Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Sistēmisks- -tāds, kura pamatā ir sistēma, saistītu daļu veselums .

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Sistēmisks- -tāds, kura pamatā ir sistēma, saistītu daļu veselums ."— Prezentācijas transkripts:

1 Sistēmisks- -tāds, kura pamatā ir sistēma, saistītu daļu veselums .
CEĻI UN SISTĒMISKUMS Sistēmisks- -tāds, kura pamatā ir sistēma, saistītu daļu veselums .

2 Kāpēc sistēmiskums nozarei ir svarīgs?
Nozarē strādājošie ir savas valsts patrioti. Nozare atbalsta savu ministru un viņa aktivitātes, taču redz, ka bez nopietna spiediena no sabiedrības, tās draud pārvērsties “cīņā ar vējdzirnavām”. Nozare vēlas stabilitāti un prognozējamību un saprot, ka ceļi ir viens no valsts un ekonomikas stūrakmeņiem. Nozare nevēlas atbildēt sabiedrības priekšā par «sistēmiskiem caurumiem», kurus tā nav spējīga ietekmēt.

3

4

5 KĀ SISTĒMISKUMU ATTIECINĀT UZ CEĻIEM
Ceļu aptvērums. Ceļu normatīvais regulējums. Ceļu plānojums. Ceļu uzturēšana. Ceļu uzraudzība. Ceļu finansējums. Ierēdņu izpratne un politisks atbalsts ceļiem.

6 Ceļu aptvērums Latvijā ir decentralizēti gan ceļu īpašnieki, gan šo ceļu plānošana un būvēšana: lielākie: LVC, Pašvaldības un LVM. Katrs no šiem īpašniekiem veido savu, neatkarīgu ceļu stratēģiju. Katram ir sava zināšana un savi principi ko, kā un kur veidot. Kopš 2014.g. par “šādu spēlētāju” kļūst arī LAU, plānojot un veicot segumu maiņu pat reģionālajos ceļos.

7 Ceļu normatīvais regulējums
Ceļu likums reglamentē tikai valsts ceļus + pārraudzību Pašvaldību ceļiem. Pašvaldības Ceļu specifikācijas (standartus) var izmantot, var neizmantot. LVM mežos būvē savu ceļa tīklu, tas netiek koordinēts ne ar valsts, ne pašvaldību ceļiem. Ierēdņi, kuri atbild par normatīvo regulējumu, nomākti strādā bez iniciatīvas.

8 Ceļu plānojums Plānošana decentralizēta, plānus skaņo ar tiem, kuri par ceļiem neatbild, koordinācijas nav. Pastāv dažādi plāni: Eiropas Savienībai domātie - NAP un TAP. Valsts ceļu sakārtošanai domātie, nozaru plāni. Tie, neatkarīgi no hierarhijas, nav saistoši tiem, kuri pārvalda resursus, kā rezultātā kopš g., ar visu ES naudu, tā arī nav izdevies apturēt ceļu degradācijas procesu. Plāni bez resursiem ir halucinācijas! Pieņēmumu pseidotvērums, ko neizraisa ārēji kairinājumi, bet cilvēku pašu priekšstati par tiem.

9

10 Ceļu uzturēšana Kopš 2014.g. valsts monopols - Deleģējuma līguma ietvaros. MK LAU ir paredzējis darbu veidu: “bitumenizācija”. Kas tas ir? Par kādiem izcenojumiem? VK 2014.g. 1.pusgadā konstatēja,ka LAU darbu rentabilitāte ir 11,08%,jeb 225,9% no plānotā. Vai ir pareizi ceļu segumu maiņu, kas nav ikdienas uzturēšana, atdot izpildei bez konkursiem?

11 Ceļu uzraudzība Kravas mašīnu svara un riepu veidu uzraudzība, kā funkcija ar visiem resursiem, ir atdota citai ministrijai un uz ceļiem nav pamanāma. Palielināta svara kravas pārvadāšanas atļauju skaits pieaug, to izsniegšana regulāriem pārvadājumiem ir kļuvusi par normu. Koncepcija par svēršanu gaitā ir «iestrēgusi». Sabiedrības attieksme.

12

13 Ceļu finansēšana Nav stabilas, prognozējamas finansēšanas.
Neviens plāns vai programma, izņemot ES fondu apgūšanu, netiek izpildīts. Pamatoti nozares situācijas raksturojumi un resursu pieprasījumi caur «Jaunām politikām» tiek «norakti». FM paziņojumi, ka g. ES naudas ceļiem vairs nebūs, nozarei nav skaidri - būs darbu samazināšana vai valsts budžets to kompensēs?

14

15

16 Ierēdņu izpratne un politisks atbalsts ceļiem
Ierēdņi situāciju apzinās, taču redzot politiskās gribas trūkumu - iniciatīvas neizrāda - veģetē. Partiju parakstītie priekšvēlēšanu solījumi atjaunot ACF - “kaķiem zem astēm”. Frakcijas Saeimā par tiem brīnās un nedara nekā. Nevienai citai nozarei Latvijā nav tik absurda situācija kā ceļiem: vislielākie budžeta ieņēmumi un zaudējumi un visniecīgākais finansējums.

17

18 Ko darīt? LCB aicina mūsu ministru tūlīt sākt aktīvas darbības, lai nākošajā g. plānošanas periodā arī autoceļiem būtu pieejams ES finansējums. LCB aicina mūsu ministru kritiski novērtēt pirms 20 gadiem radīto Latvijas ceļu būvniecības, ekspluatācijas un finansēšanas sistēmu, pasludināt šīs sistēmas sakārtošanu par SM prioritāti un to izdarīt. Apsolam nākt palīgos.

19 Paldies par uzmanību! Biedrības “Latvijas Ceļu būvētājs”
valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš Brīvības gatve 202, Rīga


Lejuplādēt ppt "Sistēmisks- -tāds, kura pamatā ir sistēma, saistītu daļu veselums ."

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma