Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

ŽĒLASTĪBA UN TAISNĪBA PSALMOS UN SAKĀMVĀRDOS

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "ŽĒLASTĪBA UN TAISNĪBA PSALMOS UN SAKĀMVĀRDOS"— Prezentācijas transkripts:

1 ŽĒLASTĪBA UN TAISNĪBA PSALMOS UN SAKĀMVĀRDOS
4. tēma 24. jūlijā, 2019 Visas rakstuvietas citētas no 1877.g.t. Bībeles

2 Psalmi un Sakamvārdi ir divas grāmatas, kuras īpaši centrētas uz dzīves izaicinājumiem, ar kuriem jāsastopas Dievam uztucīgajiem dzīvojot pasaulē. Abas grāmatas piedāvā Dieva ieskatu par pilnīgu sabiedrību un Viņa īpašajām rūpēm par trūcīgajiem un apspiestajiem. Psalmu sauciens pēc palīdzības un Sakamvārdu gudrība ir tā, Dievs pamana ikvienu un iejauksies, lai pasargātu tos, kas tiek ignorēti un izmantoti. Un ja tādas ir Dieva rūpes, tādām vajadzētu būt arī mūsu rūpēm. Ps 9. Cerība tiesas spriedumā Ps 82. Taisnīgs spriedums Ps 101. Taisnīgi vadoņi Ps 146. Žēlsirdīgs Dievs Sakamvārdi. Žēlastība un taisnība

3 CERĪBA TIESAS DIENĀ Ps 9 “Jo tas nabags mūžam netaps aizmirsts, un to bēdu ļaužu cerība mūžam neies bojā.” (Ps 9:19) Netaisnība šajā grēka pilnajā pasaulē nes ciešanas. Tās daudzkārt noved pie nabadzības un izstumtības. Dievs ir «stiprs patvērums prikš tā nabaga" (Ps 9:10) un stipris patvērums tiem, kam bēdas. Pāri visam, mums ir cerība, ka Dievs reiz piepildīs taisnību: «Un Viņš pats tiesās to pasauli ar taisnību, un tiesās tos ļaudis ar patiesību". (Ps 9:9). Tie, kas šobrīd pasaulē piedzīvo netaisnību, var būt pilnīgi pārliecināti, ka tuvojas taisnīga tiesa. Tajā brīdī, vienīgais taisnīgais un patiesais Tiesnesis dos katram cilvēkam tā atalgojumu vai sodu.

4 SPRIEŽOT PĒC TAISNĪBAS
Ps 82 “Izglābiet to nabagu, un kam bēdas ir, izraujiet viņu no tā bezdievīgā rokas.” (Ps 82:4) Dievs iecēla taisnīgus likumus, kas nosodīja apspiešanu un nevienlīdzību. Viņš ir Augstākais Tiesnesis, un viņš deleģēja tiesas pienākumus cilvēkiem, kuriem būtu jāspriež pēc Viņa taisnīguma. Viņš nosauca tos par «dieviem" (1.p., 6.p.). Ja tie neiestājas «par nabadzīgajiem un trūkumcietējiem, un neizglābj viņus no bezdievju rokas..." (4.p.), tie nerīkojas pēc taisnības. Tas noved pie sociālas netaisnības, un Dievs pieprasīs paskaidrojumus (7p). Mēs varbūt cietīsim no netaisnīga tiesas sprieduma, bet mēs varam vērsties pie Visaugstākā Tiesneša pēc taisnības (8p).

5 TAISNĪGI VADOŅI Ps 101 “Manas acis rauga uz tiem uzticīgiem virs zemes, ka tie pie manis paliek; kas taisnu ceļu staigā, tas man būs kalps.” (Ps 101:6) Vai valsts vadītāji ir atbildīgi par taisnīgumu valstī? Dāvids saprata kāda ietekme ir netaisnīgai un kaprīzai valsts vadītāju uzvedībai (Sauls un viņa padomnieki). Kad viņš tapa kronēts, viņš apņēma sevi ar cēliem cilvēkiem un atstūma lepnību un tos, kas mīlēja melus, krāpšanos un jebkādu nekrietnību (5p, 7p, 8p). Taisnīgums un žēlastība ir īpaši svarīgs labiem līderiem: «Uz ļaunām lietām es nelūkošu, grēka darbu es ienīstu, ka tas pie manim nebūs." (3p)

6 ŽĒLSIRDĪGS DIEVS Ps 146 “Svētīgs ir tas, kam par palīgu ir tas stiprais Jēkaba Dievs, un kam cerība stāv uz to Kungu, savu Dievu.” (Ps 146:5) Ps 146:6-9 rosina mūs pagodināt Dievu Radītāju, un uzticēties Viņam, jo… Viņš vienmēr runā patiesību Viņš tur taisnu tiesu pār apspiestajiem Viņš paēdina izsalkušos Viņš atbrīvo ieslodzītos Viņš atgriež redzi aklajiem Viņš pieceļ noliekušos Viņš mīl taisnīgos Viņš rūpējas par svešiniekiem Viņš rūpējas par bāreņiem un atraitnēm Viņš izmaina bezdievīgo plānus Vislabākais veids kā pagodināt Dievu un rīkoties tā, kā Viņš darītu, cik vien ir mūsu spēkos.

7 “Kā Daba parāda savu atzinību Radītājam darot visu iespējamo, lai atklātu Dieva radītās dabas skaistumu un pārstāvētu Dieva pilnību, līdzīgi arī cilvēkiem vajadzētu censties šajā sfērā pārstāvēt Dievu, ļaujot Viņam caur tiem piepildīt taisnīguma mērķi, žēlastību un labestību.” E.G.W. (Child Guidance, cp. 7, p. 54)

8 Žēlastība un taisnīgums
Sakamvārdi Gudrs padoms mūsu dzīvei caur sakamvārdiem: Neesi nolaidīgs, vai arī tu paliksi par nabagu 10:4 Pārvaldi savu īpašumu ar gudrību, lai arī tev nepieder daudz 13:23 Esi patiess liecinieks. Esi godīgs. 14:5, 25 Neapspied trūcīgos, iežēlojies par tiem. 14:31 Esi priecīgs par to, kas tev pieder un kas tev ir. 15:15-16 Neiegūsti peļņu vai labumu negodīgā veidā. 16:8 Vienmēr un visos darījumos esi taisnīgs. 16:11-13 Neattaisno ļaunumu. Nepazudini taisnīgu cilvēku. 17:15 Dodot trūkumcietējiem, tu patiesībā dod Dievam. 19:17 Neaplaupi trūcīgos un neapspied grūtībās esošo. Dievs tos aizstāv. 22:22-23 Bīsties Dievu. Neesi bargs. Atstum mantkāri. 28:14-16 Neatstājies no Dieva, vienalga cik bagāts, vai nabadzīgs tu esi. 30:7-9

9 E.G.W. (Testimonies for the Church, vol. 2, cp. 2, p. 25)
“Katra taisnīga rīcība, žēlastība un labsirdība atbalsojas debesīs kā melodija. Tēvs no sava troņa uzlūko tos, kas dara žēlastības darbus un svētī tos ar savām visdārgākajām bagātībām. ‘Un tie būs mana tauta, tā Kunga svēti ļaudis, tai dienā, kad es tos pārvērtīšu par dārgakmeņiem.’ Katrs žēlstības darbs pret nabadzīgajiem, trūkumcietējiem, ir kā tāds, ko mēs būtu darījuši Jēzum. Kad jūs palīdziet nabadzīgajiem, jūtiem līdzi nomocītajiem un apsiestajiem, palīdziet bārenim, jūsu attiecības ar Jēzu paliek tuvākas un dziļākas.” E.G.W. (Testimonies for the Church, vol. 2, cp. 2, p. 25)


Lejuplādēt ppt "ŽĒLASTĪBA UN TAISNĪBA PSALMOS UN SAKĀMVĀRDOS"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma