Sociālās statistikas departamenta direktora vietniece

Slides:



Advertisements
Līdzīgas prezentācijas
      Sensoro spēju attīstīšana matemātisko pamatpriekšstatu veidošana, matemātika - integrētā pieeja  Konsultācija  Rīgas pirmsskolas izglītības.
Advertisements

Skolas simbolika 10.a klases projekts 2011./2012. m.g.
Lasīšanas prasmju pilnveide
“Rītausmas reidi”.
Eiropas Sociālā fonda projekts „Inovatīva un praksē balstīta pedagogu izglītības ieguve un mentoru profesionālā pilnveide” Vienošanās Nr.2010/0096/1DP/ /09/IPIA/VIAA/001.
Aktualitātes bērnu tiesību aizsardzības jautājumos
Demonstrējumi dārzkopībā g.
Prezentācijas transkripts:

Sociālās statistikas departamenta direktora vietniece SOCIĀLĀ STATISTIKA Baiba Zukula Sociālās statistikas departamenta direktora vietniece

Sociālā statistika DEMOGRĀFIJA NODARBINĀTĪBA IZGLĪTĪBA VESELĪBA KULTŪRA SOCIĀLĀ AIZSARDZĪBA IENĀKUMI LABKLĀJĪBA PATĒRIŅŠ LIKUMPĀRKĀPUMI DZIMUMLĪDZTIESĪBA u.c. valsts un tās administratīvo teritoriju sociālās attīstības, demogrāfiskajiem, nodarbinātības un darba samaksas, iedzīvotāju dzīves līmeņa, materiālās labklājības un zinātnes statistikas jautājumiem.

Dati tiek gatavoti atbilstoši nacionālo un starptautisko datu lietotāju prasībām; Daudzās jomās datu sagatavošanu nosaka Eiropas regulu prasības; Tiek izmantota starptautiski saskaņotas definīcijas un metodoloģija; Ikgadējie MK noteikumi par Valsts statistisko informācijas programmu

Datu avoti Mājsaimniecību un personu apsekojumi (t.sk. Tautas skaitīšana); Šobrīd tās ir intervijas klātienē (intervētājs ievada respondenta atbildes datorā klātienē) un pa telefonu – intervētājs zvana respondentam. Uzsākts darbs pie intervijām internetā. Administratīvie dati individuālā līmenī (Iedzīvotāju reģistrs un citi reģistri); Administratīvie dati kopsavilkumu līmenī; Aprēķini.

NODARBINĀTĪBAS STATISTIKA I Darbaspēka apsekojums (Labour Force Survey - LFS) – uzsākts 1995.gada novembrī; Notiek atbilstoši starptautiski apstiprinātai metodoloģijai un Eiropas Savienības Statistikas biroja (Eurostat) rekomendācijām (tiek nodrošināta datu salīdzināmība starptautiskā līmenī) (regulas); Tiek apsekotas privātās mājsaimniecības visā valstī; Izlasveida apsekojums – gandrīz 27 tūkstoši mājokļu (aptaujāti 39 tūkst. personu, tai skaitā 29 tūkst vecumā 15-74 gadi)

NODARBINĀTĪBAS STATISTIKA II Apsekojuma rezultātā tiek gatavoti dati par: Ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem; Nodarbinātajiem iedzīvotājiem; Pašnodarbinātajiem; Darba meklētājiem; Neaktīvajiem iedzīvotājiem u.c. Dati pieejami gan pēc iedzīvotāju dzimuma, vecuma grupas, izglītības līmeņa. Kā arī sadalījumā pa reģioniem

STATISTIKA PAR IENĀKUMIEM UN DZĪVES APSTĀKĻIEM I Apsekojums «Statistika par ienākumiem un dzīves apstākļiem» (EU-SILC) – salīdzināmi dati pieejami sākot ar 2005.gadu (dati par ienākumiem 2004.gadā); Notiek atbilstoši starptautiski apstiprinātai metodoloģijai un Eurostat rekomendācijām (tiek nodrošināta datu salīdzināmība starptautiskā līmenī) (regulas); Tiek apsekotas privātās mājsaimniecības visā valstī – iegūst informāciju gan par visu mājsaimniecību, gan katru personu vecumā 16+) Izlasveida apsekojums – 8,5 tūkstoši mājokļu (12,4 tūkstoši individuālo interviju)

STATISTIKA PAR IENĀKUMIEM UN DZĪVES APSTĀKĻIEM II Apsekojuma rezultātā tiek gatavoti dati par: Mājsaimniecību sastāvu; Mājsaimniecību gada ienākumiem un to sastāvu; Mājokļa apstākļiem; Mājsaimniecību spēju segt dažādas izmaksas (materiālās nenodrošinātības aspekti); veselības stāvokļa pašnovērtējumu un medicīnas pakalpojumu pieejamību; Monetārās nabadzības un ienākumu nevienlīdzības indikatori (nabadzības riska indekss, Džini koeficients u.c.)

IEDZĪVOTĀJU SKAITS UN TĀ IZMAIŅAS I Ikgadējie dati par iedzīvotāju skaitu gada sākumā – sākot ar 2012.gadu, CSP Matemātiskā nodrošinājuma daļas izstrādāta loģistiskās regresijas metode, kurā tiek izmantoti Iedzīvotāju reģistra un citu administratīvo reģistru individuālie dati. Katrai Iedzīvotāju reģistrā reģistrētai personai, kurai dzīvesvieta «de jure» ir Latvija, tiek noteikta «de facto» dzīvesvieta; Dati par starptautisko ilgtermiņa migrāciju – sākot ar 2011.gadu – aprēķins atbilstoši iepriekšminētajai metodei.

Iedzīvotāju skaits 01.01.2014. (atbilstoši CSP novērtējumam un Iedzīvotāju reģistra datiem)

IEDZĪVOTĀJU SKAITS UN TĀ IZMAIŅAS II Publicētā informācija: Iedzīvotāju skaits Latvijā un reģionos, republikas pilsētās pēc dzimuma un vecuma (viengadīgas vecuma grupas); Iedzīvotāji novados – galvenās vecuma grupas; Iedzīvotāji novadu pilsētās un, sākot ar 2015.gadu, pagastos; Latvijas iedzīvotāju etniskais sastāvs, valstiskā piederība, dzimšanas valsts, juridiskā ģimenes stāvokļa u.c.

IEDZĪVOTĀJU SKAITS UN TĀ IZMAIŅAS III Dati par dabisko kustību – dzimstību, mirstību, laulībām – atbilstoši Dzimtsarakstu iestāžu sastādītajiem Civilstāvokļa aktu reģistriem; Rādītāji tiek publicēti pēc dažādām demogrāfiskajām pazīmēm – vecuma, dzimuma, tautības, valstiskās piederības u.c. Rezultatīvie rādītāji – summārais dzimstības koeficients, paredzamais mūža ilgums u.c.

IEDZĪVOTĀJU SKAITS UN TĀ IZMAIŅAS IV Tautas skaitīšana Pēdējā tautas skaitīšana notika 2011.gadā (iedzīvotāju skaits 01.03.2011.) – iedzīvotājiem tika dota iespēja informāciju par sevi pašiem ievadīt internetā, kā arī iedzīvotājus apmeklēja tautas skaitītāji mājās. Bez tam tika izmantoti pieejamie administratīvie dati individuālā līmenī informācijas precizēšanai; Nākamā tautas skaitīšana 2021.gadā, kas plānota jau uz reģistriem balstīta - tiks izmantota tikai reģistru informācija, kā arī CSP izstrādātā metode «de facto» iedzīvotāju noteikšanai. Bez intervijām!

VESELĪBA Pamatā informāciju par veselības rādītājiem apkopo Slimību profilakses un kontroles centrs. CSP dati: Eiropas Iedzīvotāju veselības apsekojums (European Health Interview Survey - EHIS) (šobrīd notiek datu apkopošana, iepriekšējais 2008.gadā); Dati par iedzīvotāju veselības pašnovērtējumu no iepriekš minētā EU-SILC (ikgadēji dati); Eiropas veselības un sociālās iekļaušanas apsekojums (2013.gads)

Izglītība Administratīvos datus par bērnu skaitu pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārizglītojošās skolās apkopo Izglītības un zinātnes ministrija CSP: Dati par profesionālās izglītības iestādēm (reizi gadā iestādes aizpilda pārskatu); Dati par augstākās izglītības iestādēm (reizi gadā iestādes aizpilda pārskatu); Pieaugušo izglītības apsekojums (Adult Education Survey - AES) (2007., 2011., 2016. gads). Iedzīvotāji pēc izglītības līmeņa – Tautas skaitīšana (reizi 10 gados) vai Darbaspēka apsekojums (ikgadēji dati).

Citi dati Mājsaimniecību budžeta apsekojums; Finansējums sociālajai aizsardzībai – ESSPROS; Finansējums izglītībai; Finansējums veselības aprūpei; Iedzīvotāju laika izlietojuma apsekojums; Vardarbības apsekojums.

Īpašas publikācijas «Bērni Latvijā» – ikgadēja publikācija (sākot ar 2014.gadu tikai elektroniski); «Jaunieši Latvijā» (2014.gads); «Vecāka gadagājuma iedzīvotāji» (2012.gads); «Sievietes un vīrieši» (2013.gads (reizi divos gados)) Dzīves kvalitātes rādītāji Nākotne: Dzimuma līdztiesības rādītāji

Paldies par uzmanību! Jautājumi?