Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Daugavpils Mārtiņa Lutera evaņģēliski luteriskā baznīca

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Daugavpils Mārtiņa Lutera evaņģēliski luteriskā baznīca"— Prezentācijas transkripts:

1 Daugavpils Mārtiņa Lutera evaņģēliski luteriskā baznīca

2 Daugavpils Mārtiņa Lutera evaņģēliski luteriskā baznīca
ir lielākais luterāņu dievnams Daugavpilī. Uzcelts gadā no sarkanajiem ķieģeļiem neogotiskā stilā pēc arhitekta Vilhelma Neimaņa projekta. Dievnamā ir 480 sēdvietas.

3 1893. g. 31. oktobrī dievnamu svinīgi iesvētīja, būve kopumā izmaksāja 54 000 rubļu.
1941. gadā Padomju armija, atkāpjoties, baznīcu aizdedzināja. 1942. gadā draudze sāka dievnama atjaunošanas darbus. 1947. gadā baznīcā tika iekārtota "Zagotzerno" no­liktava, bet pēc septiņiem gadiem - "Gortorg" tirdzniecības noliktava.

4 1955. gadā šeit telpas tika piešķirtas Daugavpils lokomotīvju depo.
1969. gadā baznīcas telpas aizņēma Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcas bok­sa skola. 1985. gada 25. decembrī ēkā izcēlās ugunsgrēks 1992. gadā draudze atguva savu dievnamu

5 Daugavpils luterāņu baznīca ir veidota neogotikas stilā
Daugavpils luterāņu baznīca ir veidota neogotikas stilā. Celta no vietējā Kalkūnes ceplī speciāli veidotiem ķieģeļiem. Celtne ir garenbūve ar sarežģītu būvapjomu un plānojumu. Profilēti balsti un arkāde baznīcas draudzes telpu sadala divos nevienāda izmēra jomos. Šāds dalījums ir reta parādība Latvijas sakrālajā arhitektūrā.

6 Līdz 2. pasaules karam baznīcā atradusies stilistiski pieskaņota, ma­sīva ozolkoka iekārta - altāris un kancele, kā arī griestu un sienu metālkaluma luk­turi. Altāra retablā atradās Johana Lēberehta Eginka glezna "Kristus Ģetzemanes dārzā".

7 Jaunā, arhitektoniski izteiksmīgā, vertikāli trīsdaļīgā altāra retabla centrā atrodas Jēkaba Bīnes 1948. gadā gleznotā altārglezna "Kristus augšāmcelšanās"


Lejuplādēt ppt "Daugavpils Mārtiņa Lutera evaņģēliski luteriskā baznīca"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma