ZIVJU PIRMAPSTRĀDE UN PAGATAVOŠANA

Slides:



Advertisements
Līdzīgas prezentācijas
      Sensoro spēju attīstīšana matemātisko pamatpriekšstatu veidošana, matemātika - integrētā pieeja  Konsultācija  Rīgas pirmsskolas izglītības.
Advertisements

Skolas simbolika 10.a klases projekts 2011./2012. m.g.
Lasīšanas prasmju pilnveide
“Rītausmas reidi”.
Eiropas Sociālā fonda projekts „Inovatīva un praksē balstīta pedagogu izglītības ieguve un mentoru profesionālā pilnveide” Vienošanās Nr.2010/0096/1DP/ /09/IPIA/VIAA/001.
Aktualitātes bērnu tiesību aizsardzības jautājumos
Demonstrējumi dārzkopībā g.
Prezentācijas transkripts:

ZIVJU PIRMAPSTRĀDE UN PAGATAVOŠANA

Pārtikā lieto: Foreles Butes Reņģes Asarus Līdakas Lašus Karpas Līņus

Zivis ir viens no galvenajiem pilnvērtgu olbaltumvielu avotiem Atkarībā no zivju sugas un tauku daudzuma zivju gaļā var būt: 7 - 24 % olbaltumvielu 0,2 - 30% tauku. Pēc tauku satura zivis iedala: liesās ( līdz 2% tauku ) vidēji treknās ( 2 - 8%) treknās ( 8 - 30%). Pie liesām zivīm pieder menca, līdaka, zandarts u.c. pie treknām - siļķe, skumbrija, zutis u.c. zivis Zivju gaļa satur ievērojamā daudzumā minerālvielas - kāliju, fosforu, dzelzi, vitamīnus - A un nedaudz B grupas vitamīnus

Zivju tīrīšana Ar gļotām pārklātas zivis (zušus, nēģus, līņus) noberzē ar sāli vai applaucē verdošā ūdenī. Pēc tam gļotas viegli atdalīt

Zivis, kas pārklātas ar zvīņām, liek uz zivju dēļa ar galvu pie labās rokas un asti pie kreisās. Zvīņas nokasa ar asu nazi

Zivju tīrāmais Zvīņas tīra sākot no astes galvas virzienā. Sevišķi rūpīgi nokasa zivs vēdera daļu, jo tā apklāta sīkām, cieši pieguļošām zvīņām

Dēlītis zivju zvīņu tīrīšanai Dēlītim ir spēcīga skava ar asiem zobiem, kas paredzēta zivs astes fiksēšanai; • Notīrītās zvīņas un gļotas uzkrājas renēs dēlīša malās, kuras var viegli iztīrīt; • Dēlītis izgatavots no bambusa koksnes

Zivis tīrot, tās nedrīkst saspiest, jo tad pārspiež žultspūsli un žults piešķir zivju gaļai rūgtu garšu

Pēc zvīņu un gļotu atdalīšanas zivis noskalo tekošā ūdenī

Tad uzšķērž, pārgriežot zivs vēderu līdz anālai spurai, un izņem iekšējos orgānus

Reņģēm un citām mazākām zivtiņām atgriež galvu un kopā ar to izņem iekšējos orgānus, vēdera dobumu atstājot veselu. Butēm izdara slīpu griezienu, lai atdalītu galvu un daļu vēderiņa, un izņem iekšas

Zivju galvām izņem žaunas, jo tajās mitinās dažādi ūdens parazīti

Zivju sadalīšana Mazas zivtiņas (reņģes, asarus u.c.) atstāj nesadalītas - veselas, ar galvu, vai galvu atdala. Vidēja lieluma (līdz 1.5 kg) zivīm nogriež galvu, asti, spuras un sagriež gabaliņos, neizņemot mugurkaula asaku Lielākām zivīm nogriež galvu, asti, spuras un zivi gar mugurkaula asaku pārgriež uz pusēm. Pēc tam katru zivs pusi ar vai bez asakām sadala šķērsām gabaliņos

Zivju vārīšana Vāra garšīgākās un treknākās zivis (lašus, zandartus, foreles, plaužus u.c.) tvaikā vai ūdenī veselas vai sadalītas gabaliņos (150 -200g). Veselas zivis vāra zivju vārāmā katlā, bet zivju gabaliņus lēzenā katliņā, sakārtojot vienā kārtā. Katlā sakārtotas zivis pārlej ar ūdeni, lai tās būtu pārsegtas (veselas zivis ar aukstu ūdeni, zivju gabaliņus - ar verdošu ūdeni). Ūdenim pieliek sāli, pētersīļus, sīpolus, nedaudz piparu un lauru lapas. Zivis vāra uz mazas liesmas 15 - 18 minūtes, līdz gatavas - ādiņa iesprēgājusi, gaļa ir balta un stingra un atdalās no asakām

Zivju sautēšana Zivis sautē veselas vai gabaliņos. Sautējamā katliņā saliktas zivis līdz pusei pārlej ar zivju buljonu vai ūdeni (uz 1 kg zivju 0.3 l ūdens), pieliek sasmalcinātus sīpolus, pētersīļus un sāli. Katliņu cieši nosedz ar vāku un virs plīts vai cepeškrāsnī sautē 15 - 20 minūtes

Zivju gatavošana tvaika katlā Dārzeņi un zivis tvaika katlā būs gatavas dažu minūšu laikā Gatavojot uz tvaika dārzeņi un zivis saglabā savas enerģētiskās vērtības, kā arī vitamīnus, kuri šķīst ūdenī

Zivju cepšana Mazā tauku daudzumā cep dažādas zivis - veselas vai sagrieztas gabaliņos. Zivju gabaliņos 2 - 3 vietās iegriež ādu, lai cepot neliecas Zivis pirms cepšanas pārkaisa ar sāli, apviļā miltos vai iemērc sakultā olā un pēc tam apviļā rīvmaizē. Liek uz pannas sakarsētos taukos, apcep no abām pusēm gaiši brūnas un turpina cept cepeškrāsnī 5 - 10 minūtes

Cepeškrāsnī cep ar dārzeņiem pildītas nelielas zivis vai arī folijā ietītas zivis kopā ar dārzeņiem

Uz grila restītēm cep marinētas zivis, pārslakot ar eļļu, un nemarinētas zivis, pārkaisot ar garšvielām, un iepanētas rīvmaizē. Zivju gabaliņus uz ietaukotām restītēm cep no abām pusēm, līdz tie ir gatavi un ir iecepies restīšu raksts