Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Konference Aktualitāte sociālajā darbā : specializācija un robežas

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Konference Aktualitāte sociālajā darbā : specializācija un robežas"— Prezentācijas transkripts:

1 Konference Aktualitāte sociālajā darbā : specializācija un robežas
Grupas moderatori: Ieva Klimaševska Maruta Bubene Uldis Veidemanis Dagnija Kamerovska 2017.gada 10.novembris

2 Sociālais darbs ar marginālajām grupām
Darba grupas mērķis- noteikt «mana darba specifikai raksturīgo» / atšķirīgo / līdzīgo

3 Prakses uzdevumi Ko dara? Konsultē, sniedz informāciju, Klienta situācijas un resursu noskaidrošana, Novērtēšana, SD ar grupām- izglītojošs, Pakalpojumu un pabalstu piešķiršana, Pakalpojumu sniegšana DC: kultūras pasākumi, dažādas nodarbības, darbnīcas, papildus darbs sestdienās, svētdienās, svētku dienās ziemā (pakalpojuma uzlabojums)

4 Prakses uzdevumi Kas būtu jādara? Preventīvie pasākumi (skola), Nepietiekoši ilgs darbs ar klienta sociālo prasmju, pašvērtējuma uzlabošanu, izglītošanu, Par maz motivācijas iespēju, Par maz atbilstošu pakalpojumu, Trūkst specifisku zināšanu un darbinieku (vecuma cenzs), Pašvaldībām nav izpratnes un trūkst atbilstošu resursu, Starpinstitucionāla sadarbība ar NVA, NVO… Darbs ar sabiedrības informēšanu, sabiedriskās domas veidošana – stereotipi, aizspriedumi…

5 Ar ko mana prakses joma atšķiras no citām? (1)
Darbs ar pilngadīgām personām, no dažādām mērķgrupām (bezdarbnieki, bijušie ieslodzītie, cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem, psihiatriskās slimnīcas klienti, bāreņi, invalīdi, pensionāri u.c.), kuriem katrā periodā savādākas prioritātes; Nemotivēti klienti BEZ: dzīves jēgas, motivācijas, atbalsta personas(-ām), resursu trūkums, dzīves vietas, dokumentiem, ar zemu pašvērtējumu, dzīves prasmju trūkums, dezorientācija, AR izkropļotu uztveri un izpratni par lietām…

6 Ar ko mana prakses joma atšķiras no citām? (2)
IR : parādi, paaugstināti riski, hroniskas slimības, atkarības, agresivitāte, personības degradācija, iespējams zems izglītības līmenis; Zema klienta situācijas uzlabošanas iespēja (taustāms rezultāts), grūtības viest apziņu, ka visu iespējams sakārtot, jo pastāv sabiedrības nosodījums un «atgrūšana»; SD nepieciešamas specifiskas zināšanas (kuras bieži pietrūkst), jāpārzina plašs pakalpojumu klāsts. Atbalsta sniegšana: SD kā mentors – pavada klientu apmeklējot institūcijas u.t.t.. SD nepieciešama šaura specializācija – darbs ar konkrētu mērķa grupu, jābūt ļoti elastīgam un gatavam sagaidīt jebkādu klientu un atrast tam piemērotāko pakalpojumu. Pašiem SD paaugstināti riski – vardarbība pret SD, inficēšanās iespējas.

7 Specifiskās zināšanas
Zināšanas: normatīvie dokumenti, specifika darbā ar atkarībām, par līdzatkarību, psiholoģija un psihiatrija (pamatzināšanas), cilvēka attīstības traucējumi, GRT, vācēji, kā runāt ar fiziski, psihiski un garīgi slimiem rehabilitācijas iespējas, Juridiskās zināšanas, Specifika darbā ar bijušajiem ieslodzītajiem.

8 Specifiskās prasmes Prasmes:
Komunikācija ( klientam saprotamā valodā), Novērtēšanas prasme- prasme «nolasīt» klientu, Profilēšana (prasme nolasīt tetovējumus t.sk.), Grupu vadīšana, Motivēšana, Pielietot zināšanas atbilstoši mērķa grupai, Aktiermāksla, Pašaizsardzības prasmes (garīgas/ fiziskas),

9 Mana darba pazīmes kas norāda uz specializāciju (1)
Attieksme (iemīli mani melnu, baltu mani mīlēs visi); Pilsēta/ lauki ietekmē specializāciju (klientu daudzumu, vērtības, resursi, apkārtējā vide utt.). Klienta problēmas jārisina tūlīt un tagad… Komunikācija un informācija vieglajā valodā. Klients, kurš neiztur «feiskontroli», vizuālais izskats. Darbs ar cilvēkiem BEZ faktiskās un deklarētās dzīvesvietas, dokumentiem, atbalsta sistēmas, materiālā nodrošinājuma. Darbs ar klientiem ar dažādām ilgstošām atkarībām, ilgstošām un komplicētām veselības problēmām, depresīviem klientiem, ar suicidālām domām. Darbs ar klientiem, kuri neuzņemas atbildību par savu dzīvi, kuri uzskata, ka viņiem viss pienākas, kaut nevēlas neko darīt savas sociālās situācijas risināšanā, ieņem cietēja lomu. Darbs ar klientiem, kuri netic saviem spēkiem.

10 Mana darba pazīmes kas norāda uz specializāciju (2)
Darbs ar mērķa grupu, kuriem zems motivācijas līmenis, zudusi ticība pārmaiņu iespējamībai. Klientiem zems pašvērtējums, nepilnīgas sociālās un dzīves prasmes. Darbs ar klientiem, kuriem interesē taustāmi labumi. Klienta piederība pie kādas no grupām, ar stereotipiem, aizspriedumiem. Nepieciešama ilgstoša resocializācija, sabiedrības aizspriedumu mazināšana, birku noņemšana. Klienta dzimtas scenārijs- pēctecība, bērnības traumas, bailes no cilvēkiem…. Sociālo darbinieku (un ne tikai) nenosodoša un īpaši pozitīva pieeja, iedrošinoša, atbalstoša attieksme. Paaugstināti dažādi riski darbiniekiem. Sociālais darbinieks ir universālais kareivis, kuram jāzina, jāvar viss!


Lejuplādēt ppt "Konference Aktualitāte sociālajā darbā : specializācija un robežas"

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma