Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Finanšu izlūkošanas dienests

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Finanšu izlūkošanas dienests"— Prezentācijas transkripts:

1 Finanšu izlūkošanas dienests
Politiski nozīmīgu personu risku vadības vadlīnijas Rīga, Latvija 2019. gada 15. jūlijā

2 Kas ir politiski nozīmīga persona?
Politiski nozīmīga persona (PNP) — persona, kura Latvijas Republikā, citā dalībvalstī vai trešajā valstī ieņem vai ir ieņēmusi nozīmīgu publisku amatu, tai skaitā valsts varas augstākā amatpersona, valsts administratīvās vienības (pašvaldības) vadītājs, valdības vadītājs, ministrs (ministra vietnieks vai ministra vietnieka vietnieks, ja attiecīgajā valstī ir šāds amats), valsts sekretārs vai cita augsta līmeņa amatpersona valdībā vai valsts administratīvajā vienībā (pašvaldībā), parlamenta deputāts vai līdzīgas likumdošanas struktūras loceklis, politiskās partijas vadības struktūras (valdes) loceklis, konstitucionālās tiesas, augstākās tiesas vai cita līmeņa tiesas tiesnesis (tiesu institūcijas loceklis), augstākās revīzijas (audita) iestādes padomes vai valdes loceklis, centrālās bankas padomes vai valdes loceklis, vēstnieks, pilnvarotais lietvedis, bruņoto spēku augstākais virsnieks, valsts kapitālsabiedrības padomes vai valdes loceklis, starptautiskas organizācijas vadītājs (direktors, direktora vietnieks) un valdes loceklis vai persona, kas šajā organizācijā ieņem līdzvērtīgu amatu. Par PNP ir atzīstama persona, kura ieņem vai ir ieņēmusi nozīmīgu publisku amatu, proti, persona, kura ieņem (ir ieņēmusi) augstākā līmeņa amatu. Taču PNP definīcijas nolūks nav aptvert personas, kuras ieņem zemākā vai vidējā ranga amatus. Vienlaikus FATF ieteikumos ir norādīts, ka nepieciešams ņemt vērā, ka personas, kas ieņem zemākā vai vidējā ranga amatus, var darboties PNP interesēs, lai PNP izvairītos no NILLTF novēršanas kontroles pasākumiem. Līdz ar to personai piešķirtās, mazāk nozīmīgās, publiskās funkcijas nepieciešams ņemt vērā kā klienta riska faktoru kopējā darījuma attiecību riska novērtējumā.

3 POLITISKI NOZĪMĪGA PERSONA
Kas ir politiski nozīmīga persona? Par politiski nozīmīgu personu ir atzīstama persona, kura ieņem vai ir ieņēmusi nozīmīgu publisku amatu. Šādi amati var būt, piemēram: valsts vadītājs, vai parlamenta vadītājs, augstākie politisko partiju amati, augstākie valdības amati, augstākās tiesu varas amatpersonas, augstākās militārpersonas, valsts uzņēmumu augstākā vadība u.c. PNP status nebūtu attiecināms uz vidējā līmeņa vai zemākā līmeņa amatpersonām. Tas gan nenozīmē, ka korupcijas riski būtu būtiski mazāki administratīvās korupcijas līmenī. Tomēr šī riska mazināšanai tiek piemērotas citas metodes. Būt par politiski nozīmīgu personu nenozīmē būt saistītam ar noziedzīgām aktivitātēm, būt noziedzniekam vai ļaunprātīgi izmatot finanšu sistēmu. PNP ieņem amatu, ko potenciāli var ļaunprātīgi izmantot, jo attiecīgais amats piešķir iespējas ietekmēt lēmums publiskajā sektorā. POLITISKI NOZĪMĪGA PERSONA Šie, ar noteiktiem amatiem saistītie, riski galvenokārt attiecināmi uz politiskās korupcijas fenomenu. Ja negodprātīga persona ieņem šādu amatu, tā var izmantot publisko varu personīgā labuma gūšanai.

4 NILLTPFN likuma saraksts nav izsmeļošs
Kas ir politiski nozīmīga persona? Valsts varas augstākā amatpersona, Valsts administratīvās vienības (pašvaldības) vadītājs, Valdības vadītājs, ministrs (ministra vietnieks vai ministra vietnieka vietnieks, ja attiecīgajā valstī ir šāds amats), Valsts sekretārs vai cita augsta līmeņa amatpersona valdībā vai valsts administratīvajā vienībā (pašvaldībā), Parlamenta deputāts vai līdzīgas likumdošanas struktūras loceklis, Politiskās partijas vadības struktūras (valdes) loceklis, Konstitucionālās tiesas, augstākās tiesas vai cita līmeņa tiesas tiesnesis (tiesu institūcijas loceklis), Augstākās revīzijas (audita) iestādes padomes vai valdes loceklis, Centrālās bankas padomes vai valdes loceklis, Vēstnieks, pilnvarotais lietvedis (chargé d'affaires) Bruņoto spēku augstākais virsnieks, Valsts kapitālsabiedrības padomes vai valdes loceklis, Starptautiskas organizācijas vadītājs (direktors, direktora vietnieks) un valdes loceklis vai persona, kas šajā organizācijā ieņem līdzvērtīgu amatu. PNP - persona, kura Latvijas Republikā, citā dalībvalstī vai trešajā valstī ieņem vai ir ieņēmusi nozīmīgu publisku amatu, tai skaitā… NILLTPFN likuma saraksts nav izsmeļošs

5 Kas ir politiski nozīmīga persona?
NILLTPFN likuma subjektiem, balstoties uz risku novērtējumu, savās iekšējās politikās jādefinē amati, kas kvalificē klientu PNP statusam. Klienta izpētes anketā ir jādefinē visi amati, lai klients spēj uz šo jautājumu atbildēt. Uzraugiem, savukārt, jānodrošina ka NILLTFPN likuma subjekti saprot un adekvāti novērtē ar PNP saistītos riskus un ir ieviestas proporcionālas iekšējās kontroles sistēmas šo risku mazināšanai. Uzraudzības ietvaros ir jānodrošina detalizētas iekšējās kontroles sistēmu pārbaudes, nolūkā pārliecināties, ka NILLTFPN likuma subjekti ir spējīgi identificēt PNP un pastāvīgi, kā arī pastiprināti uzraudzīt to darījumus.

6 Politiski nozīmīgas personas ģimenes locekļi un ar politiski nozīmīgu personu cieši saistītas personas Apzinoties savu statusu un papildus izpētes pasākumus, kas attiecībā uz PNP jāpiemēro NILLTFN likuma subjektiem, korumpētie ierēdņi meklēs slēptas metodes personīgā labuma gūšanai un aktīvu kontrolei. Vienlaicīgi korumpēto ierēdņu mērķis ir saglabāt kontroli pār noziedzīgajiem aktīviem. Šo mērķu realizācijai var izmantot ģimenes locekļus vai ar sevi citādi cieši saistītas vai sev pietuvinātas personas.

7 Politiski nozīmīgas personas ģimenes locekļi un ar politiski nozīmīgu personu cieši saistītas personas Attiecībā uz ģimenes locekļiem un cieši saistītām personām ir jāpiemēro tādas pašas izpētes un uzraudzības prasības kā uz PNP. Ģimenes loceklis: laulātais vai viņam pielīdzināma persona; bērns vai PNP laulātā vai laulātajam pielīdzināmas personas bērns; bērna viņa laulātais vai laulātajam pielīdzināma persona; vecāks; vecvecāks; mazbērns; brālis vai māsa. Cieši saistīta persona: personai ir darījuma attiecības ar PNP vai ģimenes locekli; personai ir citas ciešas attiecības ar PNP vai ģimenes locekli; persona ir akcionārs vai dalībnieks tajā pašā kapitālsabiedrībā kurā ir PNP vai ģimenes loceklis; persona ir nominālais īpašnieks kapitālsabiedrībā, kuru kontrolē PNP vai ģimenes loceklis.

8 1 2 3 Politiski nozīmīgas personas noskaidrošana (trīs soļi)
Pamatojoties uz klienta risku, papildus pārbaude klienta izpētes procesam var notikt interneta mediju telpā, piemēram, klienta sniegto datu verifikācijai par amatu un nodarbošanos. Ziņas par PNP parasti ir plaši sastopamas interneta mediju telpā. Turklāt, datu bāzes var nesaturēt ziņas par PNP ģimenes locekļiem vai cieši saistītām personām, bet šāda informācija vienlaicīgi var būt plaši atspoguļota presē. Galvenā PNP noskaidrošanas metode ir klienta izpēte. Šī procesa laikā tiek iegūti dati par darba vienu, amatu un tiek uzdots tiešs jautājums par to, vai persona atbilst PNP, tās ģimenes locekļa vai cieši saistītas personas statusam. 1 Klienta izpētes process (anketēšana) 2 Personas pārbaude datu bāzēs Šo pārbaudi nevar izmantot kā vienīgo metodi PNP statusu noskaidrošanai. Šī pārbaude veicama vienmēr vienlaicīgi ar klienta izpētes procesu. Šīs pārbaudes ietvaros izmantojamas gan komerciālās PNP datu bāzes, gan publiskie reģistri, piemēram, amatpersonu ienākumu deklarēšanas datubāzes. NB! Vienmēr izmanto vairāk nekā vienu noskaidrošanas metodi! Personas pārbaude Internetā un masu mediju informācijas resursos 3

9 Politiski nozīmīgas personu izpēte un darījumu uzraudzība
Pirms darījumu attiecību nodibināšanas vai pakalpojumu sniegšanas PNP, NILLTPFN likuma subjektiem ir pienākums veikt klienta padziļinātu izpēti, tai skaitā noskaidrot personas labklājības izcelsmi. PNP identifikācija ir veicama tikai klātienē. Darījuma attiecības ir pieļaujamas tikai, ja ir saņemta augstākās vadības piekrišana, NILLTPFN likuma subjekts nodrošina, ka visi PNP darījumi tiek pastāvīgi uzraudzīti (piemēram, automatizētos darījumu uzraudzības scenārijos paredzot speciālus darījumu uzraudzības scenārijus attiecībā uz PNP). Attiecībā uz juridiskām personām, kuru patiesais labuma guvējs ir PNP, tās ģimenes loceklis vai cieši saistīta persona, ir jāpiemēro padziļinātā izpētē un pastāvīga darījumu uzraudzība.

10 Statusa maiņa Persona PNP statusu var iegūt arī pēc darījumu attiecību nodibināšanas. Tas nozīmē, ka NILLTFN likuma subjektiem ir jānodrošina atbilstošas kontroles, kas ļauj identificēt šādu statusa maiņu saprātīgā termiņā. Tas tiek panākts ar regulāru klientu datu aktualizēšanu un klientu pārbaudi komerciālajās datu bāzēs un internetā. Šādu pārbaužu biežumu nosaka pamatojoties uz risku novērtējumu. Padziļinātās izpētes prasības piemērošanu var pārtraukt, ja persona vairs neieņem amatu, kurš bija par pamatu PNP statusa iegūšanai, vismaz 12 mēnešus. Statusa atcelšana nevar notikt automātiski. Lēmums ir jāpieņem augstākās vadības līmenī un pirms tam jānoskaidro, vai nepastāv NILLTF riski.

11 Statusa maiņa Jāapzinās, ka PNP statusa atcelšana NILLTFN likuma subjektam rada papildus riskus, proti, tieši pēc amata pamešanas korumpēts ierēdnis var sākt izmanot noziedzīgā ceļā iegūtos labumus, veikt līdzekļu legalizāciju utt. Šī iemesla dēļ, īpaši gadījumos, kad klienta risks ir augsts (piemēram persona ir no citas valsts) politiski nozīmīgas personas statusu var saglabāt neierobežotu laiku - “once a PEP – could always remain a PEP”.

12 Papildus informācija Ieteikumi kredītiestādēm un finanšu iestādēm politiski nozīmīgu personu, to ģimenes locekļu un ar tām cieši saistītu personu noskaidrošanai, izpētei un darījumu uzraudzībai: FATF Guidance: Politically Exposed Persons (Recommendations 12 and 22):

13 Paldies par uzmanību!


Lejuplādēt ppt "Finanšu izlūkošanas dienests"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma