Skābju un sārmu līdzsvars

Slides:



Advertisements
Līdzīgas prezentācijas
      Sensoro spēju attīstīšana matemātisko pamatpriekšstatu veidošana, matemātika - integrētā pieeja  Konsultācija  Rīgas pirmsskolas izglītības.
Advertisements

Skolas simbolika 10.a klases projekts 2011./2012. m.g.
Lasīšanas prasmju pilnveide
“Rītausmas reidi”.
Eiropas Sociālā fonda projekts „Inovatīva un praksē balstīta pedagogu izglītības ieguve un mentoru profesionālā pilnveide” Vienošanās Nr.2010/0096/1DP/ /09/IPIA/VIAA/001.
Aktualitātes bērnu tiesību aizsardzības jautājumos
Demonstrējumi dārzkopībā g.
Prezentācijas transkripts:

Skābju un sārmu līdzsvars Izglītības programmas veids- Bērnu aprūpe Iegūstamā kvalifikācija- Auklis Profesionālās izglītības kompetences centrs Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums Skābju un sārmu līdzsvars Autore: I.Misāne

Lai dzīvības procesi organismā varētu noritēt netraucēti,- nepieciešama nemainīga iekšējās vides ( asins un audu šķidruma) reakcija. Tādēļ organismā pastāv skābju un bāzu līdzsvars, kas nodrošina gandrīz nemainīgu asins reakciju, tuvu neitrālai.

Sašķeļoties uzturlīdzekļiem, kuros ir daudz sēra, fosfora, hlora, broma, organismā rodas skābas vielas. Pie šiem uzturlīdzekļiem pieder gaļas un zivju produkti, olas, siers, maize, konditorejas izstrādājumi, putraimi un citi graudu izstrādājumi, augļu konservi, augļu eļļa, cukurs. Ja uzturā iekļauj pārāk daudz skābju veidojošu produktu, tad organismam ir vairāk jāstrādā, lai neitralizētu skābes un izvadītu tās no organisma.

Sārmainu vidi veidojoši produkti Skābu vidi veidojoši produkti Dārzeņi Galda bietes, brokoļi, kāpostiem, ziedkāposti, kolrābji, burkānus, selerijas, gurķi, kabači, ķirbji, baklažāni, lapu salāti, pētersīļi, redīsi, spināti, zaļie zirnīši, sīpoli, ķiploki, tomāti, mizā vārīti vai cepti kartupeļi Graudu produkti Milti, balltmaize, rupjmaize, grūbas, miežu putraimi, klijas, makaroni, manna, rīsi, lēcas, kukurūzas pārslas, kukurūza Augļi, ogas Āboli, aprikozes, banāni, vīnogas, citroni, apelsīni, ananasi, melones, arbūzi, avenes, dateles, jāņogas, cidonijas, upenes, zemenes Augļi un sulas Saldinātas sulas, ar cukuru vārīti augļi, kaltēti banāni, marinēti augļi Pākšaugi Kaltētas pupiņas un zirņi Garšaugi Kanēli, karijs, ingvers, sarkanie pipari Gaļa Putnu, trušu, cūkas, teļa, aitas, liellopu gaļa, medījumi, desas Zivis Zivis, garneles, austeres, gliemji Rieksti Mandeles, ēdamie kastaņi Valrieksti, pekanrieksti, pistācijas, zemesrieksti Graudu asni Diedzētie kviešu graudi Piena produkti Piens,krējums, rūgušpiens, paniņas,siers, biezpiens Eļļas, tauki (nedaudz skābi) Sviests; rapšu, kukurūzas,olīvu, saulespuķu, sezama eļļa Citi Svaigas augļu sulas, ziedputekšņi, sārmainie minerālūdeņi, zāļu tējas, jūras augi Olas, olas baltums, kafija, šokolāde, cepumi, tabaka, saldinātie dzērieni, alkaholiskie dzērieni, sāls, etiķis, destilēts ūdens, dzērvenes, kakao, kapučīno, kartupeļi vāriti bez mizas, kaņepju sēklas, konservi, medus, mellenes, melnā tēja, sāls, sojas piens

Minerālvielu trūkums var izraisīt dažādas veselības problēmas Minerālvielu trūkums var izraisīt dažādas veselības problēmas. Skābju un bāzu līdzsvara zuduma radītās ‘’saskābšanas’’ jeb acidozes sekas: imūnsistēmas vājums; sēnīšu slimības; izsitumi; pinnes; osteoporoze; locītavu un muskuļu sāpes;nevēlamas ķermeņa masas pieaugums; depresija; bezmiegs; enerģijas trūkums un nogurums; asinsvadu sašaurināšanās un šā iemesla dēļ skābekļa apgādes traucējumi, un citas.

Pareizi saskaņots, dažāds uzturs skābju un bāzu līdzsvaru organismā neizmaina. Veselam cilvēkam skābas novirzes vai sārmainas novirzes stāvokļi ir iespējami pavisam īsu laiku ( dažas dienas), jo organisms cenšas visiem līdzekļiem līdzsvara traucējumus novērst.