Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Modulis: telpu un vides sagatavošana viesu uzņemšanai

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Modulis: telpu un vides sagatavošana viesu uzņemšanai"— Prezentācijas transkripts:

1 Modulis: telpu un vides sagatavošana viesu uzņemšanai
Veļas aprūpes cikls viesu izmitināšanas un apkalpošanas mītnēs Vineta Roskoša Laundry Linens

2 Viesmīlības uzņēmumā esošo veļu var iedalīt:
Pamatpakalpojuma veļa: veļa no viesnīcas numuriem (gultas veļa, dvieļi, halāti, aizkari, auduma salvetes, gultas pārklāji, WC paklāji, u.c.); Papildpakalpojumu veļa veļa no restorāna (galdauti, salvetes, dvieļi, u.c.), maksas pakalpojumu sniedzēju veļa (saloni, SPA, frizētavas, u.c.); darbinieku formas; viesu veļa.

3

4

5

6

7

8 Veļas aprūpe viesnīcā pēc norises vietas:
mazgā viesnīcā (ja ir iespējas un ierīkota veļas mazgātuve, veļa pieder viesnīcai); veļu īrē, līdz ar to veļu kopj tās īpašnieks (līgmattiecības/ iepirkts pakalpojums). nodod mazgāt citam specializētam uzņēmumam (veļa pieder viesnīcai (līgmattiecības/ iepirkts pakalpojums). mix

9 mix Viesu veļas mopšana- pašapkalpošanās 1. Primus 2. Iepirkts pak.
Uzņēmumi

10 Uzdevums pa grupām! Izskaidrojiet kolēģiem kā saprotiet konkrēto veļas plūsmas nosacījumu. Kā tas notiek, ko tas nozīmē Kā nosacījumu ievērot- kas jādara, kuri darbinieki iesaistīti, kuri dienesti sadarbojās. Kādi pastāv riski, ja pastāv....

11 Veļas plūsma: tīrās un netīrās veļas ceļi nedrīkst krustoties;
tīrās veļas saņemšana un nogādāšana noliktavās( pa dienestiem, stāviem, cits); tīrās veļas pielietošana; netīrās veļas savākšana un nogāde; šķirošana pa vienībām; tīrās un netīrās veļas uzglabāšana. Veļas aprite h veļas mazgātuvē.

12 Veļas dokumentācija un uzskaite;
obligāti jāveic uzskaite (netīrās un tīrās veļas apgrozījums dienā); norakstītās un jaunās veļas uzskaite; tīrās veļas noliktavas inventarizācija (2 x gadā); viesu veļas mazgāšanas reģistrācijas grāmata (viesa numurs, veļa pa vienībām ar aprakstu); ķīmiskās tīrītavas pavadzīmes; Līgumi, akti par bojājumiem, u.c.

13 Veļas aprūpes posmi: Vai variet izdomāt kādi ir veļas kopšanas jeb aprūpes posmi?

14 Veļas aprūpes posmi: Kvalitātes kontrole!!! 1. šķirošana;
2. mērcēšana; 3. mazgāšana; 4. skalošana; 5. sausināšana; 6. žāvēšana; 7. gludināšana (ja nepieciešams ari cietināšana ) 8. locīšana; 9. glabāšana. Kvalitātes kontrole!!!

15 Pirms veļas aprūpes ir nepieciešama netīrās veļas savākšana
Kad? Kurš? Kā? Noliktavas, šahtas, lifti

16 Netīrās veļas savākšana, nogāde uz veļas māju

17 Veļas sagatavošana-šķirošana
Labā/ kreisā puse Jāizņem no apģērba kabatām visu saturu. Ar sukas palīdzību attīriet kabatas un izgriežat no smiltīm un cietām daļiņām. Veļas šķirošana Pēc krāsām. Krāsaina veļa var izbalēt. Tādēļ krāsu veļu vajag mazgāt atsevišķi. Pēc netīrības pakāpēm Pēc mazgāšanas īpatnībām Pēc veļas piederības

18

19 Uzdevums! Sašķirot doto netīro veļu pēc mazgāšanas īpatnībām

20 Šķiedras veidi dabiskās šķiedras (iegūtas tieši no daba)
Augu šķiedra: kokvilna, kaņepes, lins. Dzīvnieku šķiedras: mati, piemēram, vilna, ņemti no dzīvniekiem. Zīds. sintētiskās šķiedras (izgatavotas, izmantojot ķīmisku apstrādi un stieples injekciju) Piemēram: akrils, poliesteris, neilons utt.

21

22 Mērcēšana (Priekšmazgāšana)
Veļas mērcēšana ir labs veids, kā panākt, ka traipi un netīrumi uzbriest un vieglāk atdalās no auduma. Ja veļa ir savalkāta un ar traipiem, tad mērcēšana nāks par labu.

23 Mērcēšana Taču, mērcējot veļu, jāzina, ka nemērcē dienām! Pietiek ar dažām stundām vai augstākais vienu nakti, ja praktizē vakarā veļu iemērkt un nākamajā dienā mazgāt. Ilgi ūdenī noturēta veļa sāk nelabi ost un var sapūt. veļas mērcēšanas pulveri Fermenta, Oxi un citu. Noņem proteīna traipus (asins, piens, kakao, sviedri, utt) no lina, kokvilnas, sintētisko un jaukta tipa audumiem.

24 Mazgāšana Apskatiet rokasgrāmatu: jūs iepazināties ar lietošanas instrukcijām pirms jūs pirmoreiz sākāt lietot veļas mašīnu. Izvēlieties pareizos uzstādījumus: Tagad daudzām veļas mašīnām ir īpašs uzstādījums gandrīz katrai iespējamai veļas mazgāšanas situācijai.

25 Mazgāšana

26 Simboli apģērbu kopšanai
Apģērbu ražotājs un tirgotājs marķējumā uz katra apģērba etiķetes norāda informāciju par to, kādā veidā apģērbs visdrošāk un pareizāk tīrāms, kā arī nepieciešamo brīdinājuma informāciju, piemēram, vai kāda no kopšanas metodēm - mazgāšana, balināšana, žāvēšana, gludināšana vai ķīmiskā tīrīšana - varētu kaitēt apģērbam vai citām drēbēm, kas tiek tīrītas kopā. Apģērba marķējumā jābūt norādītam tekstilšķiedru sastāvam - vai izstrādājums ir izgatavots no vilnas, kokvilnas vai kāda mākslīga vai sintētiska materiāla. Šie simboli lietojami kā rekomendācija, nevis kvalitātes garantija un norāda maksimāli pieļaujamo apģērba kopšanu, lai apģērbu neglābjami nesabojātu.

27 Simboli apģērbu kopšanai

28

29 Katrs simbols norāda maksimālo mazgāšanas temperatūru

30 Balināšana

31 Ķīmiskā tīrīšana

32 Žāvēšana

33 Žāvēšana

34 Žāvēšana

35

36 Gludināšana

37 Locīšana Locīt vai nelocīt vai izkarināt uz drēbju pakaramā
Pareizi locīt!- gultas veļa, restorāna veļa- galdauti, u.c. Viesu veļas -apģerbu locīšana!

38 Glabāšana Plauktos koplietošanas vai dienestu noliktavās. Locīta vai izkāta/ fasēt vai nē. Seko veļas apritei, lai veļa nedzeltētu,

39 Veļas piesārņojums Izvēloties mazgāšanas ciklu ir jāizvērtē veļas piesārņojuma pakāpe: Viegls Vidējs piesārņojums Spēcīgs

40 Viegls piesārņojums Plankumus ieteicams noraidīt ar speciāliem līdzekļiem vai veikt to iepriekšēju apstrādāšanu, kamēr tie vēl svaigi. Sākumā plankumu nepieciešams samitrināt ar salveti, kas ir saslapināta mazgājošajā šķīdumā. Uz veļas nemanāmi nedz piesārņojumu, nedz plankumi. Viņam tikai ir nepatīkama smarža. (Gultu veļa, dvieļi viesiem, kuri bija lietošanā vienas dienas laikā.)

41 Vidējs piesārņojums un (vai) nedaudz aptraipīts
Parasti ir kāds neliels izteikts traips vietām, nepatīkams aromāts: (Dvieļi rokām, gultu veļa, kas bijusi lietošanā vairākas dienas.) (Galdauti, salvetes, u.c.) 

42 Spēcīgs piesārņojums Manāmi piesārņojumi un (vai) izteikti plankumi.
(dvieļi, kas bija lietošanā nedēļas laikā, salvetes. Darba apģērbs, speciālais apģērbs.)

43 Tipiskākie plankumi: Ādu tauki, barības eļļas, mērces, kuras ir minerālas eļļas, vasks (plankumi kuri satur tauku/eļļu). tēja, kafija, sarkanvīns, augļu un sakņu sulas (izbalināmie plankumi). Asinis, olas, piens, cietinātājs (plankumi kuri satur olbaltumu/ogļhidrātu). Sodrēji, zeme, smilts (pigmentu plankumi). U.c. Izstrādājumi ar olbaltumu piesārņojumiem nedrīkst mazgāt karstā ūdenī - piesārņojumi  tiek uz auduma un paliek audumā uz visiem laikiem!

44 Viesu veļas aprūpe: nepieciešams pakalpojums, bet ne obligāts;
ja pašiem sava mazgātava, to veic veļas aprūpes darbinieks; ķīmisko apģērbu tīrīšanu nevar veikt paši / parsti ir iepirkts pakalpojums; var slēgt līgumu ar citu veļas mazgātavu; izstrādā savus pakalpojuma izcenojumus; viesu informēšana par pakalpojumu (numuros cenu lapas un izpildes termiņi,veļas maisi); viesnīcas dienestu sadarbība viesu veļas aprūpē.

45 Veļas mazgāšana un gludināšana «Hotelstars Union»

46 Veļas mazgātuves ierīkošana

47 Ierīkojot savu veļas mazgātavu, jāzina:
maksimālais veļas daudzums kilogramos, ko paredzēts kopt vienā dienā vidēji (numuros, restorānā, bārā...); cik un kādas iekārtas pirkt – mājsaimniecības vai profesionālās (produkcijas daudzums, audumu veidi, elektrības un ūdens patēriņš, vaļas mazgāšana kopā vai atsevišķi pa dienestiem);

48 Ierīkojot savu veļas mazgātavu, jāzina:
cik telpas nepieciešamas vai kādas ir reālās iespējas (aprīkojums, noliktavas, darba telpas, platība); aprēķināt izmaksas (audumu, tehnikas, ķīmijas pareiza izvēle, darbaspēks, u.c.). Visiem veļas kopšanas posmiem nepieciešamasi aprīkojums

49 VM darba organizācija:

50

51 VM iekārtojums: mazgājamo telpu atdalīt no darba telpas;
uniformu statīvi; veļas galds šķirošanai, locīšanai; Veļas grozi tās pārvietošanai, svari; gludināmais stūris, veļas labošanas iespējas; veļas noliktavā atklāti plaukti, ieteicams metāla; mazgātavā veļu nedrīkst glabāt ilgāk par 24 h; rakstāmgalds dokumentācijai; informācijas dēlis instrukcijām. Tīrās un netīrās veļas plūsma nekrustojās! U.c.

52 Profesionālā tehnika veļas mazgājamās mašīnas ar ielādi 5-32 kg. (Salīdzinot vienas programmas ilgumu sadzīves un profesionālajai mašīnai, jāatzīmē, ka otrā mazgāšanu veic divas reizes ātrāk un savā darba mūžā izmazgās par 70% vairāk veļas, nekā sadzīves mašīna. žāvētāji ar ielādi 6-30 kg; veļas gludināmie ruļļi - darba virsmas platums no cm. ( Gludināmais rullis noslēdz veļas apstrādes ciklu Iekārtai, kuras darba virsmas platums ir 85 cm ir ideāls risinājums, ja nepieciešams apstrādāt 14 kg veļas dienā. Neskatoties uz nelielajiem izmēriem, tiek sasniegta pieņemama darba jauda un labs gludināšanas rezultāts. Gludināmie dēļi un gludekļi Tvaika gludināmās iekārtas apģērbam

53 Kāds ir lietotāja ieguvums skaitļos
Kāds ir lietotāja ieguvums skaitļos? Iztērējot aptuveni 3000Ls par komplektu (1 veļas mašīnu  (6 kg ielāde), žāvētāju (6 kg ielāde) un veļas rulli) Jūs varēsiet apstrādāt vairāk nekā 75 tonnu veļas. Netiešie (amortizētie) izdevumi uz 1 kg - 4 santīmi.

54 Profesionālais aprīkojums
Netīrās veļas glabāšanas tvertnes ar vāku Veļas maisi Tīrās veļas glabāšanas plaukti Veļas pārvietošanas konteineri Veļas mazgāšanas, balināšanas, mīkstināšanas līdzekļi. Traipu tīrīšanas līdzekļi.

55 Veļas mazgājamās mašīnas
Ar augstiem centrfūgas apgriezieniem ( min) Ar zemiem centrfūgas apgriezieniem( min) Higēniskās barjertipa veļas mašīnas

56 Veļas žāvētāji Veļas daudzums no 8-20kg. Kompjūtervadība Brīvi stāvoša

57 Veļas gludināmie ruļļi
Veļas apstrādes daudzums kg./h Brīvi stāvoša Ruļļa garums-~250mm

58 Profesionālie veļas pulveri
Iepakojums- ~ kg. Iespējas: Kvalitatīvs universāls veļas pulveris Nesatur fosfātus, speciāli domāts apģērbu tīrītavām un publiskajām veļas mazgātavām. Sārmains veļas pulveris, satur enzīmus. Ieteicams restorānu veļai. Laba netīrumu šķīdināšanas spēja, balināšanas efekts. Piemērots restorānu veļai. Kvalitatīvs, augsti koncentrēts veļas pulveris krāsainajai un delikātai veļai. Pulveris izstrādājumiem ar tauku un proteīna traipiem, satur enzīmus. Lietojams virtuves veļām. Sārmains veļas pulveris darba apģērbiem ar sintētisko eļļu traipiem. Koncentrēts un ziepes saturošs, ļoti rentabls mazgāšanas līdzeklis. Iedarbojas dezinficējoši. Labi iztīra grūti iztīrāmus traipus. Piemērots saudzīgai un intensīvai balto un krāsaino tekstiliju mazgāšanai. Optiskie balinātāji piešķir kokvilnas un polistera audumiem briljanta baltu mirdzumu, nebojājot audumu. Piemērots lietošanai gandrīz visu tipu veļas mazgājamās mašīnās.

59 Veļas mazg. līdzekļus iedala:
Pulveri Šķidrie mazgājamie līdzekļi Tabletes Veļas mīkstinātāji

60 Pulveri Tradicionālākais veļas mazgājamā līdzekļa veids ir pulveris. Neuzmanīgi ar to rīkojoties, tas put, kā rezultātā var izraisīt alerģijas. Lai būtu lielāka masa, daudziem pulveriem pievieno pildvielas, kuras rada sajūtu, ka iegādāts vairāk preces. Labāk izvēlēties pulveri, kuru vajag salīdzinoši maz. Ar 2 kg kompaktā pulvera var izmazgāt tikpat daudz veļas kā ar 3 kg parastā pulvera. Par to, ka pakā ir kompaktais pulveris, liecina tādi uzraksti kā compact, micro, ultra vai supra.

61 Šķidrie mazgājamie līdzekļi
Šķidrie mazgājamie līdzekļi, atšķirībā no pulveriem, neput. Tas ir īpaši svarīgi cilvēkiem, kam rodas spēcīgas alerģiskas izpausmes. Atšķirībā no veļas pulveriem un tabletēm, šķidro mazgājamo līdzekli pirms mazgāšanas var liet tieši uz traipiem. Pēdējā laikā šķidrie mazgāšanas līdzekļi kļūst pieprasītāki. Tomēr, šķidro mazgājamo līdzekļu sliktā īpašība ir tā, ka nereti tiem pievieno biocīdus, lai tos stabilizētu. Biocīdi ir kaitīgi videi.

62 Tabletes Tabletes pēc to efektivitātes ir līdzīgas veļas pulveriem. Ražotāji uzskata, ka patērētājiem ir grūti izvēlēties pareizo veļas pulveru dozēšanu un tabletes šo darbu atvieglo. Lielāko daļu tablešu ievieto uzreiz tvertnē kopā ar veļu. Dozēšana ir atkarīga no tablešu markas, kā arī no tā, vai jūs tīrīsiet lielus traipus vai tikai atsvaidzināsiet veļu. Parasti vienai mazgāšanas reizei lieto 1-3 tabletes. Cietā ūdenī jālieto vairāk tablešu.

63 Roka aizsardzībai un higiēnai
Ādas aizsardzība + attīrīšana + kopšana, tie ir trīs ”vaļi” kuri nodrošina optimālu ādas saudzēšanu ikdienā saskaroties ar agresīviem materiāliem.

64 Traipu tīrīšana Mīksto segumu tīrīšanas līdzekļi RESPEX
Īpašs, smidzināms koncentrāts, kas atsvaidzina paklāju krāsu un neļauj piesaistīties jauniem netīrumiem.  Mazputojoši tenzīdi, tīra pamatīgi, bet nebojā materiālu. Polimēri ilgi pasargā no netīrumu uzkrāšanās. Piemērots visu ūdens izturīgu grīdas segumu, paklāju un mēbeļu apšuvumu, kam noturīga krāsa, tīrīšanai. Šķaidāms 1:10. Pēc līdzekļa izžūšanas materiāls jāapstrādā ar putekļu sūcēju, lai materiāls tiktu "izķemmēts". STEINREMOVER L Traipu un košļājamo gumiju tīrītājs. Iztīra arī eļļas, tauku, vaska, sviesta, krēmu, kurpju smēru, darvas, asfalta u.c. traipus. Pielieto tīrīšanai ar rokām no krāsainiem, sintētiskiem audumiem un dabīgām šķiedrām un auduma grīdu segumu iepriekš tīrīšanai vai pēcmazgāšanai. STEINREMOVER W Iztīra ūdenī šķīstošus traipus, piem., alkohola, kolas, limonādes, augļu sulas, piena, olas, urīna u.c. traipus. Pielieto tīrīšanai ar rokām no krāsainiem, sintētiskiem audumiem un dabīgām šķiedrām un auduma grīdu segumu iepriekš tīrīšanai vai pēcmazgāšanai. CARPET CLEAN  Iztīra sulas, kafijas, vīna u.tml. traipus. Lieliski puto un ar patīkamu aromātu. TISCH FIT Apavu švīku, marķieru, flomāsteru atstāto traipu tīrīšanas līdzeklis.

65 MANTZINS VEĻAS SAIMNIECĪBĀ
Galvenie amata pienākumi veļas pieņemšana, šķirošana veļas komplektēšana un izsniegšana uzņemties materiālo atbildību Prasības pretendentiem vidējā izglītība vēlama darba pieredze līdzīgajā jomā labas komunikācijas spējas un prasme strādāt komandā precizitāte un augsta atbildības sajūta valodu zināšanas (latviešu, krievu – brīvi) Piedāvājam atbildīgu un dinamisku darbu, iespēju paust iniciatīvu un dot ieguldījumu uzņēmuma attīstībā  un komandas veidošanā stabilu atalgojumu un sociālās garantijas bezmaksas ārstēšanos slimnīcas darbiniekam un viņa pirmās pakāpes radiniekiem profesionālas izaugsmes iespējas un draudzīgu kolektīvu

66 Mazgājamo līdzekļu ķīmiskais sastāvs
                                                                                                                                                       Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca ir dibināta gadā un lepojas ar savu ilggadīgo vēsturi un tradīcijām. Apgūstot modernākās tehnoloģijas, sekojot jaunākajām tendencēm un pakalpojuma kvalitātes prasībām, slimnīca ir kļuvusi par lielāko un modernāko ārstniecības iestādi Latvijā, kura šobrīd nodarbina ap 3000 darbinieku. Mūsu panākumu garants ir profesionāli un motivēti darbinieki. VSIA «Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca» aicina darbā MANTZINI VEĻAS SAIMNIECĪBĀ Galvenie amata pienākumi veļas pieņemšana, šķirošana veļas komplektēšana un izsniegšana uzņemties materiālo atbildību Prasības pretendentiem vidējā izglītība vēlama darba pieredze līdzīgajā jomā labas komunikācijas spējas un prasme strādāt komandā precizitāte un augsta atbildības sajūta valodu zināšanas (latviešu, krievu – brīvi) Piedāvājam atbildīgu un dinamisku darbu, iespēju paust iniciatīvu un dot ieguldījumu uzņēmuma attīstībā  un komandas veidošanā stabilu atalgojumu un sociālās garantijas bezmaksas ārstēšanos slimnīcas darbiniekam un viņa pirmās pakāpes radiniekiem profesionālas izaugsmes iespējas un draudzīgu kolektīvu Gaidām Jūs personīgi slimnīcas Personāla vadības departamentā Rīgā, Pilsoņu ielā 13 (6. korpuss 2. stāvs, 2. kab.) vai Pieteikumu un CV lūdzam sūtīt pa pastu uzņēmuma Personāla vadības departamentam, Rīgā, Pilsoņu ielā 13, LV-1002 vai e-pastu: vai faksu: Mazgājamo līdzekļu ķīmiskais sastāvs Mazgājamais līdzeklis satur vairāk nekā 10 ķīmisku vielu grupas. Galvenās no tām ir virsmu aktīvās vielas, kas palīdz tikt vaļā no traipiem, ūdens mīkstinātāji, balinošas vielas, vielas, kas neļauj netīrumiem no jauna pieķerties veļai, smaržvielas u.c.

67 Veļas mīkstinātāji Izvairieties no skalošanas līdzekļiem - tie ir kaitīgi zivīm, mazajiem ūdensdzīvniekiem un aļģēm. Turklāt tieši veļas mīkstinātāji visbiežāk ir vainojami pie alerģisko reakciju parādīšanās.

68 Veļas mīkstinātāji To vietā pamēģiniet etiķi. Etiķis nevar novērst statisko elektrouzlādēšanos, bet noņem no drēbēm kaļķi, un tādējādi tās kļūst mīkstākas. Dāņu vides aizsardzības organizācijas iesaka lietot 1 dl neatšķaidītu galda etiķi uz skalošanas trauku. Ja neizmanto skalošanas līdzekļus, apkārtējās vides piesārņojums samazinās līdz pat 40%. Ja gadījumā veļa tiek likta žāvētājā, tad skalošanas līdzeklis ir pilnīgi lieks, jo tā smarža karstumā vienkārši izgaro. Skalošanas līdzekļi attaisno sevi tikai statiskās elektrouzlādēšanās noņemšanai, un tas attiecas tikai uz sintētiskiem izstrādājumiem, tādiem kā viskoze, acetāts, akrils, neilons vai poliesters. Uz kokvilnu skalošanas līdzekļi drīzāk atstāj negatīvu iespaidu, jo pazeminās tās uzsūkšanās spēja.

69

70

71

72


Lejuplādēt ppt "Modulis: telpu un vides sagatavošana viesu uzņemšanai"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma