Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Notiek prezentācijas ielādēšana. Lūdzu uzgaidiet

Atkritumu beigu statuss Dace Āriņa, Fizikālās enerģētikas institūts Pētniecības pieteikumu “Jauktu sadzīves atkritumu materiālu optisko un enerģētisko.

Līdzīgas prezentācijas


Prezentācija par tēmu: "Atkritumu beigu statuss Dace Āriņa, Fizikālās enerģētikas institūts Pētniecības pieteikumu “Jauktu sadzīves atkritumu materiālu optisko un enerģētisko."— Prezentācijas transkripts:

1 Atkritumu beigu statuss Dace Āriņa, Fizikālās enerģētikas institūts Pētniecības pieteikumu “Jauktu sadzīves atkritumu materiālu optisko un enerģētisko īpašību pētījumi to sagatavošanai reģenerācijai” Nr /VIAA/1/16/221 (projekta vienošanās numurs /16/I/001) līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

2 Normatīvie akti, kas nosaka galvenās prasības gala produktam (1)
ES Direktīvas 2008/98/EK prasības visiem atkritumiem, kas atbilst gala statusam Stikla lauskas pēc atkārtotas kausēšanas ( Regula (ES) Nr. 1179/2012); Dzelzs, tērauds un alumīnija lūžņi, ieskaitot alumīnija sakausējumu lūžņus ( Regula (ES) Nr. 333/2011) Vara lūžņi ( Regula (ES) Nr. 715/2013) - Izstrādāti bet vēl nav pieņemti: papīram un plastmasai

3 Normatīvie akti, kas nosaka galvenās prasības gala produktam (2)
Kritērijus varētu noteikt: kompostam; no atkritumiem iegūtā kurināmā veidiem; būvgružu pārstrādes galaproduktiem; nolietotām riepām. Bioloģisko atkritumu produkti pēc aerobās un anaerobās pārstrādes (End-of-waste criteria for biodegradable waste subjected to biological treatment (compost & digestate): Technical proposals EC, 2014) Bioloģisko atkritumu produkti pēc dzīvnieku izcelsmes blakus produktu pārstrādes (Komisijas Regula (ES) Nr. 142/2011)

4 Atkritumu stadijas izbeigšanās statusa piešķiršana
Sagatavoto produktu (vielu vai priekšmetu) parasti izmanto noteiktam nolūkam; Pastāv tirgus vai pieprasījums pēc šāda produkta; Produkts atbilst noteiktajām tehniskajām prasībām šāda produkta turpmākai izmantošanai, atbilst normatīvajiem aktiem un standartiem attiecīgajam produktam; Produkta izmantošana nerada negatīvu ietekmi uz vidi un cilvēku veselību.

5 Produkta izmantošanas līmenis

6 Bioloģiskie atkritumi, kam pārstrādes rezultātā piešķirams atkritumu stadijas izbeigšanās statuss
Izejvielu avoti (Ja šajā kategorijā ietilpst dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu , ir jāievēro regulas (EK) Nr. 1069/2009 attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem, prasības) Piemēri. Tikai avotā dalīti izejmateriāli Parki, dārzi, kapsētas un citas zaļo atkritumu rašanas vietas Lapas, zāle, zari, augļi, ziedi, augi, un augu daļas Mājsaimniecības Bioloģiskie atkritumi no mājsaimniecībām: augļi un dārzeņu pārpalikumi, kafijas un tējas pārpalikumi, pārtikas pārpalikumi, augu un augsnes (augu) daļas Sadzīves atkritumu šķirošanas maisiņiem ir jābūt bioploģiski noārdāmiem (tie var būt no papīra vai bioloģiski noārdāmas plastmasas saskaņā ar EN13432 vai EN 14995). Sabiedriskā ēdināšana un restorāni Augļu un dārzeņu pārpalikumi, kafijas un tējas pārpalikumi, ēdienu pārpalikumi. Pārtikas un dzērienu mazumtirdzniecības telpas  Bioloģiskie atkritumi no tirgiem, pārtikas un lopbarības pārpalikumi Pārtikas produktu un dzērienu ražošanas uzņēmumi Pārtikas atkritumi, pārtikas mazgāšanas atkritumi, dūņas no pārtikas un lopbarības pārstrādes iekārtām, kas nesatur bīstamus piejaukumus

7 2015. gadā ES izstrādātā rīcības plāna mērķi (1)
Atkritumu veids Norādes avots Mērķa lielums uz gadu Mērķa lielums uz gadu papīrs metāls plastmasa stikls Par atkritumiem (Direktīva 2008/98/EK) Aprites ekonomikas prasības Sagatavot otrreizējai izmantošanai un pārstrādāt vismaz 50% (pēc svara) mājsaimniecības atkritumos un citās līdzīgās atkritumu plūsmās esošos papīra, metāla, plastmasas un stikla atkritumus Pārstrādāt 65% no radītajiem sadzīves atkritumiem Būvniecības un būvju nojaukšanas atkritumi Palielināt līdz vismaz 70 % pēc svara sagatavošanu atkārtotai izmantošanai, pārstrādei un citai materiālai reģenerācijai, tostarp aizbēršanai, izmantojot atkritumus kā citu materiālu aizstājējus Bioloģiski noārdāmie atkritumi Samazināt apglabājamo bioloģiski noārdāmo atkritumu daudzumu līdz 35 % no 1995.gadā apglabātā bioloģiski noārdāmo atkritumu daudzuma

8 2015. gadā ES izstrādātā rīcības plāna mērķi (2)
Atkritumu veids Norādes avots Mērķa lielums uz gadu Mērķa lielums uz gadu Izlietotais iepakojums Direktīva 94/62/EEK Nosacījumu izpilde 2015.g. 31.dec. Aprites ekonomikas prasības Pārstrādāt 55% no izlietotā iepakojuma un sasniegt šādus minimālos reģenerācijas mērķus (pēc svara): - 60% stiklam; - 60% papīram un kartonam; - 50% metāliem; - 22.5% plastmasām, uzskaitot tikai tādus materiālus, kas pārstrādāti plastmasā; - 15% kokam; Pārstrādāt 75% no izmantotā iepakojuma Elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumi Direktīva 2002/96/EK un Direktīva 2012/19/EK Palielināt elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu savākšanas apjomu līdz 65 % no to EEI vidējā svara, kuras ir laistas Latvijas tirgū trīs iepriekšējos gados, vai arī 85 % no Latvijas teritorijā radītajiem EEIA Bateriju un akumulatoru Direktīva 2006/66/EK 2016.g.aprīlis Savākt 45 % no iepriekšējos trīs gados tirgū laistā pārnēsājamo bateriju un akumulatoru vidējā svara Pārtikas atkritumi ANO Ģenerālā asambleja Par 50 % samazināt izšķērdēto pārtiku uz iedzīvotāju Apglabātie atkritumi Apglabāt ne vairāk kā 10% no radītajiem sadzīves atkritumiem, aizliegts apglabāt dalīti savāktus atkritumus

9 Nešķiroto sadzīves atkritumu plūsmas sadalījums frakcijās pēc mehāniskās pirmapstrādes (VARAM, 2017: Metāli – īpatsvars <1.5%; Vieglais iepakojums pārstrādei – īpatsvars <5%; Vieglā frakcija reģenerācijai – īpatsvars 10-15%; Vidējā frakcija - īpatsvars 35-45%; BNA frakcija - īpatsvars 30-50%.

10 Tuvākās nākotnes vīzija

11 Paldies par uzmanību!


Lejuplādēt ppt "Atkritumu beigu statuss Dace Āriņa, Fizikālās enerģētikas institūts Pētniecības pieteikumu “Jauktu sadzīves atkritumu materiālu optisko un enerģētisko."

Līdzīgas prezentācijas


Google reklāma