Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

ADMINISTRATORA ATRAŠANĀS INTEREŠU KONFLIKTA SITUĀCIJĀ Ivanda Avotiņa – sertif. maksātnespējas procesa administratore, Mg. iur., Mg. oec. 24.04.2015.

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "ADMINISTRATORA ATRAŠANĀS INTEREŠU KONFLIKTA SITUĀCIJĀ Ivanda Avotiņa – sertif. maksātnespējas procesa administratore, Mg. iur., Mg. oec. 24.04.2015."— Prezentācijas transkripts:

1 ADMINISTRATORA ATRAŠANĀS INTEREŠU KONFLIKTA SITUĀCIJĀ Ivanda Avotiņa – sertif. maksātnespējas procesa administratore, Mg. iur., Mg. oec  

2 Tēmas: Interešu konflikta tiesiskais regulējums;
Interešu konflikts – pamats administratora atcelšanai; Jēdzieni „interešu konflikts”, "personiskā ieinteresētība" un „pamatotas šaubas par administratora objektivitāti”; Interešu konflikta faktiskā konstatēšana administratora darbībā.

3 Atbilstoši grozījumiem Maksātnespējas likumā administratori no 2015
Atbilstoši grozījumiem Maksātnespējas likumā administratori no 2015.gada 1.marta tiks pielīdzināti valsts amatpersonām. Savukārt no 2015.gada 1.jūlija administratoriem tiks piemērotas likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteiktās prasības, tajā skaitā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzraudzība un amatpersonas ienākumu deklarēšanas pienākums.

4 Netiek iekļauti un analizēti jautājumi par interešu konfliktu saistībā ar valsts amatpersonas statusa noteikšanu maksātnespējas procesa administratoriem, jo šī norma nav stājusies spēkā, nav prakses šāda jautājuma piemērošanā

5 Normatīvie akti un literatūras saraksts:
Maksātnespējas likums Administratoru asociācijas Ētikas kodekss KNAB vadlīnijas interešu konflikta nepieļaušanai LR Augstākās tiesas Civillietu departamenta lēmums lietā Nr.C , SPC-39/2014 LR Valsts kontroles Revīzijas ziņojums Nr /2014, pieejams

6 Ierobežojumi pienākumu pildīšanai (MNL 20.pants)
Pienākumus TAP vai maksātnespējas procesā administrators nevar uzņemties un pildīt šādos gadījumos: administrators saskaņā ar MNL noteikumiem atrodas interešu konflikta situācijā attiecībā pret parādnieku vai kreditoru; administrators ir personiski ieinteresēts TAP lietā vai maksātnespējas procesa lietā vai ir citi apstākļi, kas rada pamatotas šaubas par viņa objektivitāti

7 Ierobežojumu sadalījums
Interešu konflikts Personiskā ieinteresētība Pamatotas šaubas par objektivitāti Administratoram ir pienākums atteikties no konkrētā subjekta administrēšanas jau elektroniski MNA tīmekļa vietnē!!! Ja uz administratoru attiecas kāds no minētajiem gadījumiem, nekavējoties par to jāinformē tiesa un Maksātnespējas administrācija (MNL 20.panta otrā daļa)

8 Jaunums! Grozījumi MNL, paredz PAPILDUS administratora pienākumu informēt visus kreditorus un Maksātnespējas administrāciju par darījumu partneriem un sniegt pamatojumu tam, ka administrators NEatrodas interešu konflikta situācijā (MNL 21.panta ceturtā daļa)

9 Jaunums! Grozījumos MNL iekļauta jauna norma (MNL 21.panta trešā daļa): "Administrators neatrodas interešu konflikta situācijā, ja darījuma attiecībās ar šā panta pirmajā daļā minēto darījumu partneri administrators ir preču vai pakalpojumu saņēmējs darījuma partnera parastās saimnieciskās darbības ietvaros, par darījumu nav strīda un administrators darījumā nebauda īpašas priekšrocības".

10 (NE)informēšana par ierobežojumiem – sekas
Administratora atcelšana Administratoru atceļ tiesa pēc savas iniciatīvas, Maksātnespējas administrācijas vai administratora pieteikuma vai kreditoru sapulces ierosinājuma. Administratoru atceļ, ja attiecībā uz viņu pastāv MNL 20.pantā noteiktie ierobežojumi (MNL 22.pants) Administratora atkāpšanās no amata Administratoram ir tiesības jebkurā brīdī atkāpties no amata, ja objektīvu apstākļu dēļ viņš nespēj pildīt administratora pienākumus. Administrators atkāpjas no amata, ja attiecībā uz viņu pastāv šā likuma 20.pantā noteiktie ierobežojumi. (MNL 23.pants) Ierobežojumu atklāšanās ir objektīvs atkāpšanās apstāklis, ja administrators rīkojas nekavējoties!!!

11 Jaunums! Ar grozījumiem MNL, kas stājās spēkā , iekļauts jauns regulējums -17.panta (21).daļa: "Lēmumu par administratora sertifikāta darbības izbeigšanu var pieņemt, ja administrators pieļāvis administratoru profesionālās ētikas kodeksa normu rupju pārkāpumu." Lēmumu pieņem Administratoru asociācija. Šī norma attiecas uz visiem administratoriem, ne tikai uz Administratoru asociācijas biedriem.

12 Administratoru asociācijā ir izveidota Ētikas komisija, kuras uzdevums ir sniegt vērtējumu par administratoru rīcības atbilstību ētikas normām. Ētikas kodeksā noteiktie administratoru profesionālās darbības ētikas pamatprincipi ir: neatkarība, objektivitāte, likumība, uzticība, personīgais godīgums, profesionalitāte, pienākums atkāpties no administratora pienākumu pildīšanas interešu konflikta gadījumā.

13 Interešu konflikta situācija – definējums (MNL 21.pants)
Administrators atrodas interešu konflikta situācijā, ja viņš konkrētajā TAP vai maksātnespējas procesā pilda ar administratora pienākumiem saistītas darbības, kurās viņš pats, viņa tuvinieki vai darījumu partneri ir vai varētu būt personiski vai mantiski ieinteresēti, vai ja viņš pilda ar administratora pienākumiem saistītas darbības attiecībā pret parādnieku, kura dalībnieks, akcionārs, biedrs, pārraudzības, kontroles vai izpildinstitūcijas loceklis ir viņš pats vai viņa tuvinieks Tuvinieks: par administratora tuvinieku uzskatāma persona, kura sastāv ar administratoru laulībā, radniecībā vai svainībā līdz otrajai pakāpei (MNL 21.panta otrā daļa)

14 Piemērs: Rajona tiesa pēc savas iniciatīvas atcēla administratori no amata pienākumu pildīšanas, jo viņa veicot ar administratores pienākumiem saistītas darbības procesā, kurā banka (nodrošinātais kreditors) pilnvarojusi savu darbinieku R.C. būt par tās pārstāvi tiesā. Rajona tiesas ieskatā, R.C. kā administratores laulātā interesēs varētu būt neatbrīvot parādnieku no parādsaistībām.

15 Par rajona tiesas lēmumu protestu iesniedzis virsprokurors.
LR Augstākās tiesas Civillietu departaments lēmumā Nr.C , SPC-39/2014 secina, ka banka ir pilnvarojusi (seko 11 darbinieku vārdu, uzvārdu uzskaitījums, starp kuriem ir minēts arī administratores laulātā R.C. vārds) pārstāvēt bankas intereses visās tiesu instancēs (universālpilnvara). Fakts, ka banka ir pilnvarojusi arī administratores laulāto pārstāvēt bankas intereses tiesā, pats par sevi neliecina par interešu konflikta esamību. No lietas materiāliem redzams, ka rajona tiesas sēdēs bankas intereses pārstāvēja A.R., tāpat arī lūgumus un paskaidrojumus bankas vārdā iesniedzis A.R. Proti, R.C.konkrētajā procesā ne reizi nav izmantojis tam ar pilnvaru piešķirtās tiesības.

16 (turpinājums AT Civillietu departamenta lēmums)
Šādos apstākļos nav pamata uzskatīt, ka administratore atrodas interešu konflikta situācijā. Rajona tiesa nav līdz galam izvērtējusi lietas materiālus un nepamatoti plaši interpretējusi Maksātnespējas likuma 20. un 21.pantu. Konkrētajā situācijā administratorei nepastāv ierobežojumi administratora pienākumu pildīšanai nedz saskaņā ar Maksātnespējas likuma 20.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto, nedz arī saskaņā ar citām Maksātnespējas likumā esošajām normām, kuras regulē gadījumus, kādos administrators nevar pildīt sev uzliktos pienākumus.

17 Personiskā un mantiskā ieinteresētība
Personiskas intereses*: Personisku interesi raksturo ieguvums, priekšrocība vai arī zaudējums, kas ne vienmēr ir saistīts ar mantiskām vērtībām. Personisks ieguvums var būt, piemēram, goda vai atzinības raksts, izmantojot amata pilnvaras, no datu bāzes atvieglotā ceļā iegūta informācija par sevi. Šis jēdziens aptver arī personas dalību sabiedriskās un profesionālās aktivitātēs – vēlmi atbalstīt sev simpatizējošu politisko spēku, mazināt kontroli pār sevi, saviem radiniekiem vai darījumu partneriem. Mantiskas intereses*: personisku interešu veids, kas saistīts ar nepārprotamu vai iespējamu mantisku ieguvumu vai zaudējumu. Šādas intereses avots var būt gan lietas un darījumi, piemēram, īpašumi, gan atalgojums, kas saņemts, piemēram, strādājot papildu darbu. *Avots: KNAB vadlīnijas interešu konflikta nepieļaušanai

18 Pamatotas šaubas par objektivitāti
Pamats administratora darbības objektivitātes un neitralitātes apšaubīšanai (visi turpmākie slaidi). Piemēri ņemti no Valsts kontroles revīzijas ziņojuma: Piemēri: Manipulējot ar „savējiem” kreditoriem, kuri kontrolē TAP un maksātnespējas procesa norisi. Katra kreditora balsu skaitu kreditoru sapulcē nosaka administrators atbilstoši kreditora galvenā prasījuma summai. Mērķtiecīgi ietekmējot balsu skaitu, var panākt atsevišķām personām labvēlīga lēmuma pieņemšanu. Kreditoru sapulču darba kārtībā tiek lemti tādi svarīgi jautājumi kā izmaksu apstiprināšana, administratora atlīdzība, īpašuma pārdošana, maksātnespējas procesa beigu termiņa noteikšana, pagarināšana u.c.  

19 Piemēri: Radot nesamērīgas vai nepamatotas izmaksas. No maksātnespējas procesā atgūtajiem līdzekļiem pirmkārt tiek segtas maksātnespējas procesa izmaksas un administratoram noteiktā atlīdzība. Tikai atlikušie līdzekļi tiek novirzīti kreditoru prasījumu segšanai. 2. Tiesu praksē atzīts, ka šaubas par administratora objektivitāti var radīt, piemēram, parādnieka un administratora kopīga dzīvesvietas vai prakses adrese.

20 Piemēri: 3. Administrators ir bijis saistīts ar uzņēmumu, jo pirms maksātnespējas procesa pasludināšanas administrators ir sniedzis advokāta pakalpojumus un pārstāvējis uzņēmumu tiesā. 4. Administrators ir sniedzis atzinumu par TAP pasākumu plāniem, kuros norādītie kreditori bija saistīti ar uzņēmuma amatpersonām vai pašu administratoru un kuru prasījumu apmērs ir veidojis pārsvaru plāna saskaņošanai.

21 Piemēri: Vienas personas intereses maksātnespējas procesā. 5. Vienā adresē praktizējoši administratori savstarpēji ir iesaistījušies tādu maksātnespējīgo uzņēmumu administrēšanā, kuros paši ir valdes locekļi. Piemēram, vienā no procesiem persona ir realizējusi dažādas intereses vienlaikus – kā kreditora, parādnieka pārstāvja un arī kā vienā adresē praktizējošs administrators ar administratoru, kurš administrē šo konkrēto maksātnespējas procesu.

22 Piemēri: Kreditoru un administratoru saistība TAP un maksātnespējas procesos. 6. TAP pasākumu plānos norādītie kreditori bijuši saistīti ar noteiktu administratoru loku. Kreditori bija vienas un tās pašas personas, un norādītie kreditoru prasījumi veidoja pārsvaru plāna saskaņošanai. Piemēram, uzņēmums, kurš kā kreditors bija iesaistīts vismaz četru ārpustiesas TAP plānu saskaņošanā ar kopējo prasījumu summu 3,5 milj. eiro, bija saistīts ar pašu administratoru – administrators bija bijušais uzņēmuma īpašnieks. Vienlaikus bija apšaubāma uzņēmuma finansiālā spēja aizdot minēto summu, jo gada pārskatos publiski pieejamā informācija par to neliecināja – uzņēmuma bilances kopējā vērtība nepārsniedza 90 tūkst. eiro.

23 Piemēri: 7. Vienā adresē praktizējoši administratori bija saistīti, jo pārstāvēja maksātnespējas procesos iesaistīto pušu dažādās intereses. Kreditoru sastāvā bija ar pašiem administratoriem saistīti uzņēmumi un kā kreditori atkārtojās vienas un tās pašas fiziskās personas. Revīzijā konstatēti gadījumi, kad maksātnespējas procesā atsavināto nekustamo īpašumu iegādājies uzņēmums, kura vienīgais valdes loceklis ir ar administratoru vienā adresē praktizējošs cits administrators.

24 Piemēri: Administratoru savstarpējā saistība maksātnespējas procesos. 8. Vienā adresē praktizējoši administratori, pārstāvot maksātnespējas procesos iesaistīto pušu intereses, kreditoru sapulcēs ir vienpersoniski balsojuši par cita administratora pieņemtajiem lēmumiem, tajā skaitā par administratora atlīdzības noteikšanu un maksātnespējas procesa izmaksu apstiprināšanu. 9. Maksātnespējas procesa izmaksas ir par pakalpojumiem, kurus snieguši ar administratoru vienā adresē praktizējošu administratoru saistīti vai viņiem piederoši uzņēmumi, piemēram, par nekustamo īpašumu vērtēšanu, par juridiskajiem pakalpojumiem u.tml.

25 Piemēri: 10. Dažos gadījumos tiesa sākotnēji ir noraidījusi TAP vai maksātnespējas procesa pieteikumu, pamatojoties uz apšaubāmu administratora objektivitāti un atzīstot, piemēram, ka „maksātnespējas situācija ir radīta mākslīgi, uzņēmuma amatpersonas mērķtiecīgas un apzinātas rīcības rezultātā un rodas šaubas par šīs darbības veikušās personas izpratni par godprātīgu attieksmi un labas ticības principiem”. Tiesas spriedumā norādīts, ka „bez ievērības nevar atstāt tiesas rīcībā esošu informāciju, ka uzņēmuma amatpersona pēc savas nodarbošanās ir maksātnespējas administrators, tātad viņam būtu ļoti labi jāpārzina jautājumi, kas attiecas uz maksātnespējas procesu”. Vēlāk šajā gadījumā tiek mainīta juridiskā adrese, panākta citas tiesas piekritība un cita tiesa pasludina maksātnespējas procesu.

26 Paldies par uzmanību!


Lejuplādēt ppt "ADMINISTRATORA ATRAŠANĀS INTEREŠU KONFLIKTA SITUĀCIJĀ Ivanda Avotiņa – sertif. maksātnespējas procesa administratore, Mg. iur., Mg. oec. 24.04.2015."

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma