Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Izcilākās gotikas celtnes Eiropā

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Izcilākās gotikas celtnes Eiropā"— Prezentācijas transkripts:

1 Izcilākās gotikas celtnes Eiropā
Valērija Dorogova

2 SATURS Kas ir gotika? Gotikas iedalījums Gotikas elementi un pazīmes
Gotika arhitektūrā Salīdzini... Gotikas stils Latvijā Rīgas Svētā Pētera evaņģēliski luteriskā baznīca Gotika Latvijā… Eiropas izcilākās, pazīstamās celtnes... Parīzes Dievmātes katedrāle. Svētā kapela Francijas karaļa pilī. Milānas Doms Reimsas Dievmātes katedrāle. Ķelnes katedrāle Ulmas baznīca Šartras Dievmātes katedrāle Vestminsteras abatija Miras pils Izmantotā literatūra

3 Kas ir gotika? Par gotiku sākotnēji dēvēja visu viduslaiku stilu sistēmu. Gotika ir tēlotājmākslas un arhitektūras stils, kas aizsākās Krusta karu laikā aptuveni 12. gs. vidū Francijā. Tā rašanos ietekmējis islāma mākslas greznums, vieglums un graciozitāte, tādēļ agrākā romānikas stila smagnējība sāka šķist pārāk drūma un nomācoša. Gotika savu pilnību sasniedza sakrālās arhitektūras celtnēs, it īpaši pilsētu katedrālēs.

4 Gotikas iedalījums... Gotiku tradicionāli iedala trīs posmos - agrā,
dižgotika, vēlā jeb t.s. liesmojošajā gotika. 18. gadsimta vidū sākās gotiskā stila atdzimšana (neogotika), tā attīstījās 19. gs. un turpinājās arī 20. gs. galvenokārt baznīcu un augstskolu arhitektūrā.

5 Gotikas elementi un pazīmes...
Gotiskā stila celtnēm raksturīga graciozitāte, izteikta ēkas vertikālā uzbūve. Ribu spriešļi, Smailais loks (1) Plānas sienas ar lielām vitrāžām logos. Atbalstu arka Ārējās pusarkas jeb arkbutāni (2) Vertikālie izvirzījumi jeb kontroforsi (3). Krusta velves (4)

6 Gotika arhitektūrā...

7 Salīdzini... Gotiskā arhitektūra pamatos attīstījās, izejot no romānikas stila, taču galarezultāts bija pārsteidzoši atšķirīgs. Celtni vairs neveidoja stereometrisko apjomu summa, tā gotikā ieguva telpiski nedalāmu vienotību...

8 Gotikas stils Latvijā Latvijā ir diez gan daudz gotikas stila celtņu.
Vietējie arhitekti ietekmējās ar gotikas stilu no Ziemeļvācijas. Latvijā gotika ienāca jau ar pirmo mūra celtni – Ikšķiles baznīcu. Gotikas stilā ir uzceltas visas senākās Latvijas viduslaiku mūra baznīcas un pilis

9 Rīgas Svētā Pētera evaņģēliski luteriskā baznīca
Lielākā gotiskā celtne Latvijā. Vidusjoma augstums sasniedz 30,4 m. Atrodas Vecrīgā, Reformācijas laukumā. Līdz gadam tas bija Romas Katoļu baznīcas dievnams. Bet g. bija Rīgas luterāņu Sv. Pētera vācu draudzes dievnams. Kopš gada Pētera baznīca ir Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīcas Rīgas Sv. Pētera draudzes luterāņu dievnams.

10 Gotika Latvijā... Ikšķiles viduslaiku baznīca un pils (1185),
Rīgas domkapitula klostera zāle (1215), Cēsu Svētā Jāņa baznīca (1283), Valmieras Svētā Sīmaņa baznīca (1283), Burtnieku Svētās Marijas baznīca (1283), Rīgas Svētā Pētera baznīca, Rīgas Svētā Jāņa baznīca (1483–1491), Siguldas viduslaiku pils (1212), Limbažu viduslaiku pils (1223), Lielās ģildes nams (1330), Jaunpils viduslaiku pils (1330), Rīgas pils Velvju zāle pils, Ēdoles viduslaiku pils, Dobeles viduslaiku pils (1335–1339), Cēsu viduslaiku pils (1522).

11 Eiropas izcilākās, pazīstamās celtnes...

12 Parīzes Dievmātes katedrāle, Francija
Ievērojams agrīnās gotiskās arhitektūras paraugs. Parīzes Dievmātes katedrālē esot 8000 sēdvietu un stāvvietu. 2019. gada 15. aprīlī katedrālē izcēlās ugunsgrēks, kurā tā ievērojami cieta.

13 Svētā kapela Francijas karaļa pilī. Parīze, 2018. gads.

14 Milānas Doms, Itālija...

15 Reimsas Dievmātes katedrāle, Fracija...
Katedrāles celtniecība tika sākta gadā, celta pēc Šartras katedrāles parauga. Celta gadā nodegušās katedrāles vietā. Pirmā pasaules kara laikā pamatīgi cietusi, pēc tam notika rekonstrukcijas darbi. 1991. gadā iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

16

17 Ķelnes katedrāle, Vācija.
Romas katoļu baznīcas dievnams Šī katedrāle ir lielākā gotikas baznīca Ziemeļeiropā. Laikā no līdz gadam tā bija augstākā celtne pasaulē. Mūsdienās tas ir populārākais tūrisma objekts Vācijā, to ik dienu apmeklē 20 tūkstoši tūristu.

18 Ulmas baznīca, Vācija Luterāņu baznīca, sākotnēji Romas katoļu baznīca
Sāka celt 14. gs. un netika pabeigta līdz pat 19. gs. Tā ir pasaulē augstākā baznīca un ceturtā augstākā celtne, kas būvēta pirms 20. gadsimta sākuma. Torņa augstums sasniedz 161,5 metrus (aptuveni 4 m augstāk kā otrai augstākajai baznīcai — Ķelnes katedrālei).

19 Šartras Dievmātes katedrāle, Francijā
Vidusslaiku katoļu katedrāle Šartrā Tā tiek uzskatīta par vienu no izcilākajām gotikas katedrālēm Francijā. Iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Galvenā baznīcas būvniecība ilga gadam. Šartras katedrāle ir svētceļojumu mērķis jau kopš 12. gs. beigām, kā arī populārs tūrisma objekts. Baznīca ir 130 metrus gara un 32 metrus plata.

20 Vestminsteras abatija, Lielbritānija
Galvaspilsētā Londonā. Kalpo gan kā nacionālā baznīca, gan kā nacionālais muzejs, un tās sānu ejās var aplūkot kapa plāksnes un pieminekļus, kas uzstādīti par godu Lielbritānijas izcilākajiem pilsoņiem. Abatijā ir notikušas daudzas karalisko laulību ceremonijas.

21 Miras pils, Baltkrievija...
Nav Eiropā, bet viena no lielākām gotikas celtnēm…. Miras pils, Baltkrievija... Nocietināta pils un rezidence, kas atrodas Miras ciemā, Kareļiču rajonā. 2000. gadā ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Būvēta kvadrāta formā, katras sienas garums ir aptuveni 75 m, Tiek uzskatīta par pašu tālāko austrumos esošo gotisko struktūru, kā arī par pašu lielāko gotikas celtni Baltkrievijā, kas ir saglabājusies.

22 ...

23 Izmantotā literatūra...

24 PALDIES PAR UZMANĪBU!


Lejuplādēt ppt "Izcilākās gotikas celtnes Eiropā"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma