jauniešus kļūt par donoriem Mērķauditorija:Dažāda vecuma izglītojamie klases stundās.

3 Saturs Asins pārliešanas vēsture Asins pārliešana Latvijas teritorijā
Asins nodošana Asins pārliešana Pasaules asins donoru diena

4 Vēsture No asinīm pagatavoti dzērieni lietoti kā dzīvības eleksīrs slimību ārstēšanā. Veicot tiešo asins pārliešanu, anatoms un fiziologs R.Lovers veica veiksmīgus eksperimentus ar suņiem. 1667.gada 15. jūnijā . Ž.Denī un Emmerēza pirmā veiksmīgā asins pārliešana Francijas parlaments 1670.gadā aizliedza izdarīt asins pārliešanu.

5 Pirmo sekmīgo asins pārliešanu no cilvēka cilvēkam izdarīja 1819
Pirmo sekmīgo asins pārliešanu no cilvēka cilvēkam izdarīja 1819.gadā angļu fiziologs J.Blandels. Daudzi ārsti no asins pārliešanas atturējās un ieteica ievadīt slimnieka asinsvados sāļu šķīdumus, jo nebija zināšanu par asins rupu un rēzus faktora saderību. Rēzus sistēma – [gr. No daļām kopā saliktais, veselais] – plaša asins grupu pazīmju iedalījuma sistēma. Ietver vairākus antigēnus. Tromboflebīts – [gr.thrombos pika/receklis + flebīts] – vēnas iekaisums (flebīts) ar trombu veidošanos.

6 1907.gadā J.janskis atklāja cilvēkiem vēl 4.asins grupu.
Bakteriologs Landšteiners atklāja vairākas asins grupas, kuras iedalīja pēc cilvēka asins eritrocītu aglutinācijas spējām (A,B,0) 1907.gadā J.janskis atklāja cilvēkiem vēl 4.asins grupu.

7

8 1927. gadā V. Šamova vadībā tika veikti eksperimentāli asins pārliešanu darbi ar līķiem.
Pirmo līķa asinis pārliešanu klīnikā izdarīja S.Judins 1930.gadā. 1926.gadā Maskavā tik nodibināta pasaulē pirmais zinātniskais asins pārliešanas institūts.

9 Asins pārliešana Latvijas teritorijā
Pirmā asins pārliešana Latvijā reģistrēta 1871.gadā. Līdz 1941.gadam dažādās Latvijas slimnīcās asinis pārlietas 4000 slimniekiem. 1941.gada 18.martā Pauls Stradiņš izveidoja pirmo Asins pārliešanas staciju Latvijā.

10 Donori pirms asins nodošanas tika ieģērbti speciālās drēbēs : baltos halātos, cepurēs un garās balta auduma zeķēs. Visi Latvijas slimnieki 100% tika apgādāti ar donoru asinīm.

11 Latvijā asins vienreizējās lietošanas plastikāta maisu un caurulīšu sistēmās sāka sagatavot 20.gs. 90.gados.

12 Kopš 2004.gada VADC ir ieviesti līgumi, ko donors noslēdz ar asins sagatavošanas iestādi.

13 2008.gada laikā VADC veica vairāk kā 440 izbraukumus uz 270 vietām dažādos reģionos.

14 Asins nodošana Operāciju telpām jābūt izolētām no citām nodaļām. Tajās jāievēro aseptika. Nepieciešama sterila operāciju veļa, nepieciešamie darba rīki/instrumenti. Ierodoties uz asins nodošanu, donoram min. jāatpūšas. Donoram rūpīgi jānomazgā rokas, it īpaši elkoņu locītavu ieloku puses. Pēc žņauga uzlikšanas iedur adatu kādā no elkoņa locītavas apvidus zemādas vēnām un ļauj notecēt zināmam daudzumam asiņu. Asins standartdeva ir 450ml +/- 10% . Asins nodošanas laikā no donora atļauts ņemt ne vairāk par 13% no kopējā cirkulējošo asiņu tilpuma.

15 Noņemtās asinis reģistrē īpašā žurnālā.
Intervāls starp asins nodošanas reizēm – divi mēneši. Vīriešiem asinis atļauj nodot ne biežāk kā 6x gadā, sievietēm ieteic ne biežāk kā 4x gadā. Asinis var pārliet vēnā, artērijā vai kaula smadzenēs Zinātniski novērojumi liecina, ka vairākkārtēja asins nolaišana labvēlīgi ietekmē centrālo nervu sistēmu un organisma vieu maiņas procesus. Hemoglobīns - [gr. haima asinis + lat.globus lode] – salikta olbaltumviela. Eritrocītu sastāvdaļa, kuras pamatfunkcija ir skābekļa un ogļskābās gāzes pārnešana organismā.

16 Vispārējās prasības donoram
Vecums 18 – 65 gadi. Ķermeņa svars – ne mazāks par 50 kg. Asinspiediens – sistoliskais assinspiediens (sirdij saraujoties) nedrīkst pārsniegt 180, bet diastoliskais (sirdij atslābinoties) – 100 mmH. Donoram hemoglobīna daudzums asinīs nedrīkst būt mazāks par 11,8% (72vien.), Hb un/vai Ht – sievietēm vēlamais Hb līmenis ne zemāks par 125g/l vai 7,8mmol/l (minim. Ht 0,38), vīriešiem – ne zemāks par 135 g/l vai 8,4 mmol/l (minim. Ht – 0,4). Jābūt paēdušam. Vēlams uzņemt vieglu uztruru un papildšķidrumu. Treknus ēdienus vai alkoholu diennakti pirms asins nodošas lietot nedrīkst! Donoru centrā jāveic asins analīzes. Starp asiņu nodošanas reizēm jābūt vismaz 60 dienu intervālam. Jābūt personu apliecinošam dokumentam ar fotogrāfiju.

17 Asinis nevar nodot, ja: Nav atbilstoši asins analīzes rezultāti.
Nesen veikts pīrsings, tetovējumi. Nesen bijušas operācijas. Pēdējā laikā veikta kāda vakcinācija. Ir saasinājusies kāda hroniska slimība, ir alerģija. Nesen piesūkusies ērce. Bijis saspringts darbs vai liels emocionāls pārdzīvojums. Sievetei ir grūtniecības, laktācijas vai menstruācijas laiks. Laktācija - process, kurā piena dziedzeri rada un atdala pienu.

18 Asins pārliešana Asins pārliešanas metodes:
Tiešā asins pārliešana no donora. Netiešā asins pārliešana. Asins atpakaļpārliešana – reinfūziju. Ārstam jāatzīmē slimības vēsture. Jāpārbauda slimnieka vispārējais stāvoklis. Jāatzīmē transfūzijas norise.

19

20 Asins pārliešana bērniem
Bērniem pārlej svaigas konservētas asinis, (25– 50 ml pudelēs) Sevišķa vērība jāveltī objektīviem simptomiem. Jaundzimušajiem pēc 2-5ml asiņu ievadīšanas jādod 3min ilgs pārtraukums un tā tas jādara trīs reizes. Bērniem līdz 10 gadu vecumam pārtraukumus jādod pēc katru 5-10ml asiņu ievadīšanas, bet bērniem, kas vecāki par 10 gadiem, - pēc ml asiņu ievadīšanas.

21 14.Jūnijs - Pasaules asins donoru diena
Mērķis: Pateikties un stiprināt pašapziņu tiem, kas nodod asinis «dzīvības dāvanu», lai viņi turpina to darīt regulāri. Iedvesmot asins nodošanai tos, kuri vēl nav ziedojuši asinis, bet kam ir atbilstoša veselība. Izglītot un iesaistīt donoru kustībā jauniešus Veicināt asins dienesta darbiniekus pateikties asins donoriem par viņu rīcību un veltīto laiku, ziedojot asinis.

22 Pasaules Veselības organizācijas (PVO) mērķis līdz 2020
Pasaules Veselības organizācijas (PVO) mērķis līdz 2020.gadam ir izveidot visās valstīs brīvprātīgo  bezmaksas donoru atbalstu. Pasaules asins donoru dienā ik gadu atzīmē, ka donori ir nesavtīgi cilvēki, kas dod savas asinis svešiem cilvēkiem.

23 Pasaules Veselības organizācijas (PVO) mērķis līdz 2020
Pasaules Veselības organizācijas (PVO) mērķis līdz 2020.gadam ir izveidot visās valstīs brīvprātīgo  bezmaksas donoru atbalstu. Pasaules asins donoru dienā ik gadu atzīmē, ka donori ir nesavtīgi cilvēki, kas dod savas asinis svešiem cilvēkiem.

24 Latvijā asinis regulāri ziedo tikai 1,7% no iedzīvotājiem, kas var būt donori.
Kampaņas mērķis ir piesaistīt jaunus donorus VADS un Veselības ministrija aicina ikvienu būt atsaucīgam arī vasaras laikā! Pirmreizējo donoru piesaiste ir nozīmīga, lai nodrošinātu donoru kustības pēctecību Latvijā

25 Valsts asinsdonoru centrs katru dienu slimnīcām izsniedz vairāk nekā 100 asins devu, tāpēc asinis, lai mediķi spētu palīdzēt visiem nelaimē nonākušajiem, ik dienu būtu jāziedo 150 donoriem. Vienā asins ziedošanas reizē donors palīdz glābt vienlaikus t rīs cilvēku dzīvību, jo asinis tiek sadalītas komponentos – eritrocītos, trombocītos un plazmā

26 Asins donoru kustība ir cilvēku augstākā solidaritātes un humānisma izpausme, tā kalpo arī veselas tautas audzināšanai (donors – vesels cilvēks), augstu morāles principu ieaudzināšanai. Savukārt, asins donoru kvalitāte ir uzskatāma par vispārēju tautas veselības rādītāju. Latvijā pēc medicīniskām indikācijām aptuveni 7% interesantu saņem atteikumu kļūšanai par donoriem.

27 Latvijā asinis regulāri ziedo tikai 1,7 % no iedzīvotājiem, kas var būt donori.
Kampaņas mērķis ir piesaistīt jaunus donorus Ikviens tiek uzrunāts un aicināts iesaistīties asins ziedošanā saviem līdzcilvēkiem.

28 Ziedojot asinis Jūs būsiet godam palīdzējuši un iesaistījušies labākas veselības aprūpes nodrošināšanā mūsu līdzcilvēkiem. Jūsu sniegtā bezatlīdzības dāvana būs palīdzējusi kādam ātrāk atveseļoties vai pat glābusi dzīvību

29 Asins donoru dienā: Visas dalībvalstis piedalās ikgadējā procedūrā, kurā Komisijai tiek paziņota informācija par negatīvajām sekām, kas saistītas ar asins ziedošanu un pārliešanu. Katru gadu tiek publicēti šo ziņojumu kopsavilkumi, lai uzlabotu drošumu un kvalitāti kā donoriem, tā saņēmējiem.

30 Valsts asinsdonoru centrs katru dienu slimnīcām izsniedz vairāk nekā 100 asins devu, tāpēc asinis, lai mediķi spētu palīdzēt visiem nelaimē nonākušajiem, ik dienu būtu jāziedo 150 donoriem. Vienā asins ziedošanas reizē donors palīdz glābt vienlaikus t rīs cilvēku dzīvību, jo asinis tiek sadalītas komponentos – eritrocītos, trombocītos un plazmā

31 Pēc plašiem un smagiem apdegumiem cilvēkam nepieciešams līdz 65 donoru asins devām (vienu donora devu veido 450 ml asiņu). Politraumas gadījumā, kas visbiežāk tiek iegūtas satiksmes negadījumos, cilvēkam var būt nepieciešamas pat 25 donoru asins devas. Vēdera dobuma operācijās un gūžas protežēšanā pacientam jāpārlej vidēji piecas donoru asins devas. Asins vēža slimniekiem nepieciešams no vienas līdz trim donoru asins devām dienā.

32 Pastāvīgās ziedošanas vietas
Daugavpils Liepāja Rīga Jelgava Valmiera Ventspils Jēkabpils Rēzekne

33

34 Izmantotie uzziņu avoti
Mācību materiāls ‘’Transfuzioloģijas māsa’’ J.Sladiņš, S.Purne ‘’Asinis un asins plazmas aizvietotāji’’ ‘’Veselības enciklopēdija’’

35 Paldies par uzmanību!


Lejuplādēt ppt "Asins pārliešana Līga Gabrāne."

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma