Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Fiskālās disciplīnas uzdevumi 12 skolu komandām

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Fiskālās disciplīnas uzdevumi 12 skolu komandām"— Prezentācijas transkripts:

1 Fiskālās disciplīnas uzdevumi 12 skolu komandām

2 Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.
Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

3 Pirmais uzdevums: kā veidojas valsts parāds?
Budžeta deficīts ir -309,6 milj. eiro Par cik pieaugs valsts parāds? Government deficit/surplus, debt and associated data [gov_10dd_edpt1] Avots: Eurostat Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

4 Otrais uzdevums: cik maksājam katru gadu par valsts parādu?
Noskatāmies īssfilmu un jautājums tiek uzdots pēc filmiņas noskatīšanās.  Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

5 Trešais uzdevums: kas veido valsts ieņēmumus?
Avots: Finanšu ministrija Avots: Eurostat Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

6 Ceturtais uzdevums: kas ir valsts budžeta izdevumos?
Par valsts budžeta ieņēmumiem mēs zinām. Tie galvenokārt ir nodokļi. Kas Jūsuprāt ir tas, kur aiziet valsts nauda? Avots: Finanšu ministrija Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

7 Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.
Piektais uzdevums: kas ir nevēlamāks – deficīts vai parāds? grūtākais uzdevums Budžeta deficīts ir 1% apmērā no IKP Parāda pieaugums ir 284 milj. eiro Iekšzemes kopprodukta apmērs ir milj. eiro Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

8 Sestais uzdevums: ko nozīmē "ēnu ekonomika"?
Ko Jūs, lūdzu, saprastu ar "ēnu ekonomiku"? Kāds Jūsuprāt būtu šādas ekonomikas saturs? Kādas būtu idejas "ēnu" mazināšanai? Avots: Ēnu ekonomikas indekss Baltijas valstīs 2009.– SSE Riga Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

9 Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.
"Ēnu ekonomika" Parādība tiek apzīmēta ar dažādiem nosaukumiem – "pelēkā ekonomika", "pārskatos neuztvertā ekonomikas daļa", "neformālā ekonomika", "ēnu ekonomika". Šie nosaukumi var tikt dažādi interpretēti. Literatūrā ir sastopamas dažādas ēnu ekonomikas definīcijas. Izplatītākās definīcijas ir "ēnu ekonomika ir iekšzemes kopprodukts, kas nedeklarēšanas un (vai) nepilnīgas deklarēšanas rezultātā nav uzskaitīts oficiālajā statistikā" vai "legālu vai nelegālu preču un pakalpojumu ražošana, kas netiek ietverta oficiālajā IKP novērtējumā". Avots: Ēnu ekonomikas indekss Baltijas valstīs 2009.– SSE Riga Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

10 Septītais uzdevums: kas ir budžeta "lamatas"?
Pasaules finanšu krīzes un to sekas nozīmīgos Latvijas uzņēmumos; it īpaši valsts uzņēmumos. Ko Jūsuprāt varētu darīt? Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

11 Astotais uzdevums: budžeta bilance
Budžeta ieņēmumi: milj. eiro Budžeta izdevumi: milj. eiro Kāda ir bilance? Kā Jūsuprāt tiek finansēta jeb kas ir finansēšanas avots šādai budžeta bilancei? Budžeta ieņēmumu un izdevumu apmērs ņemts par 2018.gada plāna piemēra: Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

12 Devītais uzdevums: termini un prakse
Fiskāls – latīņu val. fiscalis un nozīmē "valsts kase", "valsts nauda". Fiskālā disciplīna – piesardzīga un apdomīga rīcība ar valsts līdzekļiem, nepieļaujot pārsteidzīgus lēmumus un tēriņus, ko nevar atļauties. Pilnīgi brīvi  – ko Jūsuprāt nozīmē vārds "fiskāls"? "Fiskālā disciplīna"? v Avots: CSB Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

13 10. uzdevums: kas ir budžets?
Valsts budžets – finanšu plāns gadam, kurā noteikti valsts ieņēmumi un izdevumi konkrētiem mērķiem Ietvara likums – budžets trīs gadu periodam Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

14 11. uzdevums: labie gadi, sliktie gadi
Kā Jūsuprāt ģimenē būtu jārīkojas, kad ir labie gadi? Kā tas Jūsuprāt varētu atspoguļoties valsts budžeta (ieņēmumi/izdevumi) plānošanā? Iekšzemes kopproduksts – viss Latvijā saražotais / nopelnītais. – Uzkrāšana "nebaltai" dienai. Instruments: budžeta rezerve. – Izdevumu/ieņēmumu plānošana (valsts budžets) pretēji biznesa ciklam. Instruments: budžeta cikliskā komponente. Avots: Padomes aprēķini Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

15 12. uzdevums: parunāsim par deficītu
Nosauciet Jūsuprāt galveno deficīta trūkumu. Nosauciet kādu no deficīta pozitīvajām īpašībām. Profesiju sīrups. Parunāsim par deficītu.

16 Paldies par uzmanību! Fiskālās disciplīnas padome Smilšu ielā Rīgā LV-1919 Tālr.: E-pasts: Mājaslapa: Facebook: fiskalapadome Emurārs:


Lejuplādēt ppt "Fiskālās disciplīnas uzdevumi 12 skolu komandām"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma