Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Energoefektivitātes veicināšana

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Energoefektivitātes veicināšana"— Prezentācijas transkripts:

1 Energoefektivitātes veicināšana
Latvijā

2 Likumprojekts «Energoefektivitātes likums»
Likuma mērķis ir: izmaksu efektīva energoefektivitātes paaugstināšana enerģijas ražošanā, pārvadē, sadalē un galapatēriņā; energopakalpojumu un energopakalpojumu tirgus attīstība; valsts parauga lomas stiprināšana energoefektivitātes jomā. Likums nosaka: valsts energoefektivitātes plānošanas un uzraudzības prasības; enerģijas galapatēriņa efektivitātes paaugstināšanas un energopakalpojumu veicināšanas pasākumus; enerģijas ražošanas, pārvades un sadales efektivitātes nosacījumus; valsts energoefektivitātes pienākuma shēmas izveidošanas nosacījumus.

3 Citi likumprojekti Energoefektivitātes direktīvas pārņemšanai I
Likumprojekts „Grozījumi Ēku energoefektivitātes likumā” Grozījumu būtība - nodrošināt, ka centrālās valdības iestādes iegādājas un nomā tikai augsti energoefektīvas ēkas. Likumprojekts „Grozījumi Enerģētikas likumā” Grozījumu būtība- nodrošināt, lai pēc iespējas agrākā plānošanas stadijā nodrošinātu koģenerācijas un siltumapgādes potenciāla apguves izmaksu un ieguvumu analīzi jaunām un rekonstruējamām iekārtām.

4 Citi likumprojekti Energoefektivitātes direktīvas pārņemšanai II
Likumprojekts „Grozījumi Publisko iepirkumu likumā” ir izskatīts Ministru kabineta komitejā Grozījumu būtība - nosaka pienākumu valsts tiešās pārvaldes iestādēm iegādāties energoefektīvas preces un pakalpojumus, kā arī preču un pakalpojumu energoefektivitātes prasības. Likumprojekts neparedz pašvaldībām pienākumu iegādāties augsti energoefektīvas preces.

5 Citi pasākumi Energoefektivitātes direktīvas ieviešanai
Uzsākts darbs pie obligātajiem ziņojumiem, kurā nepieciešama iesaistīšanās no nozaru puses: Iesniegšanas termiņš Augstas efektivitātes koģenerācijas un efektīvas centralizētās siltumapgādes potenciāla novērtējums. Ja šāds potenciāls tiks konstatēts, tad tiks veikti pasākumi, lai attīstītu efektīvu centralizēto siltumapgādi, augsti efektīvu koģenerāciju un siltuma pārpalikumu apgūšanu. Gāzes un elektroenerģijas infrastruktūras efektivitātes potenciāla novērtējums – īpaši attiecībā uz pārvadi, sadali un mikroģeneratoru piekļuves iespējām. Ikgadējais ziņojums Eiropas Komisijai par virzību uz valsts energoefektivitātes mērķa sasniegšanu.

6 Enerģijas ietaupījumu katalogs
Lai atvieglotu enerģijas ietaupījumu aprēķināšanu Ekonomikas ministrija sadarbībā ar iesaistītām pusēm izstrādā enerģijas ietaupījumu katalogu; Kataloga apgaismojuma un ventilācijas sadaļu sākotnējās versijas ir publicētas Ekonomikas ministrijas mājas lapā: Februārī plānots publicēt kataloga sadaļas: Apkure, Karstais ūdens, Elektroiekārtas. Apgaismojums Apraksts Pirms Pēc Enerģijas ietaupījums gadā Mērvienība Halogēnspuldzes aizvietošana ar LED spuldzi 15W halogēnspuldzes nomaiņa ar LED spuldzi 0-2.5W 15W halogēnspuldze 0-2.5W LED spuldze 12.5 kWh/vienība 20W halogēnspuldzes nomaiņa ar LED spuldzi W. 20W halogēnspuldze 2.51 līdz 4W LED spuldze 16

7 Papildu alternatīvie pasākumi Energoefektivitātes pienākuma shēmas prasību samazināšanai
Pašvaldību energopārvaldības sistēmu ieviešana – lielajām pilsētām obligāti; Brīvprātīgās vienošanās ar nozares asociācijām par energoefektivitātes paaugstināšanu; Obligātie energoauditi lielajos uzņēmumos; Valsts iestādēm ir tiesības izstrādāt un ieviest energoefektivitātes rīcības plānus vai ieviest energopārvaldības sistēmu.

8 Nākamie soļi Energoefektivitātes direktīvas ieviešanā
Alternatīvo pasākumu turpmāka identificēšana un ietaupījumu aprēķināšana; Ministru kabineta noteikumu «Valsts Energoefektivitātes pienākuma shēma» sagatavošana; Tiesiskā ietvara tālāka sagatavošana sadarbībā ar nozari.

9 Energoefektivitātes paaugstināšanas projektu ieviešana
Rezultāti uz 2015.gada janvāri: Projekti - ieviešanā Projekti - pabeigti aktivitāte "Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi" 338 projekts par kopējo summu 80,84 milj.euro (ERAF fin.33,2 milj.euro) 521 projekts par kopējo summu 98,44 milj.euro (ERAF fin.42,3 milj.euro) aktivitāte "Sociālo dzīvojamo māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi" 1 projekts par kopējo summu 0,19 milj.euro (ERAF fin. 0,14 milj.euro) 54 projekts par kopējo summu 8,68 milj.euro (ERAF fin.5,03 milj.euro) aktivitāte „Pasākumi centralizētās siltumapgādes sistēmu efektivitātes paaugstināšanai” 49 projekts par kopējo summu 76,45 milj.euro (KF fin. 25,46 milj.euro) 54 projekts par kopējo summu 121,57 milj.euro (KF fin. 40,72 milj.euro)

10 Plānošanas periods 2014.-2020.gads
Daudzdzīvokļu māju un valsts īpašumā esošo ēku siltumnoturības uzlabošanas pasākumi 247,86 milj. euro Apstrādes rūpniecības ēku siltumnoturības uzlabošanas pasākumi 32,5 milj. euro Pašbvaldības ēku siltumnoturības uzlabošanas pasākumi 31,3 milj. euro Pasākumi centralizētās siltumapgādes sistēmu efektivitātes paaugstināšanai 53,2 milj. euro

11 Atbalsts daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumiem
Programmas mērķis: Energoefektivitātes palielināšana daudzdzīvokļu ēkās; Programmas izstrādes principi: Atbalstīt ekonomiski pamatotus projektus, nodrošinot finansiālus ieguvumus dzīvokļu īpašniekiem; Piesaistīt privātā sektora finansējumu; Piedāvāt alternatīvu projekta finansēšanas avotu gadījumos, ja komercbankas un citi privātā sektora pārstāvji aizdevumus neizsniedz; Maksimizēt nosiltināto ēku skaitu un sasniegto enerģijas ietaupījumu; Samazināt būvniecības riskus.

12 Programmas atbalsta veidi
Privātā finansējuma piesaiste: Privātais sektors (komercbankas, citi privātā sektora pārstāvji) izsniedz aizdevumus projektu īstenošanai un var saņemt garantiju ar valsts galvojumu aizdevumu izsniegšanai Grants līdz 50% no projekta izmaksām AFI aizdevumi: Ja komercbankas nekreditē projektus, aizdevumu izsniedz AFI ar zemu % likmi (aptuveni 2% + EURIBOR) Grants līdz 35% no projekta izmaksām AFI kompetences centrs: Konsultācijas projekta tehniskās dokumentācijas sagatavošanas laikā Energoefektivitātes projektu tehniskās dokumentācijas izvērtēšana, lai pārliecinātos, ka projektu ir iespējams īstenot kvalitatīvi un sasniegt plānoto siltumenerģijas ietaupījumu Pārbaudes projektu īstenošanas laikā

13 Plānotie programmas rezultāti
Nosiltinātas vismaz 1800 mājas (~72 tūkst. dzīvokļi, 3,6 milj. m2); Kopējais siltumenerģijas ietaupījums pēc projektu īstenošanas GWh/gadā; Ietaupīti vismaz 16,2 milj. euro par patērēto siltumenerģiju.

14 Normatīvais regulējums energoefektivitātei būvniecībā
Būvniecības likums ( ) - Visā ekonomiski pamatotajā ekspluatācijas laikā būvei un tās elementiem jāatbilst būtiskām prasībām, tostarp energoefektivitātei; Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 27.novembra noteikumos Nr.495 "Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN "Ēku norobežojošo konstrukciju siltumtehnika" - tika noteiktas stingrākas prasības būvelementu un lineāro termisko tiltu siltuma caurlaidības koeficientu normatīvajām un maksimālajām vērtībām.

15 Valsts īpašumā esošo ēku renovācijas procesa progress
Energoefektivitātes direktīvas prasība: dalībvalsts nodrošina, lai sākot ar 2014.gada 1. janvāri katru gadu atbilstoši minimālajām energoefektivitātes prasībām tiktu renovēti 3% kopējās platības tās centrālās valdības īpašumā esošajās un izmantotajās ēkās; Ekonomikas ministrija ir izveidojusi valdības īpašumā un izmantošanā esošo ēku sarakstu (izmantojamā platība virs 500m2); Plānota ES SF programma «Valsts īpašumā esošo ēku siltumnoturības uzlabošanas pasākumi»; Uz 2015.gada 1.janvāri - Pēc valsts institūciju sniegtās informācijas, jaunas ēkas, kas nodotas ekspluatācijā pēc 2003.gada, nodrošinot atbilstošā LBN prasību izpildi, un iekļautas ikgadējā renovācijas normā, aizstājot tās centrālās valdības ēkas, kas iepriekšējo gadu laikā pārdotas, nojauktas vai izņemtas no ekspluatācijas citu ēku intensīvāka izmantojuma dēļ - 64 ēkas, ar kopējo platību ,9 m2, nodrošinot 5,3 % renovācijas normu no kopējās ēku platības.

16 Jautājumi un komentāri
Paldies!


Lejuplādēt ppt "Energoefektivitātes veicināšana"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma